Bécsben házhoz megy a pszichológus a gyerekekhez

2021 márciusában kezdték el tesztelni a gyermekpszichiátriai ellátás új formáját, amelynek keretében egy mobil pszichiátriai szakembercsapat a saját otthonukban foglalkozik a pszichés problémákkal küzdő gyerekekkel. Két év után mérleget vontak: a fiatal páciensek 90 százaléka jobban érzi magát.

Akárcsak Magyarországon, Ausztriában is sokat romlott a gyerekek és fiatalkorúak mentális állapota a koronavírus-járvány miatt. Ezért az osztrák főváros Pszichoszociális Szolgálata és a Bécsi Egyetem Gyermek- és ifjúságpszichátriai Klinikája – külföldi mintára – 2021-ben elkezdte tesztelni a gyermekpszichiátriai ellátás új formáját, az otthoni ellátást.

Ennek lényege, hogy a pszichoterapeutákból, orvosokból és szociális munkásokból álló mobil pszichiátriai csapat a saját otthonukban keresi fel és foglalkozik a 7-17 éves fiatalokkal 3-6 hónapon át.

Bécsben az elmúlt két év során 36 családdal és 61 fiatal beteggel dolgoztak együtt, akik többek között étkezési zavarral, depresszóval, szorongással, autizmussal és iskolafóbiával küzdenek.

A programban résztvevő gyerekek és fiatalok 90 százaléka – valamint szüleik és az őket segítő szakemberek is – úgy ítélték meg, hogy az otthoni kezelés hatására jelentősen javult a betegek pszichés állapota és a napi működési szintje is. Ráadásul a kórházban kezelt társaikhoz képest az ő körükben alacsonyabb volt azoknak az aránya, akik három hónapon belül visszaestek és újra ellátásra szorultak.

Az otthoni pszichiátriai ellátás egyik előnye, hogy olyan gyerekek, fiatalok is segítséget kaphatnak, akik egyébként nem mennének be a kórházba. A másik, hogy a betegek a megszokott környezetükben maradnak és a családdal közösen tanulják meg és gyakorolhatják be, min kell változtatniuk ahhoz, hogy jobban legyenek.

Mivel sokkal egyszerűbb a fiatal páciensek kezelése, így sokkal korábban reagálni tudnak a pszichés problémára, ami kulcsfontosságú a siker szempontjából. Bizonyos betegeknél – például, akiknél felmerül az ön- vagy közveszélyesség – az otthoni kezelés természetesen nem helyettesítheti a kórházi ellátást.

Mivel az otthoni ellátás az elmúlt két év során nagyon hatásosnak bizonyult – és nem utolsó sorban tehermentesíti a kórházi osztályokat – tovább bővítik azt. Bécsben ősztől öt mobil csapat segíti majd a fiatal pszichiátriai betegeket és lesz egy külön evészavarokra specializálódott csapat is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód