Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elég balesetveszélyes a Csaba utcai biciklis aluljáró Szombathelyen

Leteszteltük, tapasztalatainkra pedig az önkormányzat is reagált.

Nem ez az első eset, hogy a szombathelyieknek gondjuk támadt a Csaba utcai alul- és felüljáróval. 2017-ben arról írtunk, Akár le is zárhatják a szombathelyi Csaba utcai felüljárót 2017. June 01. 14:44 hogy az utca lakói a felüljáró miatt alig tudnak bejárni saját telkükre, és még a forgalmat is feltartják.

Most azért hívott minket egy olvasónk, hogy elmondja, mennyire balesetveszélyes a vasút alatt húzódó biciklis aluljáró. Ő idén nyáron szenvedett balesetet itt, de azt mondta, nap mint nap erre jár, és gyakran vannak necces helyzetek, kisebb ütközések.

Kimentem hát biciklivel, hogy leteszteljem, mennyire is veszélyes az aluljáró

A Szent Gellért utca felől érkeztem, és már messziről láttam, hogy itt bizony húzni kell a féket, különben a meredek lejtő alján a falra kenődve végzem. Ahogy szép lassan közeledtem az aluljáró bejárata felé, egyre nyugtalanítóbbá vált, hogy a rám váró éles kanyarból legfeljebb pár métert lehet belátni.

Ekkora távon már nem igazán számít, kinek milyen jók a reflexei
Horváth G. Martin/telefonos fotó

Automatikusan keresni kezdtem a kanyar fölött a tükröt, ami az ilyen helyeken segíteni szokott, hogy belássam a kanyart. Tükröt ugyan találtam, de egyrészt jó magasan, másrészt a tükör olyan kicsi, hogy csak akkor láttam meg benne a kanyart, mikor már benne voltam, harmadrészt tele van ragasztva matricákkal.

Ez a tükör segítene a kanyarodásban
Horváth G. Martin/telefonos fotó

Nagyon az!

És az igazán izgalmas része csak ezután jött, amikor már sötét is van, tükör sincs, az út pedig egyre csak tekeredik, mintha rétes akarna lenni. Épp azon gondolkoztam, hogy vajon a másik irányból is ilyen rosszul lehet-e belátni a kanyart, mikor szinte a semmiből, nagyjából harminccal jőve feltűnt velem szemben egy másik biciklis. Nem sokon múlt.

Ugyanaz a kanyar szemből
Horváth G. Martin/telefonos fotó

A másik irányból sem jobb a helyzet. Egy fokkal talán kevésbé meredek a lejárat, de a kanyart ugyanúgy nem lehet belátni, csak itt még tükör sincs.

Az alagút bejárata a másik irányból
Horváth G. Martin/telefonos fotó

Ha tökéletesen szabályosan közlekedne mindenki, és böcsülettel húzná a fékkart, nem lenne veszélyes az aluljáró. Csak ahogy olvasónk is mondta, nem mindenki olyan rutinos, hogy számoljon a szemből érkezőkkel, és ha baleset történik, azt a vétlen fél sem fogja élvezni.

Megosztottuk aggályainkat az önkormányzattal is - Nekik senki sem mondta?

Olvasónk panaszát és személyes tapasztalataimat megírtam a szombathelyi önkormányzatnak arra kérve, hogy reagáljon rájuk. Elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy ha ilyen veszélyes az aluljáró, miért nincs kihelyezve egyetlen tábla sem, ami erre figyelmeztet.

A jegyző arról tájékoztatott, hogy az aluljáró minden műszaki előírásnak megfelel, és az elmúlt nyolc évben egyetlen panaszt sem kapott az önkormányzat ezzel kapcsolatban, így a veszélyt jelző táblák kihelyezése fel sem merült fel. (Hát akkor most mi szóltunk).

A tükörrel kapcsolatban a jegyző hozzátette, hogy a jövőben gondoskodni fognak annak megfelelő beállításáról és letisztításáról.

Az önkormányzat egyúttal szeretné felhívni a szombathelyiek figyelmét, hogy ha bármilyen ehhez hasonló problémát észlelnek a városban, azt bátran jelezhetik az ügyfélszolgálat telefonszámán vagy e-mail címén.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Akár le is zárhatják a szombathelyi Csaba utcai felüljárót

A Szombathelyi Járásbíróság egy, a héten hozott döntésében visszavonta a felüljáró ideiglenes engedélyét.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra