Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nyugatos tégla is díszíti majd Schrammel Imre múzeumának homlokzatát

Ott voltunk a szombathelyi Városháza aulájában tartott közös tégladíszítésen - A mi téglánk a legszebb...

Ahogy korábban már írtuk, Szombathely nagy ajándékot kap, a Schrammel-gyűjteményt - már csak fel kell újítani az Éva-malmot 2018. September 12. 16:11 Schrammel Imre, szombathelyi születésű Kossuth-díjas keramikusművész 2017-ben hivatalosan is szülővárosának adományozta életművét, egy feltétellel: méltó helyen Elkezdődik a Schrammel-gyűjteménynek helyt adó, egykori szombathelyi Éva-malom felújítása 2019. November 20. 15:50 kell kiállítani.

A méltó hely végül az Éva-malom épülete lett, de nem úgy, ahogy '17-ben kinézett, hanem teljesen felújítva. A tervek 280 millió forintos uniós támogatásból valósulnak meg.

A projekt egyébként egy nagyobb koncepció része, amit még az előző városvezetés álmodott meg. Egy modern városhoz méltó múzeumi negyedet szerettek volna létrehozni a Képtár, az ISEUM és a most épülő egykori Éva-malom hármasából.

Schrammel Imre 111 Szombathelynek adományozott alkotása ezen a helyen állandó kiállításként működik majd, amit bárki megtekinthet.

Nemrég még így nézett ki az Éva-malom épülete
Vágvölgyi Bálint

Az épület felújításának része volt a mai napra szervezett közös program is, Hagyj nyomot egy szombathelyi épületen! 2020. August 02. 15:42 amin bárki kidíszíthette azokat a nyers téglákat, amelyek később a Schrammel Imre életművének otthont adó múzeum homlokzatát alkotják.

A bizonytalan időjárás miatt sz ISEUM előtti térre tervezett közös tégladíszítést átszervezték a Városháza aulájába.

A program este 6-ig tart, addig bárki odamehet, és rajta hagyhatja kézjegyét egy téglán.

A megnyitóról

Az esemény ünnepélyes megnyitásán beszédet mondott Nemény András, Puskás Tivadar és Schrammel Imre is, illetve külön köszöntöttek több művészt, sportolót és politikust is, de nekem mégis hiányérzetem volt.

A programot a szombathelyieknek szervezték, mindenkinek, aki kedvet kapott hozzá, hogy téglát díszítsen.

Valóban bárki díszíthetett, én mégis leginkább csak a díszvendégek hadát láttam sürögni-forogni az asztalok körül. A városháza lépcsőjére is kiraktak néhány tálca téglát, végül itt futottam bele néhány civilbe.

Schrammel Imre közös tégladíszítés
Mészáros D. Zsolt

Nem tudom, hogy a program hirdetéséből, az időjárásból, vagy az érdeklődés hiányából fakad-e a probléma, de az össznépi művészeti piknik valahogy elmaradt.

Schrammel Imre közös tégladíszítés
A helyi politikusok nagy számban jelentek meg
Mészáros D. Zsolt

Az azért élvezetes volt, mikor a Kossuth-díjas művész maga is belelendült a díszítésbe. Egy idő után teljesen kizárta a körülötte zajló eseményeket és akkor sem zavartatta magát, amikor a nehéz téglákat az asztalhoz csapkodva minden kedves jelenlévőt kiugrasztott a bőréből.

Schrammel Imre közös tégladíszítés
Schrammel Imre kerámia leckét ad a polgármestereknek
Mészáros D. Zsolt

Azért mi is készítettünk egy téglát, ami remélhetőleg átmegy Schrammel Imre szűrőjén, és évszázadokra helyet kap a leendő múzeumépület homlokzatában.

nyugat.hu tégla Schrammel kiállítás
A teljes fotógalériáért kattintson a képre!
Kiss Tamás
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombathely nagy ajándékot kap, a Schrammel-gyűjteményt - már csak fel kell újítani az Éva-malmot

Mindegy 280 millióból meg is lesz. Persze, ha elfogadja holnap a közgyűlés a Kossuth-díjas keramikusművész hagyatékát.

Hagyj nyomot egy szombathelyi épületen!

Augusztus 5-én bárki beszállhat a Schrammel-ház, vagyis a volt Éva malom egyedi homlokzatának díszítésébe.

Elkezdődik a Schrammel-gyűjteménynek helyt adó, egykori szombathelyi Éva-malom felújítása

Sikeres volt a közbeszerzési pályázat, a jelenlegi városvezetés ellenzékben még a felújítás ellen szavazott.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra