Tudta, honnan származik a bocskai öltöny, amit egyre több fideszes visel?

A szombathelyi ünnepi közgyűlésen a fideszes képviselők fele bocskait viselt, nem biztos, hogy ismerik a történetét.

Nem újdonság, hogy a fideszes politikusok zsinóros kabátban pózolnak ünnepi alkalmakkor, bőven volt ilyen az elmúlt években. De az utóbbi időben egyre több, bocskait viselő politikus tűnik fel, az október 23-i ünnepségen és ünnepi közgyűlése az új Fidesz-frakció fele, négy képviselő ilyenben pompázott.

Horváth Gábor, első ciklusos, nemrég megválasztott képviselő
Mészáros D. Zsolt
Kecskés László
Mészáros D. Zsolt

Sőt, nemrég Kövér László, az országgyűlés elnöke is bocskait viselt.

Forrás: indavideo / IndexVideo

Egyértelmű persze, hogy a fideszesek ezzel politikai hitvallást tesznek, és ennek látványos jelét akarják adni.

Illés Károly a képviselői eskü aláíráskor
Mészáros D. Zsolt
Melega Miklós
Mészáros D. Zsolt

De honnan ered és mit üzen a bocskai?

A bocskai-öltöny nevét Bocskai István fejedelemről kapta, de máig nem egyértelmű, mi a névadás oka. A bocskai, éppúgy, mint a reformkorban népszerű és a Habsburgokkal való szembenállás jelző atilla-ruha a huszárok egyenruhájából származik. De a bocskai sokkal későbbi, mint az atilla.

Atilla

A bocskai a 20. század elején jelent meg, ekkor még szimpla magyaros öltözékként, a Monarchiában az is a célja volt, hogy a hazai gyártókat segítsék vele.

Az I. világháború és trianoni döntés után erősödtek a nacionalista mozgalmak, ekkor vált viszonylag népszerűvé a bocskai. Amit egyébként - a díszítettebb atilla ellenében - az álló gallér és a mellrész zsinórdísze különböztetett meg az akkor viselt sima öltönyöktől.

A bocskait elsősorban a középosztálynak szánták, a hazafias kampány ellenére azonban ezekben a körökben nem lett túl népszerű. Felfedezték viszont a középiskolák és az internátusok, egyre több helyen lett a bocskai az iskola hivatalos egyenruhája.

Így a bocskai pár évtizedes pályafutása az iskolákban, internátusokban teljesedett ki.

Felmerül a kérdés

vajon tudják-e a bocskait hordó fideszesek, hogy középiskolai egyenruhát viselnek?

Mondjuk, tanulni soha nem késő.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?