Ők tudják, miért Bagolyvár a Bagolyvár – Mutatjuk a Nyugat.hu 2021-búcsúztató nyereményjátékának győzteseit

Balló László könyvéért folyt a harc. Sokan játszottatok velünk, de csak öten nyerhettek. Mutatjuk a szerencséseket.

Mivel 2021 elég kemény év volt, úgy gondoltuk, lezárjuk valami jóval. Nem mással, mint egy nyereményjátékkal, Játsszon velünk egy Szombathelyről szóló szép könyvért! 2021. December 23. 15:27 méghozzá az ismert szombathelyi költő és művészettörténész, Balló László Ezeregy nagy titok – Melchior Hefele elfeledett architektúrái című könyvéért.

Ezeregy nagy titok könyv
Mészáros D. Zsolt

Sokan játszottatok velünk, de csak öten nyerhettek. És hogy mit is kellett ehhez tenni? Válaszolni egy egész egyszerű kérdésre (főleg hű olvasóink/hallgatóink/nézőink számára volt az): Miért hívják Bagolyvárnak a Bagolyvárt?

A kérdés és az erre adott válasz elhangzik egy Ballóval készített podcastunkban, amit itt Podcast Péntek: Balló László Szombathely neves házairól mesélt nekünk 2021. December 06. 19:08 vissza lehet nézni és hallgatni is. De azért le is írjuk most, mégiscsak így illik.

A szombathelyi romantika e korai, kimagasló értékének már keletkezése is romantikus: egyik korábbi városi főépítészünk, Bodányi Ödön közlése nyomán rebesgetik, hogy, mivel az építtető nem volt tehetős polgár, amerikai tőkéből épült a Bagolyvár,... egy Amerikába távozott hazánkfia pénzelte az építkezést, aki szerzetesből püspökké emelkedett az új világban. Szép kis mese,... de csak addig, amíg 1996-ban dr. Sisa József fel nem kerekedik, el nem megy Amerikába, és tanulmányútja során fel nem fedezi Czvitkovicz Sándor, szombathelyi származású püspököt a 19. század derekáról. A kastélyt az ő tervei alapján, és az őáltala hazajuttatott pénzekből építette tehát Czvitkovicz Károly, aki építményét saját maga után Károly-kastélynak nevezte el. A későbbiek során a kastély északkeleti saroképülete első emeletének mellvédoszlopán termetes bagoly öntöttvas szobrát helyezték el, és e sajátos dísz lett a romantikus kastély épületének végleges névadója.

Forrás: Balló László: Neves házak – Szombathelyi etűdök
Szombathely: Szülőföld Kiadó, 2021 p. 276

Bár a vasbagoly eltűnt, a név megmaradt.
Kovács Dávid

És hogy kik azok a szerencsések, akik hamarosan a kezükbe vehetik Balló László könyvét? Mutatjuk:

 • Kovács Zoltán
 • Beke Dóra / Vörös Gábor (két név szerepelt az e-mailben)
 • Horváth Erzsébet
 • Fisli Beáta
 • Kóbor Tamás
 • Gratulálunk! A nyerteseket már értesítettük is e-mailben, a könyveket pedig munkanapokon, délelőtt 9 és délután 4 óra között át is vehetik a Nyugat szerkesztőségében, Szombathelyen a Semmelweis utca 2-ben, a Palace Irodaház I. emeletén.


  Balló László egyébként Szombathely belvárosában, a Király utcában nőtt fel. A polgári házak díszei, az ajtók, az ablakok formái meghatározták az ízlését. Ahogy egészen kisgyerekként az is erős hatással volt rá, hogy egészen közelről láthatta egy arisztokrata család életét.

  Balló László
  Mészáros D. Zsolt

  Versei – mert elsősorban költőként ismerhettük – az elmúlt korok romantikáját idézik. Verseskötetei mellett egyéb könyvei is a múltról szólnak, például a legutóbbi, a Neves Házak – Szombathelyi etűdök, melynek kapcsán pénteki podcastunk vendége is volt, Podcast Péntek: Balló László Szombathely neves házairól mesélt nekünk 2021. December 06. 19:08 vagy a néhány évvel ezelőtt megjelent Ezeregy nagy titok – Melchior Hefele elfeledett architektúrái, mely nyereményjátékunk díja is volt.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Játék