200 új bérlakást akar a szombathelyi önkormányzat, de a leendő helyszíneken módosítottak

A közgyűlés egyhangúlag szavazta meg a bérlakás-programot.

Önkormányzati bérlakások épülhetnek az egykori szombathelyi Szabadidőközpont területén - írtuk Önkormányzati bérlakások épülhetnek az egykori szombathelyi Szabadidőközpont területén January 25. 16:06 pár napja, még a városi közgyűlés csütörtöki ülése előtt.

A közgyűlés foglalkozott is az üggyel, de az eredeti tervhez képest változtattak néhány dolgot.

Sok a kérelem, kevés a lakás

Mint korábban írtuk, a szombathelyi önkormányzatnak jelenleg 24 olyan üresen álló lakása (11 komfortnélküli, 9 összkomfortos, illetve 4 komfortos komfort fokozatú) van, amely bérbeadás útján hasznosítható, ám ezek mindegyike helyreállításra szorul, és mivel az önkormányzat anyagi helyzete miatt jelenleg nem tudja vállalni az ingatlanok nagyszámú felújítását, ezért az a bérlőkre marad.

A beérkezett kérelmek száma meghaladja a 250-et, ebből 180-190 a sürgős eset. Az üres önkormányzati bérlakások azonban elfogytak - egyébként összesen 2100 van.

A KBR-be ( Közösségi Bérlakás Rendszer Magántulajdonban lévő lakásokat adna bérbe a rászorulóknak a szombathelyi önkormányzat 2020. February 21. 08:11 , amely során a tulajdonos az üresen álló, saját tulajdonában lévő lakását vonja be azáltal, hogy az önkormányzat veszi bérbe tőle a lakást, amit aztán bérbe ad az önkormányzat által kiválasztott személyeknek, egyidejűleg a bérbeadónak garanciát nyújtva a lakbérek időben történő rendezésére, a bérlői oldal szempontjából pedig lakásbérleti biztonságot kínálva) eddig 14 ingatlant sikerült bevonni.

200 új bérlakás kellene

200 új bérlakás megoldhatná a problémákat, erre azonban nincs forrás, csak akkor van rá esély, ha központi támogatást kap az önkormányzat.

A helyszíneket azért kijelölték, eredetileg Olad, a volt Szabadidőpark és a SZOVA közeljövőben kiürülő Jászai Mari utcai telephelye volt a tervben.

Czeglédy Csaba a közgyűlésen
Mészáros D. Zsolt

Czeglédy Csaba képviselő (független) a közgyűlésen hangsúlyozta, nagyon kevés a bérlakás Szombathelyen, ezzel szemben nagyon sok jogos igény van. Eloszlatta az esetleges félreértéseket is, mondván, nem szociális bérlakásokat szeretnének építtetni.

"Bár a szociális ágazat nem ismeretlen számomra, hiszen 2006-2010 között alpolgármesterként én felügyeltem, de az elmúlt két évben saját magam is megtapasztaltam, hogy milyen tragédiák alakultak ki. Hónapról hónapra több tucattal nő azoknak a száma, ahol különböző családi vagy anyagi helyzetből fakadóan lakhatási krízisbe kerülnek az emberek.

Itt az esetek döntő többségében tisztességgel dolgozó, egy, két, esetleg három gyermeküket egyedül nevelő szülőkről beszélünk, illetve olyan egyedülálló nyugdíjasokról, akik özveggyé váltak és egy nyugdíjból kell a lakást bérelniük. Jelenleg egy lakás bérleti díja Szombathelyen 80-120 ezer Ft, plusz a rezsi, egy fizetésből vagy egy nyugdíjból ezt szinte képtelenség fenntartani.

Bérleti díj-elmaradások vannak, a bérleti szerződés felmondásával fenyegetik az embereket, engem hetente legalább hárman-négyen hívnak sírva, hogy kilátástalannak látják, hogyan fizetik ki a bérleti díjat" - mondta a képviselő.

Hozzátette, 120 olyan pályázó van felújítandó lakásra, akik igazoltan rendelkeznek 2-5 millió Ft önerővel, ám ők különböző okok miatt nem tudnak saját lakást vásárolni - BAR-listán vannak, svájci frank elvitte az ingatlanjukat, nem hitelképesek.

“Az utolsó utáni pillanatban vagyunk, családok kerülhetnek az utcára" - jelentette ki.

A hivatal az elmúlt tíz évben folyamatosan jelezte, hogy el fognak fogyni az önkormányzati bérlakások.

"2022-re eljutottunk oda, hogy ezek a lakások ténylegesen elfogytak. Én az elmúlt két és fél évben semmi miatt nem idegeskedtem annyit, mint hogy hogyan oldjuk meg hónapról hónapra azt, hogy ne kerüljenek szombathelyiek utcára.

Ebben az évben, ha nem történik semmi, ez lehet, hogy be fog következni, eljöhet az a pont is, amikor a lakásiroda a jegyző úrnak, én pedig polgármester úrnak azt leszek kénytelen leírni, hogy már nem tudjuk megoldani kisgyermekes családoknak az elhelyezését, és ebben az esetben valószínűleg családok az utcára fognak kerülni Szombathelyen. Ne legyen igazam, de már az utolsó utáni pillanatban vagyunk, és erre valamilyen megoldást kell találnunk” - tette hozzá.

Az előterjesztés kapcsán azt is leszögezte, hogy a maga részéről semmiképpen nem egy helyen gondolná a 200 lakás megépítését. Javaslatot tett arra vonatkozóan, ha lesz rá forrás, akkor több helyszínen valósuljon meg, előtte pedig egyeztessenek az ott élőkkel.

Kis finomítással meglett a konszenzusos döntés

Némileg finomítottak az előterjesztésen, miután a Fidesz-frakció először azt mondta, ebben a formában nem támogatja. Ők a munka alapú társadalomban hisznek, a saját lakáshoz való juttatást támogatják. A 200 lakás bevonásával a rendszerbe egyet tudnak érteni, de a 200 új bérlakás építésével nem.

A közgyűlés tehát végül azt nyilvánította ki, hogy 200 új bérlakást vonnak be a szombathelyi rendszerbe, a testület által meghatározott helyen és módon, a lakosság tájékoztatása után. Ezt konszenzussal fogadták el.

Azt is megszavazták, hogy a Jászai Mari utcai telephely helyén nem lakásokat, hanem garázsokat építhetnek majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet