Megvan, ki az ellenfele a Volánnak a szombathelyi helyijáratok működtetéséért

Az osztrák Blaguss nem kispályás szereplő. Érdekes verseny lesz.

Lapunk az utóbbi időben többször foglalkozott a szombathelyi buszközlekedés problémáival, az elavult buszparkkal Úgy tűnik, rémisztően öreg buszok közlekednek Szombathely utcáin 2019. May 12. 18:30 , a vitatható menetrenddel, a csökkenő utasforgalommal Most akkor mi van? - Szombathelyen évről évre csökken a helyijáratokat használók száma 2020. December 04. 07:54 és az egész szolgáltatást elavultságával.

Sokan azzal magyarázták a kialakult kedvezőtlen helyzetet, hogy a piac egyszereplős, azaz korábban hiába hirdették meg pályázatban a helyi járatok működtetését, arra mindig egyetlen pályázat, a Voláné érkezett, így nagy versenyről nem lehetett szó, sem az ár, sem a szolgáltatás tekintetében.

Idén azonban minden megváltozhat.

Merthogy lapunk kérdésére az a válasz érkezett a szombathelyi városházáról, hogy a meghosszabbított június 2-i határidőig Két jelentkező is van a szombathelyi helyijáratos buszok működtetésére 2021. May 06. 07:19 két pályázat futott be.

Idén először valódi verseny lehet a helyijáratok működtetésért
Kiss Tamás

Egyikük a Volánbusz Zrt., a másik pedig – némi meglepetésre - a Blaguss Agora Hungary Kft.

A Blaguss az utazási piac nagypályás szereplője, szombathelyi irodával is rendelkeznek.

Az Opten adatai szerint a Sopronban bejegyzett Blaguss Agora Hungary Kft. osztrák többségi tulajdonban van (88 százalék), a maradék 12 százalékot egy soproni magánszemély jegyzi.

Tavalyi árbevételük 3,23 milliárd forint volt 134 millió forint nyereséggel.

A cég saját buszflottát üzemeltet.

A pályázatok érvényességéről és eredményességéről a szombathelyi közgyűlés fog dönteni, és akkor derülnek majd ki a pályázatok részletei is.

Legkésőbb szeptember 30-ig kell eredményt hirdetni.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság