Kikiáltották Bloomsland köztársaságát Szombathelyen, jó ír sört is ittak rá

Három napig tart a vigasság a városban, ami pont háromszor annyi idő, mint amennyi eltelik James Joyce Ulysses című regényében.

Sehol máshol a világon nem lennék most szívesebben, mint itt, Szombathelyen, ahol James Joyce-t ünnepeljük - mondta köszöntő beszédében Ragnar Almqvist, Írország magyarországi nagykövete.

Annyiban igaza is van a nagykövetnek, hogy a városra is ráfér már egy kis önfeledt ünneplés, pár nappal a választások után. Amikor egy regénynek, írójának és főszereplőjének lehet örülni.

Bloomsday 2024 megnyitó és pecsételés
Az ír nagykövet köszöntője
Mészáros D. Zsolt

Az idén 30 éve, hogy először megünnepelte a város a Bloom-napot, azaz a Bloomsdayt. És ezért már egészen biztos, hogy minden szombathelyi kívülről fújja: James Joyce világhírűvé, ikonná, és szinte vallássá változott Ulysses című regénye egyetlen napon, 1904. június 14-én játszódik Dublinban. Főszereplője Leopold Bloom, azaz Virág Lipót, aki a regény szerint szombathelyi származású.

Bloomsday 2024 megnyitó és pecsételés
Viola László átveszi a díjat
Mészáros D. Zsolt

Persze, már azt is kiderítették, hogy a Fő tér 40-41. számú házában a századforduló környékén élt egy Virág nevű család, és ezzel össze is állt a történet. Apropó, az Ulyssest az egész világon ünneplik, az irodalmárok szerint maga a tökéletes regény, klubok, alkotócsoportok, olvasóközösségek viselik a regény és írójának nevét.

Bloomsday 2024 megnyitó és pecsételés
Az elmaradhatatlan pecsételés, Nemény András, Ragnar Almqvist és Horváth Soma Blommsdayért is felelős alpolgármester
Mészáros D. Zsolt

A legnagyobb kultusza persze Írországban van, de rögtön utánuk következik Szombathely. Ahol az idén már háromnapos lesz a Bloomsday, és péntek délután hivatalosan is elkezdődött.

A Bloomsday már a művészetek találkozóhelye, hiszen az irodalomtól a képzőművészetig és a koncertekig lehet válogatni. És a rituáléja is kialakult.

Bloomsday 2024 megnyitó és pecsételés
Közös séta a belvárosban
Mészáros D. Zsolt

A nyitóünnepség helyszíne a Fő tér, az említett ház, ahol húsz éve lép ki a falból James Joyce alakja. Köszöntőt mondott Nemény András polgármester, illetve Ragnar Almqvist ír nagykövet, és átadták az idei Bloom-díjat. Ezt olyanoknak ítélik oda, akik sokat tettek, tesznek a kultusz fennmaradásáért, és megünnepléséért.

Az idei díjat Viola László kapta, aki a kezdetektől részt vett a Bloomsday előkészítésében, szervezésében.

Bloomsday 2024 megnyitó és pecsételés
A kitartó társaság és az új alkotások
Mészáros D. Zsolt

De az ünnepségben nem is az ünnepi aktusok voltak a fontosak, hanem az a mintegy száz ember, aki azért jött, mert érdekli a Bloomsday, és így érdekli a kortárs művészet is. Mert igaz, hogy 120 éve játszódik a regény, de az egész kultusz a mindenkori kortárs művészetről szól.

Bloomsday 2024 megnyitó és pecsételés
Művészek az Iseum előtt
Mészáros D. Zsolt

Ennek jegyében készülnek már öt éve a belváros különböző pontjain a murális műhely falfestményei, az idei alkotásokról nemrég részletesen írtunk Joyce: „Nagyon örülök, hogy Dublin egy darabját Szombathelyre tudtam hozni” June 11. 19:44 . Az idén a Kőszegi utca 9. udvarán készült el két festmény, Koleszár Stella és Mark Joyce munkái, amelyek a regény hetedik és kilencedik fejezetét illusztrálják.

Bloomsday 2024 megnyitó és pecsételés
Bloomland zászlaja
Mészáros D. Zsolt

Ebbe a parkolóba is elsétált az a száz ember, meghallgatta a murális műhely vezetőjének, Szántó Istvánnak ismertetőjét, és Salamon Júlia az ELTE-SEK oktatójának műelemzését.

Bloomsday 2024 megnyitó és pecsételés
Bloomland
Mészáros D. Zsolt

Majd újabb hosszú séta a Rákóczi utca elejéig. Ahol már kialakult a régóta dédelgetett terv, a művészeti negyed a Schrammel-gyűjteménnyel az Iseummal, a Képtárral, a zeneiskolával és a Bartók Teremmel. Nyáron a Savaria karnevállal, ilyenkor pedig a Bloomsday-jel.

Mert az utca most művészeti tér, ahol a kocsmaművészeteknek is áldozhatunk, este pedig koncertekkel tölthetjük el az időnket.

Bloomsday 2024 megnyitó és pecsételés
A csapos a polgármester és az ír nagykövet
Mészáros D. Zsolt

Az idén új elem is érkezett, felhúzták Bloomlandia zászlaját, és ezzel kikiáltották a Bloomland köztársaságot. A zászló az ír és a magyar nemzeti színek összedolgozásával készült, és komponáltak egy himnuszt is, amiben egy hangfelvételen maga James Joyce is megszólal.

Bloomsday 2024 megnyitó és pecsételés
Leleplepző fotó a városvezetés egy részéről
Mészáros D. Zsolt

Majd a szokások szerint Ragnar Almqvist és Nemény András ír sört csapoltak, és ezzel hivatalosan is elkezdődött a 2024-es Bloomsday Kortárs Művészeti Fesztivál.

A részletes programot itt találja A kortárs képzőművészet, a zene és a gasztronómia kerül a háromnapos szombathelyi Bloomsday középpontjába May 29. 14:11 .

A Nyugat.hu a 2024-es szombathelyi Bloomsday Kortárs Művészeti Fesztivál hivatalos médiapartnere.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra