Önkormányzati bérlakások épülhetnek az egykori szombathelyi Szabadidőközpont területén

A SZOVA Jászai utcai telephelyén is építene lakásokat az önkormányzat. Ha lenne rá pénz.

A jelenlegi lakásbérletek iránti kereslet maximális kielégítése 200 darab önkormányzati bérlakás megépítésével válna megoldottá – olvasható a csütörtöki szombathelyi közgyűlésre készült anyagban.

Az egykori Szabadidőközpont.
Mészáros D. Zsolt

A bérlakáshelyzetet áttekintő dokumentum szerint jelenleg 150-170 olyan szombathelyi család van, amely megalapozott és indokolt kérelemmel rendelkezik önkormányzati bérlakásra. Ezt az igényt azonban a város nem tudja kielégíteni, az adatok szerint most 24 db bérbe adható, üresen álló lakás áll rendelkezésre. De ezek mindegyike helyreállításra szorul, 11 lakás komfortnélküli, 9 összkomfortos, illetve 4 darab komfortos.

Tavalyelőtt vezetették be a közösségi bérlakásrendszert (KBR), Magántulajdonban lévő lakásokat adna bérbe a rászorulóknak a szombathelyi önkormányzat 2020. February 21. 08:11 amiben magántulajdonban lévő lakásokat vonnak be az önkormányzati rendszerbe. Az önkormányzat adja bérbe ezeket a lakásokat, és gondoskodik arról, hogy a tulajdonos pontosan megkapja a bérleti díjat. Ezt a rendszert egyébként tavaly ősszel a belügyminisztérium is elismerte. Olyan jól működik a szombathelyi bérlakásrendszer, hogy még a belügyminisztérium is elismerte 2021. November 16. 15:54

A SZOVA Jászai Mari utcai telephelye.
Nagy Jácint

A KBR-ben eddig 14 lakást sikerült bérbe adni, ami némileg könnyített a bérlakás-helyzeten, de az anyag szerint az lenne a megoldás, ha sikerülne megépíteni az említett 200 bérlakást.

Az anyag szerint három helyszínt jelöltek ki bérlakások építésére.

 • Oladon, a Dolgozók útja és a Muskátli utcák sarkán álló négy ingatlant, ezek összterülete mintegy 25 ezer négyzetméter.
 • A SZOVA jelenlegi köztisztasági telephelyét a Jászai Mari utca 2. alatt, ami 14 350 négyzetméter. (Ez csak akkor lesz használható, ha a telephely kiköltözhet az ipari parkba.)
 • A volt Szabadidőközpontot, az Emlékmű mögött, a Jégpince utca mellett. Az ingatlan 96.335 négyzetméter.
 • A 200 lakás megépítése azonban saját forrásból biztosan nem megy, így az önkormányzat központi támogatásban reménykedik.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet