A kortárs képzőművészet, a zene és a gasztronómia kerül a háromnapos szombathelyi Bloomsday középpontjába

De az irodalomkedvelők sem panaszkodhatnak. Szinte észrevétlenül jelentős művészeti fesztivállá nőtt a szombathelyi Bloomsday. Lapunkon már bogarászható a június 14-16. közötti részletes program.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt három évben kortárs összművészeti fesztivállá nőtte ki magát a Bloomsday, amely annak idején amatőr-civil kezdeményezésként született” – kezdte Horváth Soma Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere a szerdai sajtótájékoztatót, amelyen rajta kívül megjelent Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója; Prieger Szabolcs, kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor és Szántó István festőművész, a Murális Műhely szakmai vezetője is.

Amikor aztán a sajtótájékoztató résztvevői elkezdték sorolni a programokat és helyszíneket, a tudósítót ugyanaz az érzés kerítette hatalmába, mint a Savaria Karnevál és egyéb nagyobb fesztiválok sajtótájékoztatóján: hogy szinte lehetetlen vállalkozás az olvasók – és a majdani vendégek – magabiztos kalauzolása a műfajok, programok és helyszínek tengerében. Ráadásul a Bloomsday még növekedésben, mozgásban van, és kevésbé nyújt az ismétlődésből adódó kapaszkodókat, mint a jól bejáratott fesztiválok teszik.

De éppen ez az izgalmas benne.

Az biztos, hogy kiemelt eseménye a szombat délutáni Leopold Bloom Gyűjtemény kiállításmegnyitója lesz. Az egyik legizgalmasabb kortárs gyűjtemény Szombathelyre érkezéséről korábban már többször írtunk Az egyik legizgalmasabb kortárs gyűjtemény érkezhet állandó kiállításnak a Szombathelyi Képtárba 2023. August 03. 16:01 , és most úgy tűnik, végképp pont kerül az i-re. De a folyton változó állandó kiállítás egyben valami új kezdetét is jelöli a város kulturális életében.

A sajtótájékoztató előtt Bujtás Ervin (jobbra) a Cranberries zenekar 'Zombie' című dalát játszotta. Vajon miért?
Mészáros D. Zsolt

Idén is két nagyméretű falfestménnyel gyarapodik a város. A Murális Műhely égisze alatt Mark Joyce és Koleszár Stella és Ulysses 7. és 9. fejezetét festik meg egy Kőszegi utcai parkolóban.

A Westwerk Egyesület is egy újabb ökoszisztéma kiállítással rukkol elő a Szombathelyi Képtárban, pontosabban az alatt: péntek délután nyílik a Talajközelben. Más miatt, de szintén izgalmasnak ígérkezik Szarka Péter ugyanezen este nyíló kiállítása az Irokéz Galériában, csakúgy, mint a másnap induló Bonyhádi Károly-plakáttárlat.

A sajtótájékoztatón az a fontos információ is elhangzott, hogy ezeken a napokon a kiállítások (a korábban megnyíltak és az állandók is) ingyenesen látogathatók a fesztiválhoz tartozó helyszíneken.

Horváth Soma, Szántó István, Prieger Szabolcs és Csapláros Andrea. A grafikai elemmel még találkozunk a jövőben
Mészáros D. Zsolt

Az irodalmi beszélgetések java a Schrammel-gyűjteményben zajlik. Hogy mást ne mondjunk, érkezik a kortárs magyar irodalom egyik legismertebb alkotója, Dragomán György, aki nem mellesleg nagyon erős szombathelyi gyökerekkel rendelkezik.

A Zeneiskola előtti tér Bloomlandiává alakul, itt koncertek és sörcsapolás mellett még ezer dolog történik majd, köztük számos újdonság. Itt kerül felállításra majd a vendéglátós sor is, ami a szervezők ígérete szerint jóval komolyabb lesz, mint a korábbi években.

A Bloomsday múltjáról, jelenéről és jövőjéről tavaly írtunk egy ismeretterjesztéssel kevert véleménycikket James Joyce feltette Szombathelyt a világirodalom térképére, és most hamiskásan figyeli, mit kezdünk vele 2023. June 17. 06:57 .

A Szombathelyi Bloomsday részletes programja

2024. június 14. péntek

14.00 Megnyitó – Joyce-szobor (Fő tér-Joyce szobor)

Megnyitó beszédek, Szombathelyi-Bloom díj átadása, pecsételés a murális művekig.

15.00 Murális művek átadása (Kőszegi utcai parkoló)

Útvonal: Mark Joyce és Koleszár Stella alkotása

16.00 Bloomlandia zászlófelvonás és sörcsapolás (Zeneiskola előtti tér)

16.30 Horváth Csaba Árpád – Sipos Eszter: Vendégmunkások - public art bemutató (Zeneiskola előtti tér)

Hazánk nagyvárosaiban, így Szombathelyen is hangsúlyos az építőipari beruházások nyomán megjelenő vendégmunkások egyszerre nagyon hangsúlyos, mégis láthatatlan jelenléte. A környék köztereit használva lépten nyomon halljuk a beszélgetéseiket, történeteiket, amik mesélnek arról a sajátos életformáról, amely a hely átutazóivá tette őket. Sokszor akár hónapokat is eltöltenek itt anélkül, hogy a rövid szociális interakciókon kívül bármilyen kapcsolódást alakítanának ki a hellyel, ahol dolgoznak. Ezzel a jelenséggel, az ő történeteikkel foglalkozik a projekt.

A public art mű két elemből áll, egyrészt két szoborelemből, másrészt a belőlük szóló hanginstallációból. A párbeszédek nem folyamatos szöveget alkotnak, hanem körülbelül 45 percnyi ismétlődő anyagot, amely összességében 10-14 darab hosszabb rövidebb, szünetekkel megszakított részből állt. Nagyon fontos volt, hogy a dokumentarista szándékon túl szórakoztató párbeszédek megírása is volt a cél. Olyanoké, amelyek érdemesek arra, hogy az arra járók lehetőség szerint hosszan hallgassák őket.

16.30 Joyce Klub (Bernstein Béla Kulturális Központ udvar – Zrínyi utca 17.)

Kétalkalmas irodalmi szövegműhely a Bloomsdayen - szeptembertől havi rendszerességgel elindul az első évad. Műhelyvezetők: Fehér Renátó, író, költő és Vincze Bence, kultúraszervező, író

16.30 Talajközelben – a Westwerk Egyesület kiállítása (Képtár alatti terület)

A Westwerk Egyesület meghívásos kiállítást szervez a 2024-es Bloomsday programsorozat keretében.

A kiállítás központi témája a talaj.

Életmódunkból adódóan a földfelszínen töltjük életünk legnagyobb részét, amit sokféleképpen elemeztek már társadalomtudósok, de mi történik a föld alatt? Az ökoszisztémák, az emberek, növények és állatok életközösségének összetettsége szorosan összefügg a talaj minőségével. A kiállítás az ember tevékenység hatásainak kitett urbanizált talajt, és így az ember-környezet interakciót tematizálja. Átalakítható a talajokról való gondolkodásmódunk?

Joyce Ulysses című regényében a növekedés és a pusztulás körforgása kozmikus jelentőségre tesz szert. Ezen keresztül az egyedi dolgok visszaoldódnak a kozmikus sárba, amelyből kinőtek. A regény talajközegében a hulladék – legyen szó húsról, vízről, moslékról, csontokról, belsőségekről – folyamatosan kering, majd a földbe szivárog.

A talaj vertikális életközössége részt vesz a születés és a temetés, de az étkezés és az ürítés körforgásában is.

17.30 James Joyce Roll-up biography megnyitó (Szombathelyi Képtár - csigalépcső)

James Joyce, az egyik legismertebb ír művész 1882-ben született Dublinban. Felnőtt élete jelentős részét Európa különböző országaiban, emigrációban töltötte, munkássága kiemelkedően fontos szerepet játszott az irodalmi modernizmusban. 1922-ben megjelent könyvét, az Ulyssest, sokan a modern kor legnagyobb hatású regényének tartják, amelyet napjainkban is világszerte tanulmányoznak, illetve újabb és újabb nyelvekre fordítanak le.

Kiállításunkon Joyce életét és munkásságát mutatjuk be, valamint azokat az embereket, akik hozzájárultak lenyűgöző művészi teljesítményéhez.

A kutatást, az anyag összeállítását és a kurátori teendőket Írország Irodalmi Múzeuma végezte dr. Angela Byrne közreműködésével a Külügyminisztérium számára. Köszönetnyilvánítás az alábbi személyek és intézmények részére: James Maynard és a University at Buffalo egyetem költeménygyűjteménye, Zürich James Joyce Foundation alapítvány, Írország Nemzeti Könyvtára, dr. Katie Mishler, prof. Anne Fogarty, prof. Margaret Kelleher, Katherine McSharry, Suzanne Lopez és Glenn Johnston.

18.00 Kugler zenekar koncert (Nagyszínpad – Rákóczi utca)

19.00 Szarka Péter kiállításmegnyitó (Új Irokéz Galéria)

20.00 Csaknekedkislány koncert (Nagyszínpad – Rákóczi utca)

21.00 Fényfestés

Fényhangár Vizuális Műhely – Zeneiskola és Képtár

22.00 Mirror Glimpse koncert (Nagyszínpad – Rákóczi utca)

+

 • Ulysses-udvar (Göncz Árpád tér)
 • ELTE SEK Vizuális tanszék szabadtéri installáció
 • Elizabeth Ledersberger kültéri installáció – Rákóczi utca
 • Festőudvar (Szimfónia átjáró)
 • Bloomlandia merchandise (Zeneiskola előtti tér)
 • Ajtóprojekt 2 elem
 • Gasztronómia (Csíkos-Hotdogos, Sümegi Sör, Guri Serház Burger, Modam, Moló Borterasz, Félkilences, Füleppék)
 • 35 db óriás léggömb
 • 2024. június 15. szombat

  11.30 Bonyhádi Károly plakátkiállítás megnyitó – Szombathelyi Képtár

  13.00 Joyce Klub (Szimfónia udvar)

  Kétalkalmas irodalmi szövegműhely a Bloomsdayen - szeptembertől havi rendszerességgel elindul az első évad. Műhelyvezetők: Fehér Renátó, író, költő és Vincze Bence, kultúraszervező, író

  16.00 Pódiumbeszélgetés Dragomán Györggyel (Schrammel-gyűjtemény - aula)

  Pódiumbeszélgetés Dragomán György íróval szombathelyi és kortárs irodalomról, pályáról, Joyce hatásról. Beszélgetőtárs: Vincze Bence

  17.00 Leopold Bloom Gyűjtemény kiállítás megnyitó – Szombathelyi Képtár

  benne: 18.00 konkoi x Balla Gergely (Platon Karataev) folyamatzene és szöveg

  18.00 Túlzás koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)

  18.00 Szombathelyi emberek - zenés, irodalmi előadás.

  Szereplők: Szabó T. Anna, Fehér Renátó, Vincze Bence, Tóth Kinga, Kustos Júlia, Szijj Ferenc (Schrammel-gyűjtemény - aula)

  Zenés, irodalmi est. Joyce "stílusban" prózareflexió a Dublini emberek című novelláskötet nyomán Szombathelyi emberek témában. Novellák Szombathelyről, zenei kísérettel.

  21.00 Hundred Sins koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)

  21.00 Fényfestés

  Fényhangár Vizuális Műhely – Zeneiskola és Képtár

  22.30 Arc of Yesod – kortárs Afterparty a Szimfónia udvarban

  +

 • Ulysses-udvar (Göncz Árpád tér)
 • ELTE SEK Vizuális tanszék szabadtéri installáció
 • Elizabeth Ledersberger kültéri installáció – Rákóczi utca
 • Festőudvar (Szimfónia átjáró)
 • Bloomlandia merchandise
 • Ajtóprojekt 2 elem
 • Gasztronómia (Csíkos-Hotdogos, Sümegi Sör, Guri Serház Burger, Modam, Moló Borterasz, Félkilences, Füleppék)
 • 35 db óriás léggömb
 • 2024. június 16. vasárnap

  10.30 Murális séta

  A 9 mű bejárása Salamon Julival és Szántó Istvánnal

  14.00 Záró – Fő tér, Joyce szobor

  Bujtás Ervin dalok, felolvasás és zászlólevonás a Rákóczi Ferenc utcában.

  15.00 Kiállítás séta vezetéssel


  Leopold Bloom Gyűjtemény
  Szarka Péter kiállítás
  Westwerk kiállítás
  Bonyhádi Károly kiállítás
  James Joyce roll-up biography

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra