Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bemutatkoztak a nyilvánosságnak Szombathely új művészeti iskolájának hallgatói

Az Artopolis grafikusainak szerdán a belvárosban nyílt kiállítása.

A világért sem akarjuk elkiabálni, de mintha az utóbbi hetekben-hónapokban megmozdult volna valami Szombathely művészeti életében.

És most nem pont a Schrammel-téglákra Nyugatos tégla is díszíti majd Schrammel Imre múzeumának homlokzatát 2020. August 05. 14:11 gondolok, hanem az olyan kezdeményezésekre, mint a kis belvárosi klubok (Szimfónia, Bohém, Broadway stb.) koncertjei, az éledező magángalériák, az utcaművészeti nap Hétvégén bárki beszállhat Szombathely legnagyobb festményének elkészítésébe 2020. August 11. 12:13 vagy a minap bejelentett kirakat kiállítás Játék és kortárs képzőművészet a szombathelyi kirakatokban 2020. August 11. 15:28 .

Ebbe a sorba tartozik a szombathelyi Artopolis Művészeti Iskola szerdán nyílott kiállítása is.

Bár az iskola már két éve működik a városban, a hallgatóknak - és ezzel magának az intézménynek is - ez az első nyilvános bemutatkozása a nagyközönség előtt.

Artopolis
Horváth Valéria és Masszi Ferenc
Mészáros D. Zsolt

A helyszín a Kilences kávézó, ami a maga műfajában hasonlóan egyedi, mint a magániskolaként működő Artopolis, ahol a város ismert és elismert szakemberei oktatják a leendő grafikusokat.

Az eseményen tolmácsolták Bonyhádi Károly tervezőgrafikus művész, az iskola tanárának a gondolatait, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani tárlat nemcsak azért kuriózum, mert diákok munkáiról van szó, de azért is, mert tervezőgrafikusok alkotásaival ritkán találkozunk kiállítóterekben.

Bonyhádi felhívta a figyelmet a kemény szakmai tanulás fontosságára.

Ez utóbbiról beszélt az iskola egy másik tanára, Horváth Valéria tervezőgrafikus, tipográfus is, elismeréssel szólva a hallgatókról, akik "fel sem eszméltek, és máris remek plakáttervek, cd-borítók, arculatok, csomagolási tervek csusszantak ki a kezeik alól” .

Artopolis
Egy büszke diák. Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Nagy Anna esztéta, művészettörténet oktató a kiállítással és az iskolában folyó munkával kapcsolatban így fogalmazott lapunknak:

"A jó grafika nem szemkápraztató varázslat, hanem szakértelem. A jó grafikus tudja, hogy ahogy minden szakmának, úgy ennek is megvannak a szabályai. De, mert kreatív pálya, ha megismeri azokat, akár meg is szegheti őket. Ezt teszik az Artopolis Művészeti Iskola grafikusai diákjai is."

Az eseményen jelen volt Masszi Ferenc képzőművész, az Artopolis Művészeti Iskola vezetője is.

Tőle tudjuk, hogy az iskola magánkezdeményezésre jött létre, felismerve, hogy a régióban hiányzik az alkalmazott grafikus-képzés.

Artopolis
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Az elmúlt két év tanulsága az, hogy a tanulók élvezik a képzést, ami magyarázhatja, hogy miért nagyon kevés a lemorzsolódás.

A magániskola működtetése kétségkívül pénzbe kerül mind az iskolának, mind a diákoknak, viszont nagyfokú szabadságot is ad, ami fontos például a tanárok kiválasztásánál.

A tantestületben grafikusok, művészettörténészek, esztéták, rajztanárok és festők vannak.

Artopolis
Csáki Ivett és Glavanovics-Bodnár Katalin hallgatók
Mészáros D. Zsolt

Somogyi Edina, Kégl Márton, Csáki Ivett, Kováts Enikő, Kovács-Gyenge Hajnalka, Paukovits Martina, Glavanovics-Bodnár Katalin, Gróf Máté és Király Dominik munkái augusztus 27-ig láthatók a Kilences Kávézó teraszán (Szombathely, Kőszegi utca 9.).

(Az iskolába való jelentkezésről itt tudhat meg Tehetséges vagy! Itt a helyed! – Hiánypótló grafikus OKJ képzés indul Szombathelyen 2020. January 07. 06:56 részleteket.)

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra