Joyce: „Nagyon örülök, hogy Dublin egy darabját Szombathelyre tudtam hozni”

Pénteken indul a háromnapos Bloomsday összművészeti fesztivál, zenével, képzőművészettel, irodalommal és az ír nagykövettel. De mik ezek a hatalmas festmények a Kőszegi utcában?

„Nagyon örülök, hogy Dublin egy darabját Szombathelyre tudtam hozni” – mondta kedd délután Joyce úr a Kőszegi utca belső parkolójában.

Tényleg mondta.

A teljes igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy nem James Joyce támadt fel.

A mondat gazdája egy ír képzőművész, akit azonban már nemcsak a nemzetisége és a neve kapcsol össze az írólegendával, hanem a művészet is.

Bloomsday sajtótájékoztató 2024
Innen jól lehet látni az új falfestmények nagyságát
Józing Antal

Az említett parkolóban ugyanis már javában készül a két hatalmas falfestmény, amely James Joyce Ulyssesének egy-egy fejezetét örökíti meg.

Mint a helyszínen kiderült, Koleszár Stella és Komesz Borbála a hetedik, míg Mark Joyce a kilencedik fejezetet festi meg, természetesen egyéni elképzeléseik alapján.

Sietnek velük, mert a péntekre el kell készülniük.

Ekkor nyílik ugyanis Szombathelyen a 2024-es Bloomsday, amely az elmúlt években egy háromnapos kortárs művészeti fesztivállá nőtte ki magát.

A fesztivál része a két fent említett hatalmas falfestmény is, egy sorozat újabb elemeiként. Az eredeti ötlet Szántó István festőművészhez kötődik. Az elmúlt évek mindegyikében készültek hasonló művek Szombathelyen belvárosában, és ha elkészül mind a 18, Közép-Európa legnagyobb legnagyobb szabadtéri kiállítása valósul meg a városban – tudtuk meg a helyszínen Horváth Soma alpolgármestertől.

Bloomsday sajtótájékoztató 2024
Mark Joyce képzőművész
Józing Antal

A Kőszegi utcai művek értelmezéséhez egy gyors segítséget is kaptunk: a regény mindkét fejezete az ír nemzeti könyvtárban játszódik. A hetedik fejezet egyik főszereplője a szél, egy ajtó nyílik résnyire, amin kizúdul a történet – magyarázta Koleszár Stella.

A kilencedik fejezetben a szereplők az irodalomról beszélgetnek, így Mark Joyce a beszélgetésnek helyet adó padlót örökítette meg a falon, ami bizonyára gyönyörű volt

Az idei Bloomsday A kortárs képzőművészet, a zene és a gasztronómia kerül a háromnapos szombathelyi Bloomsday középpontjába May 29. 14:11 helyszíneit bemutató keddi sajtósétának a Kőszegi utcai parkoló azonban már a második állomása volt.

Az első megálló ugyanis a Fő téri Joyce-szobor volt, ahol péntek délután kettőkor nyitják meg a programsorozatot, és ahol ma Horváth Soma ismét felhívta a figyelmet a Leopold Bloom Gyűjtemény Az egyik legizgalmasabb kortárs gyűjtemény érkezhet állandó kiállításnak a Szombathelyi Képtárba 2023. August 03. 16:01 szombat délutáni kiállításmegnyitójára.

A séta végül a Zeneiskola előtti téren fejeződött be, amely a hétvégén "Bloomlandiává alakul".

Bloomsday sajtótájékoztató 2024
Prieger Szabolcs kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor és Horváth Soma bemutatják a “mörcs” néhány elemét - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Itt lesznek a koncertek, a sörcsapolás, a vendéglátás és még ezer minden.

Például a Bloomsday-hez kapcsolódó emléktárgyak boltja, amely többek között pólókat, hűtőmágneseket, söralátéteket, Joyce-bajuszokat árul majd.

Annyira komoly az ügy, hogy pénteken és szombaton a városban tartózkodik Ragnar Almqvist ír nagykövet is.

Az ingyenes koncertekre nemrég külön kitértünk Ezek lesznek az idei szombathelyi Bloomsday ingyenes koncertjei June 08. 11:40 , a részletes programot itt A kortárs képzőművészet, a zene és a gasztronómia kerül a háromnapos szombathelyi Bloomsday középpontjába May 29. 14:11 találja.

A Nyugat.hu a 2024-es szombathelyi Bloomsday Kortárs Művészeti Fesztivál hivatalos médiapartnere.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra