Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat

Érdekesen alakulnak az események.

Lapunk a közelmúltban foglalkozott Megvan, ki az ellenfele a Volánnak a szombathelyi helyijáratok működtetéséért 2021. June 08. 10:02 a szombathelyi helyijáratok pályázatával, amire – némi meglepetésre – bejelentkezett az osztrák többségi tulajdonban lévő Blaguss Agora Hungary Kft. is.

Nos, a fejlemények egyre érdekesebb fordulatot vesznek.

Merthogy a jövő hétre esedékes közgyűlési anyagok között találtunk egy olyan, Nemény Andás polgármester által jegyzett javaslatot , amely szerint a 2022. január 1-től érvényes*, 10 évre szóló új szerződést a város nem a bebetonozottnak tűnő Volánbusszal, hanem a Blagussal köti meg.

A mintegy 9 oldalas dokumentum lényege, hogy a Volánbusz Zrt. pályázata több tekintetben (ellentételezés, esetleges plusz költségek, reklámelhelyezés stb.) sem felel meg a pályázati kiírásoknak, viszont a Blagussé azokat „maradéktalanul” teljesíti.

A két cég egyébként kilométerenként nagyjából hasonló összegért (kilométerenként 697, illetve 650 forint), vállalta a szolgáltatást, ami azt jelenti, hogy a soproni székhelyű Blaguss Agora Hungary Kft. jövőre 1,28 milliárd forintot számláz majd a városnak a szolgáltatásért.
Távozóban a Volánbusz járata
Kiss Tamás

Az előterjesztés szerint a cég Mercedes-Benz gyártmányú autóbuszt vásárol 5 darab használt busz bevonása mellett. A szolgáltatás elvégzését összesen 37 darab busz beállításával tervezi. Ezek közül 3 midi, 5 csuklós, 27 szóló és 2 szóló tartalék autóbusz lesz. Emellett telephelyet is tart fenn Szombathelyen a Blaguss.

Érdekes pontja a pályázatnak, mely szerint a cég az autóbuszvezetői csapat toborzása során számít a Volán sofőrjeire, ugyanakkor a teljes személyi állomány jogfolytonos átvételét nem tervezi.

Hogy mi lesz a menetrenddel, az egyelőre nem világos, de a pályázati kiírás egyes elemei – és korábbi politikusi megnyilvánulások – arra utalnak, hogy bizonyos szombathelyi helyijáratokat megritkítanak majd az átszervezés közben.

Az előterjesztés nyomán azt is borítékolni lehet, hogy a Volán és a szombathelyi önkormányzat között elszámolási viták lesznek a tavalyi és az idei év kapcsán: a tét több száz millió forint.

* Korábban - tévesen - 2021. januári dátumot írtunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Megvan, ki az ellenfele a Volánnak a szombathelyi helyijáratok működtetéséért

Az osztrák Blaguss nem kispályás szereplő. Érdekes verseny lesz.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság