Nem lesznek bioerőművek Szombathelyen

Az önkormányzat leállítja a Szentkirály mellé és a Vízöntő utcába tervezett biomassza erőművek előkészítését.

Nem tehetünk a lakosság akarata ellen – jelentette ki Marton Zsolt és Sági József képviselő a városházán tartott, nagy hirtelen összehívott sajtótájékoztatón. Marton a Vízöntő utca környékének, Sági Szentkirálynak az egyéni képviselője, ők ketten jegyzik az előkészítés leállításáról szóló előterjesztést.

Most kell dönteni

A végleges döntés persze a közgyűlésé lesz, a jövő heti ülésen, de nincs kétség afelől, hogy elfogadják majd a két képviselő javaslatát. A jobboldal azért, mert a két képviselő az ő soraikban ül, a bal meg azért, mert eddig élesen bírálták a terveket.

Az biztos, hogy a lakossági tiltakozások vezettek el idáig. A szentkirályi erőmű ellen a városrész lakói indítottak komoly akciót A végsőkig elmennek a szentkirályiak 2012. July 13. 14:13 , március elején a Vízöntő utcába tervezett biofűtőműről Biofűtőmű a szombathelyi lakótelep mellett 2012. December 15. 10:03 tartott lakossági fórum Ők sem akarnak biofűtőművet 2013. March 05. 22:24 csapott át heves tiltakozásokba, ez utóbbin még Marton Zsoltot is lemondásra szólították fel.

Vízöntő utca - itt lett volna a biofűtőmű
Mészáros Zsolt

Puskás Tivadar polgármester is ezzel indokolta a lépést, azért megjegyezte, most kellett döntést hozni, most volt ilyen feladata az önkormányzatnak. És hozzátette, igazoló jelentést kérnek majd a Távhőtől az előkészítésről. Egy kérdésre később ezt részletezte, az előkészítő folyamat összes részletét meg akarják ismerni.

Megvizsgálják, hogy megérte-e

Marton hozzátette, az önkormányzatnak nincs teljes körű dokumentációja a történtekről, az előkészítést nem a városháza végezte. A szentkirályi erőmű esetében a SZOVA ZRt., a Vízöntő utcai fűtőműnél pedig a Távhő. Most majd átvizsgálják a teljes anyagot, és megnézik, mire mennyi pénzt költöttek, ki mit tett és hogyan.

Marton és Sági a szentkirályi fórumon
Mészáros Zsolt

Egyébként épp ma reggel írtunk Már tavaly döntöttek a szombathelyi biofűtőműről 2013. March 21. 09:39 arról, hogy a SZOVA vezérigazgatója, Németh Gábor januárban kész tényként említette a Vízöntő utcai fűtőmű megépítését, és több valótlanságot is mondott.

Marton megjegyezte, nem akarnak politikai harcot generálni a két ügyből, az előző ciklus végén minden politikai erő támogatta, hogy elinduljon a két erőmű előkészítése. Akkor azt is egyhangúlag fogadták el, hogy a végleges döntésnél figyelembe veszik a lakosság véleményét. Marton most reméli, hogy az előkészítések leállítását is mindenki megszavazza a közgyűlésben. Sági József szerint ez a logikus lépés, a választott képviselőknek ugyanis a lakossághoz kell igazodniuk, kötelesek a lakosság érdeleit képviselni.

Mi tesszük hozzá, hogy a döntés előre látható volt, Marton Zsolt a Vízöntő utcai fórumon be is jelentette, hogy ha a lakosság tiltakozik a fűtőmű ellen, akkor az nem épül meg.

Az előzmények

A Szentkirály mellé tervezett bioerőmű bő egy évvel ezelőtt került be a köztudatba, a norvég tulajdonban lévő Grenor Kft. akarta megépíteni. A nagyteljesítményű erőmű elektronos áramot és hőt is termelt volna, de közben kiderült, hogy az uralkodó szélirány a kibocsátott égéstermékeket Szentkirály fölé vitte volna.

Indulatok a Vízöntői utcai fórumon
Garai Antal Atom

Egy éles hangulatú lakossági fórum Támadható a Szombathelyre tervezett bioerőmű 2012. April 21. 08:06 után a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör jogi útra terelte a dolgot.

A Távhő Vízöntő utcai telephelyére tervezett biofűtőműről a decemberi közgyűlésen Pályáznak a szombathelyi MSH felújítására 2012. December 13. 08:50 hallottunk először, amikor Czeglédy Csaba ellenzéki frakcióvezető kérte, hogy vegyék napirendre. Az ígéretek ellenére a közgyűlés nem tárgyalta sem a januári, sem a februári ülésen, március elején aztán a Távhő lakossági fórumot Ők sem akarnak biofűtőművet 2013. March 05. 22:24 hívott össze a helyszínre, ami indulatokba és heves tiltakozásba torkollott.

Az MSZP másnap sajtótájékoztatót tartott „A biofűtőmű nem a város és a lakosság érdeke” 2013. March 06. 16:17 , ahol elmondták, az előző ciklusban háromszor utasították vissza a tervet, és azt soha nem szavazta meg a közgyűlés.

Mindezek után jött a meghívó a mai sajtótájékoztatóra, amelynek végén egy kérdésre Marton Zsolt alpolgármester kijelentette, egyik bioerőmű sem épül meg Szombathelyen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Már tavaly döntöttek a szombathelyi biofűtőműről

A SZOVA vezérigazgatója ezt mondta egy, a fűtőműről írt cikkben. Németh Gábor több valótlanságot is állított.

„A biofűtőmű nem a város és a lakosság érdeke”

A korábbi szombathelyi városvezetés háromszor utasította el a Vízöntő utcai fűtőmű tervét – sajtótájékoztatót tartottak a szocialisták.

Ők sem akarnak biofűtőművet

Legalább kétszázan tiltakoztak az új szombathelyi fűtőmű ellen, pedig ez csak egy lakossági fórum volt. Akár az utakat is lezárják.

Biofűtőmű a szombathelyi lakótelep mellett

Az MSZP szerint a városvezetés nem akarta a hírrel idegesíteni karácsony előtt a lakókat.

Pályáznak a szombathelyi MSH felújítására

Czeglédy feljelenti a városvezetőket, mert kárt okoztak a városnak. Olvassa vissza teljes közgyűlési tudósításunkat!

A végsőkig elmennek a szentkirályiak

Fellebbeztek a Szombathelyre tervezett bioerőmű ellen, demonstrálni is hajlandóak, és pénzt is áldoznának a tiltakozás érdekében.

Támadható a Szombathelyre tervezett bioerőmű

Ezt állította egy ügyvéd a Szentkirályon szervezett lakossági fórumon. Előtte két és fél órán át a lakosság osztotta a beruházó céget és a városvezetést.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet