"Mi vagyunk a média" - Blogok és civil média a globális térben

Egy tavalyi felmérés szerint 200 millióan írnak, olvasnak rendszeresen internetes naplókat, vagyis blogokat szerte a világon. A trendek azt mutatják, hogy ez a szám folyamatosan emelkedik. Úgy tűnik, hogy sokakat mozgat az önkifejezés vágya, de egyre többen vannak, akik hozzá akarnak szólni a szűkebb, tágabb környezetüket érintő társadalmi, politikai kérdésekhez, és adott esetben ez az egyetlen fórum, ahol ezt megtehetik. A világ blog termését nézve Magyarország távol van az élvonaltól – az aktív netezők alig tizede foglalkozik webes naplóírással. Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – érdemes odafigyelni a globális média jelenségre. Mindezt annak apropóján, hogy blogger világtalálkozót tartottak a múlt hétvégén Budapesten.

Globál közösség alakul

Laptopok az ölben, padlón, billentyűkopogás az alapzaj. A terembe lépők ismerősöket, majd azonnal dugaljat keresnek. Különben mindenki a monitoron réved és épp valamelyik cset, blog, twitter, wiki, kép-, video megosztó, avagy élő blog közvetítés oldalon időzik. A pulpituson feltűnik egy pakisztáni fogorvos, valaki más molekuláris biológusként határozza meg magát Madagaszkárból.

Így fest egy blogger csúcstalálkozó, és egy online közösség, amelyik évente egyszer offline, személyesen is találkozik. Ezt a 150 országot magába foglaló közösséget a Global Voices projekt koordinálja, amelyik 2004-ben indult a Harvard Egyetem berkeiből néhány online aktivista közreműködésével.

Az online aktivitást felmérő nemzetközi kutatásokból az derül ki, hogy a világban terjedőben van az úgynevezett hálózati polgár típusa. A fogalom olyan állampolgárt jelöl, akinek amellett, hogy rendelkezésére áll a korszerű számítógépes informatikai háttér, civil öntudattal rendelkezik, toleráns, közügyek iránt felelősséget vállal. Van önálló, mások előtt vállalt véleménye az állammal szemben. Egy brit vagy egy USA-beli netező jó eséllyel felelhet meg ennek a leírásnak.


A hétvégi budapesti blogger csúcs több tucat résztvevője a világnak azt a részét képviseli a globális nyilvánosság előtt, ahol az online aktivitás nem csupán a technológiai ellátottságtól és az információközlő elszántságától függ. Nekik sok esetben kell szembenézniük a hatóságok cenzúrájával, a rendszert kritizáló oldalak blokkolásával. Nem egy blogger számolt be arról, hogy a hatalom túlkapásait bemutató írások, videók miatt megfenyegették, börtönbe zárták, megverték a hatóságok (különösen az afrikai kontinens, Dél-Kelet Ázsia társadalmaiban jellemző).

blogaroundtheclock
így is lehet
Nyugat

A netes társadalmi nyilvánosságra a cenzúra különféle formái jelentik a fő veszélyt – állítja a Reporters Without Frontiers szervezet beszámolója. Az egyik résztvevő elmondása alapján Iránban például 2006-ban milliós nagyságrendben szűrtek, tiltottak le internetes oldalakat. Megjegyezte, hogy ott főként a nők által írt blogokat minősítik különösen veszélyesnek a cenzorok (teljesen függetlenül attól, milyen témában születik a bejegyzés). Mindezek ellenére a Global Voices világszerte egymillióra teszi azoknak a számát, akik vállaltan civil újságíróként rendszeresen közölnek írásokat a neten.

Civilek a nagypályán

A civil (nem hivatásszerűen) újságíró sok esetben a profiknál nagyobb kockázatot kénytelen viselni önkéntes tényfeltáró munkája miatt. Nem áll mögöttük egy jól kiépített háttérintézmény, érdekképviselet, az újságírás fortélyait is egymástól és a netről tanulják. Cserébe sokszor nagyobb hatékonysággal, leleményességgel dolgoznak, és civil újságíró mint állampolgár mindenhol ott van, ahol valami történik, ő részese, adott esetben elszenvedője az eseménynek. A Global Voices szerepe, hogy összegyűjti és közzéteszi ezeket az értesüléseket saját weboldalán egy adott térség blogszférájának híreiből. Ezen információk többsége más úton aligha juthatna el a világ közvéleményéhez.

A kezdeményezés célja éppen az, hogy felhívja globális szinten a figyelmet azokra a hírekre, nemzetekre, amelyek amúgy kimaradnak a bejáratott tudósítói hálózatra és témákra épülő tömegmédia figyelmének homlokteréből. Mindemellett a tevékenységüket folyamatosan bővítik. Volt már példa arra, hogy a szervezet sikeresen gyakorolt nyomást a kínai hatóságokra egy ottani blogger bebörtönzése ellen.

A kelet-közép-európai térség nagyon szerényen képviselteti magát ebben a híráramlásban. Magyarországról és a térség országairól mindössze néhány bejegyzést találhatunk, egyelőre nincs is az oldalnak magyar tudósítója. Minden bizonnyal a sajtószabadság szempontjából térségünk már a nyugati, fejlett társadalmakhoz sorolódik. A World Internet Project felmérései szerint hazánkban bár évről-évre növekszik az internet-lefedettség, egyelőre azonban az online aktivitás iránt szerényebb az érdeklődés, a felnőtt társadalom csupán harmada mutat fogékonyságot az online szolgáltatások, lehetőségek iránt, míg két harmada nem érdeklődik vagy elutasítja az információs társadalom eszközeit. A hálón azért már találhatunk egy-két civil média kezdeményezés (civilmedia.hu, fn.hu tudósító, indy.media.hu)

Webkettő, avagy mi vagyunk a média

Adott egy demokratikus médium, amit bárki elérhet, olvashat, írhat, ezáltal korlátlan szabadságot biztosít felhasználóinak, sőt nagy üzleti lehetőségeket is kínál – vélekedett sok társadalomkutató, üzletember a kilencvenes években, amikor megjelent a www, vagyis a világháló. Ez akár igaz is lehet, de azóta kiderült, hogy a globális térben néha legalább olyan nehéz láthatóvá válni, mint annak idején bekerülni a tévébe. A hétköznapi embernek ismét, mint annyiszor a történelemben, maradt az a szerep, hogy nézheti (fogyaszthatja), amit a „nagyok” alkotnak. Az új média szervezőelve azonban kezdetektől (1970-es évek) a részvétel, a tudás megosztása, a visszaszólás lehetősége, decentralizáció. Éppen az, ami miatt a hagyományos médiát (újságok, rádió, televízió) gyakran érte kritika az elmúlt évtizedekben.

blogaroundtheclock
Nyugat

A web2-nek nevezett jelenség lényegét abban látja Ethan Zuckerman, a Global Voices alapítója, hogy a közönségről mint az emberek jól körülhatárolható csoportjáról egyre kevésbé beszélhetünk. A neten elvileg bárki aktívan részt vehet a témák meghatározásában és a tartalmak feltöltésében. Ez kedvez a tényfeltáró újságírásnak, hiszen ahány elkötelezett író, annyi forrása lehet a tényeknek.

Másrészt az már most látszik, különösen egy-két globális kihatású esemény kapcsán, hogy a civil média, a blogok által nyilvánosságra hozott információkat a hagyományos média is felhasználja. (A 2005-ös londoni merényletsorozat média beszámolói kapcsán kiderült, a civil újságírók előbb érkeztek a helyszínre és publikálták értesüléseiket, mint a tévés, rádiós stábok.)

A hagyományos média vigyázó szemeit a fizetett hírszolgálatok és kiépített tudósítói hálózatok mellett egyre inkább a blogszféra jelenségeire veti. Ezt példázza, hogy a Global Voices mozgalmat a globális hírüzlet zászlóshajójának számító Reuters is támogatja, felismerve, hogy a nap huszonnégy órájában működő civilek első kézből származó információiból előbb-utóbb akár címoldalas hír is születhet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Blogol boldog-boldogtalan: a webnapló első évtizede

Az első bloggerek még nem tudták, hogy ők bloggerek. Szavuk sem volt arra, mit csinálnak. Ma ott tartunk, hogy a blog megkerülhetetlen kelléke bekapcsolódik a hírgyártásba, újradefiniálja a médiát, véleményt formál...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód