Blama: valószínűleg meg lehetett volna tartani a tűzijátékot szombaton

Az operatív törzs valószínűleg téves adatokat kapott az OMSZ-től.

Már pénteken este (2022. aug 19-e, 18 óra 55 perc a hír kiadásának dátuma) azt prognosztizálta az OMSZ az MTI-n keresztül, hogy Budapestre, valamint Pest megyére másodfokú riasztást kell kiadni zivatarveszély miatt – egyébként ez a riasztás szinte egész Magyarországot érintette. Emellett az ország nagy részére a felhőszakadás miatt is figyelmeztetést adtak ki: „A térséget elérő hullámzó hidegfront hatására zivatarokra kell számítani. Az éjszaka második felétől egyre inkább a felhőszakadás lehet a fő veszélyforrás” – áll az OMSZ péntek esti, valamint szombat reggeli előrejelzésében, amit az Index idéz.

Azonban – a Mandiner cikke szerint – ekkor az Operatív Törzs az alábbi tájékoztatást kapta az Országos Meteorológiai Szolgálattól:

„2022.08.20-a időjárása a nap hátralévő részében a következőképpen alakul: Déli irányból folytatódik a frontálzóna áthelyeződése a Kárpát-medence térségébe, így az időjárás csapadékos jellege az este folyamán is megmarad. Mivel a reggeli óráktól hosszabb-rövidebb megszakításokkal fordult elő csapadék, és ez folytatódik a délutáni órákban is, így a felhőalapok csökkenése várható. Jelenleg Budapesten a felhőalap nagyjából 1300 m), alatta a csapadék miatt beképződött foszlányfelhőzet 1000FT-en (kb. 300 m) helyezkedik el. Az esti órákig több hullámban várható további konvektív (záporos, zivataros) csapadék kialakulása a főváros környékén, így estére a felhőalap 2500-3500FT (kb. 800-1100 m) közé csökken majd, mely tartós csapadékban szintén 1000FT (300 m) körüli felhőalapokat vonz magával. A szél az esti órákban ÉNY-i irányú lesz, a legerősebb lökések erőssége 25-30km/h között valószínű.”

Ennek értelmében a kormány által kijelölt Operatív Törzs még a tisztavatás után is azt az információt kapta, hogy 75-80 százalék az esély rá, hogy 21 óra körül eső/csapadék/felhőszakadás lehet.

Eső azonban mégsem volt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai Facebook posztjában elnézését kért.

"A tegnap nap eseménydúsan indult, délről észak felé haladó záporos, zivataros tömbök egyre inkább összeálltak, így délelőtt már inkább változó intenzitású eső, illetve egy-egy beágyazott zivatar öntözte a középső tájakat. A délelőtti órák végére ez a csapadéktömb elkezdett gyengülni, és kelet felé tolódni. Délután a külön életet élő északkeleti tájakon zivatarok alakultak ki, amelyeket felhőszakadás is kísért. A késő délutáni órák folyamán a várakozásoknak, illetve a numerikus előrejelzésekkel ellentétben nem robbant be a légkör a középső tájakon, csupán a Dunántúlon, a Balaton térségében alakultak ki zivatarok, az ország nagyobb részén pedig az esti, éjszakai órák nyugalomban teltek. Az éjszaka második felétől pedig mérsékelt intenzitású záporeső kezdett re az ország keleti, délkeleti felén.

A tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet