A Fidesz-közeli oligarchák mellett az oroszok is terjeszkednek a Balatonon

Szállodákat vásárol fel a Putyin köréhez tartozó vállalkozó.

Újabb hotelek kerültek az eddig a Balaton-parton terjeszkedő Rahimkulov család birtokába – írja a 24.hu . Az orosz üzleti kör most két négycsillagos és egy háromcsillagos szállodát szerzett meg Noszvajon és Ráckevén.

Kedvenc szórakozóhelyből luxushotel

Igaz, hogy ezek a szállodák nem a Balaton parton vannak, Rahimkulov család többfelé terjeszkedik, de nemrég a négycsillagos siófoki Residence Hotelt és a három évtizeden át a fiatalok közkedvelt szórakozóhelyét, a volt a Palace diszkót is ők vásárolták meg.

Residence Hotel, Siófok
Forrás: LikeBalaton

A Napi.hu korábbi cikke szerint 40 szobás luxushotelt alakítanának ki az egykori szórakozóhely területén, amelyhez a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési programból is támogatást nyertek, összesen 792 millió forintot.

A most megvásárolt szállodák már a Nádor Hotels Kft. tulajdonában vannak. A csaknem 1,2 milliárd forintos jegyzett tőkével rendelkező társaság végső tulajdonosai Rahimkulov Ruszlan Megdetovics és a vele állandó üzleti partnerségben mozgó Zentai Péter. Előbbi annak a Megdet Rahimkulovnak az egyik fia, akinek családi vállalkozása – a Kafijat Zrt. – az OTP Bank részvényeinek több mint hét százalékát birtokolja.

Rajta volt az USA fekete listáján

A családfőt, a gazpromos múlttal rendelkező Megdet Rahimkulovot Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló személyként emlegetik. A Portfólió korábban azt írta , az orosz milliárdos is szerepelt az Egyesült Államok "fekete listáján" , amely azokat az orosz politikusok és üzletemberek nevét tartalmazta, akik közel állhatnak a Kremlhez, illetve Putyinhoz.

Megdet Rahimkulov a 71. azon a 96 fős listán, amelyet az amerikai pénzügyminisztérium állított össze az egymilliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező orosz magánszemélyekről.

Egy román lap vele összefüggésben azt pedzegette, hogy Rahimkulov OTP-tulajdonrésze is szerepet játszhatott abban, hogy a román jegybank 2018-ban nem engedélyezte az OTP-nek, hogy megvásároljon egy romániai bankot.

Hévíz már az oroszoké

Persze, az oroszok nem most jelentek meg először befektetőként a Balaton környékén. Közel hét éve készítettünk riportot Az oroszok bevették, és lassan belakják Hévízt 2013. December 23. 07:51 arról, hogy az oroszok bevették Hévízt, a város ki sem látszott a cirill betűs feliratokból.

Nyugat.hu

Tavaly decemberben már arról írtunk Olyan sok az orosz Hévízen, hogy ortodox templom épül nekik 2019. December 28. 06:50 , hogy olyan sok az orosz Hévízen, hogy ortodox templom épül nekik, és a kormány állja a 400 millió forintos költséget.

Balaton a NER oligarcháival

A Balatont egyébként már felvásárolták a NER oligarchái. Tihany és a keleti rész Garancsi Istvánhoz tartozik, a tihanyi hegyet szinte már el is hordták Videó: Letarolják, ha kell, elhordják a fél tihanyi hegyet 2020. July 04. 10:25 , hogy építkezni tudjanak.

Mészáros Lőrinc balatoni kempingjei három éve, azóta már vátozott a helyzet

A hírek szerint a Balaton középső része Tiborcz István érdekeltsége, a nyugati pedig Mészáros Lőrinchez tartozik. Strandokat, kikötőket, szállodákat, kempingeket vásároltak meg, és nagyszabású építkezésekbe kezdtek, amihez bőven áramlik a közpénz 83 milliárdot osztottak ki a turizmus újraélesztése nevében a NER-lovagoknak 2020. May 27. 11:57 .

A Balaton ma már szinte teljesen a NER és az oroszok tulajdonában van, és a folyamatnak még biztosan nincs vége.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet