Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat

Érdekesen alakulnak az események.

Lapunk a közelmúltban foglalkozott Megvan, ki az ellenfele a Volánnak a szombathelyi helyijáratok működtetéséért June 08. 10:02 a szombathelyi helyijáratok pályázatával, amire – némi meglepetésre – bejelentkezett az osztrák többségi tulajdonban lévő Blaguss Agora Hungary Kft. is.

Nos, a fejlemények egyre érdekesebb fordulatot vesznek.

Merthogy a jövő hétre esedékes közgyűlési anyagok között találtunk egy olyan, Nemény Andás polgármester által jegyzett javaslatot , amely szerint a 2022. január 1-től érvényes*, 10 évre szóló új szerződést a város nem a bebetonozottnak tűnő Volánbusszal, hanem a Blagussal köti meg.

A mintegy 9 oldalas dokumentum lényege, hogy a Volánbusz Zrt. pályázata több tekintetben (ellentételezés, esetleges plusz költségek, reklámelhelyezés stb.) sem felel meg a pályázati kiírásoknak, viszont a Blagussé azokat „maradéktalanul” teljesíti.

A két cég egyébként kilométerenként nagyjából hasonló összegért (kilométerenként 697, illetve 650 forint), vállalta a szolgáltatást, ami azt jelenti, hogy a soproni székhelyű Blaguss Agora Hungary Kft. jövőre 1,28 milliárd forintot számláz majd a városnak a szolgáltatásért.
Távozóban a Volánbusz járata
Kiss Tamás

Az előterjesztés szerint a cég Mercedes-Benz gyártmányú autóbuszt vásárol 5 darab használt busz bevonása mellett. A szolgáltatás elvégzését összesen 37 darab busz beállításával tervezi. Ezek közül 3 midi, 5 csuklós, 27 szóló és 2 szóló tartalék autóbusz lesz. Emellett telephelyet is tart fenn Szombathelyen a Blaguss.

Érdekes pontja a pályázatnak, mely szerint a cég az autóbuszvezetői csapat toborzása során számít a Volán sofőrjeire, ugyanakkor a teljes személyi állomány jogfolytonos átvételét nem tervezi.

Hogy mi lesz a menetrenddel, az egyelőre nem világos, de a pályázati kiírás egyes elemei – és korábbi politikusi megnyilvánulások – arra utalnak, hogy bizonyos szombathelyi helyijáratokat megritkítanak majd az átszervezés közben.

Az előterjesztés nyomán azt is borítékolni lehet, hogy a Volán és a szombathelyi önkormányzat között elszámolási viták lesznek a tavalyi és az idei év kapcsán: a tét több száz millió forint.

* Korábban - tévesen - 2021. januári dátumot írtunk.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Megvan, ki az ellenfele a Volánnak a szombathelyi helyijáratok működtetéséért

Az osztrák Blaguss nem kispályás szereplő. Érdekes verseny lesz.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra