Bokros szerint az államcsőd réme fenyeget

De elmondta, hogy mit kellene tenni a helyzet megoldása érdekében.

A gazdaság jelenlegi állapotát, a magas inflációt nem a háború idézte elő, hanem a kormány helytelen, szakszerűtlen, ésszerűtlen gazdaságpolitikája, a februárban indult háború pedig csak súlyosbítja - magyarázta Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter, közgazdász az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Bokros úgy látja, hogy 2008-hoz hasonlóan most is fenyeget az államcsőd réme. A helyzetet az Európa Uniótól érkező eurómilliárdok oldhatják meg.

Beszélt arról is, hogy 1995-ben a saját megfogalmazása alapján pénzügyi stabilizációt hajtott végre, ami a Bokros-csomag nevet kapta. Mint mondta, alig volt tüntetés, alig volt sztrájk 1995-ben. Becsületesen megmondták a társadalomnak, hogy addig lehet nyújtózkodni, ameddig a takaró ér. Hozzátette, hogy ő nem előidézte a válságot, hanem megoldotta, míg most a kormány intézkedései okozták a problémákat.

Végül megjegyezte, hogy a helyzet megoldása érdekében le kell számolni a rezsicsökkentéssel - csak a rászorulóknak kell támogatást adni -, a benzinárstoppal és a katával.