Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók

Értjük, persze, hogy fontos, de valahogy mégsem értjük.

„Itt vagyok a Király utcában, és a forgalmat már percek óta blokkolja egy csomagszállító autó, aminek a tetején sárga villogó van. A sofőr sehol, az autósok meg nyomják a dudát” – mondja a telefonba olvasónk, majd felteszi a nagy kérdést: „Egyáltalán. Joguk van a csomagszállítóknak is sárga villogók használatára?”

Az utóbbi időben olyan sok jármű tetején bukkant fel a sárga fény, hogy már szinte természetesnek vesszük a jelenlétét,nemcsak munkagépeken, hanem áruszállítókon, furgonokon, hanem személyautókon is.

De ha csak egy kicsit is elgondolkodunk, sok esetben elbizonytalanodunk. Itt vannak például a csomagszállítók. Persze, fontos, hogy megérkezzen a megrendelt pizsamánk és az új konyhai turmixgép, és a szerencsétlen csomagküldőknek is meg kell állniuk valahogy, csakhogy akkor ennyi erővel szinte mindenki kitehetné a villogót, a konyhaszekrényt beszerelő asztalostól kezdve a gyermekét az óvodába vivő anyukáig.

Mindenekelőtt ellenőriztük, hogy mennyire elterjedt a sárga villogó használata a csomagszállítókon. Nos, nagyon.

Mészáros D. Zsolt

Elég volt Szombathelyen egy rövid belvárosi séta, hogy meggyőződjünk, a csomagszállító cégek autóinak tetején ott a jelzés, és nem is félnek használni azt.

Egyáltalán, ki használhat sárga villogót?

Sárga villogót ugyan néhány ezer forintért simán vehetünk a boltban – vagy stílszerűen rendelhetünk az interneten, amit sárga villogós csomagszállítóval hoznak majd ki -, de hogy felszerelhetjük-e, azt egy 2007-es rendelet szabályozza.

Mészáros D. Zsolt

A jogszabály szerint első, nagyobb csoportba tartoznak azok a járművek, amelyekre engedély nélkül fel lehet szerelni a jelzést.

Ide tartoznak például az útépítők, a hulladékszállítók, a mezőgazdasági erőgépek, a bizonyos méretet meghaladó járművek, a közlekedési hatóság ellenőrző járművei, a polgárőrök és még néhány hasonló tevékenység.

És van a második csoport, akik szintén használhatnak sárga villogót, de számukra szükséges egy külön engedély .

Róluk van szó:

 • A radioaktív anyagot szállító vagy a külön jogszabályban megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet meghaladó járművet rendszeresen kísérő,
 • az elromlott jármű vontatását vagy a közúton elromlott jármű hibaelhárítását rendszeresen végző, valamint
 • a járművek hatósági elszállításához, illetve a kerékbilincs alkalmazása során rendszeresen használt,
 • a pénz- és értékszállítást - személy- és vagyonvédelmi tevékenység keretében vagy pénzügyi szolgáltatást végző szervezet által üzemeltetett - rendszeresen végző,
 • a biztonsági okmányok védelmének rendjéről szóló kormányrendeletben meghatározott biztonsági okmányok szállítását szerződés alapján végző szervezet által üzemeltetett, biztonsági okmányok szállítását rendszeresen végzőjárműre adható, ha a jármű üzemeltetési célja azt indokolja.
 • A Rendőrség meghatározott feladatai ellátásához rendszeresített járművére, amennyiben a megkülönböztető jelzés és figyelmeztető jelzés együttesen került kialakításra,
 • a nemzetközi közúti árufuvarozási piachoz való hozzáférés közös szabályairól szóló, 2009. október 29-i 1072/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott közösségi engedéllyel, nemzetközi közúti árufuvarozást végző vállalkozás által üzemben tartott, N3 járműkategóriába tartozó tehergépkocsira és vontatóra.
 • A munkavédelmi hatóság és a munkaügyi hatóság jogszabályban meghatározott ellenőrzési és kivizsgálási tevékenysége ellátására rendszeresített járművére.
 • A gyorsforgalmi út kezelőjének meghatározott járművére, ha a megkülönböztető jelzés és figyelmeztető jelzés együttesen került kialakításra,
 • A személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató vállalkozás vagy személy távfelügyeleti tevékenységet végző gépjárműveire,
 • a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság kormányzati logisztikai feladatokat ellátó gépjárműveire.
 • A rendelet azt is kifejti, hogy figyelmeztető jelzést közérdekből lehet felszerelni.

  Ezt pedig így definiálja a közérdekű feladatot:

  Az emberi életet, a testi épséget, az egészséget, a vagyoni javakat, az emberi környezetet közvetlenül fenyegető veszély elhárítása, nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettség teljesítése, kármentés, a honvédelem, a nemzetbiztonság és a közbiztonság védelme, továbbá kiemelt államérdek.

  Hogy jön ide a csomagszállítás?

  Ezek közé mi nem nagyon tudjuk belátni a csomagküldő futárok autóit, így a Vas megyei rendőrséghez fordultunk, hogy segítsenek értelmezni a helyzetet, többek között azt, hogy mi alapján kaphatják meg a csomagszállító cégek járművei a figyelmeztető jelzést.

  Olyan sokkal okosabbak nem lettünk.

  Seffer Lilla sajtószóvivő ugyanis azt közölte, hogy "Vas megyében ilyen jellegű engedély nem került kiadásra".

  A figyelmeztető jelzések nem megfelelő használatával kapcsolatban megtudtuk, hogy "a rendőrség a tudomására jutott eseteket minden esetben kivizsgálja" , de mivel nem vezetnek ilyen statisztikát, nem lehet tudni, hogy hány ilyen eset fordul elő.

  A parkolóban fizetniük kell

  A sárga villogóval kapcsolatban megkerestük a Szovát is, ahol afelől érdeklődtük, hogy Szombathelyen a parkolóőrök ellenőrzik-e sárga villogót használó autók parkolójegyeit?

  Józing Antal

  Szombathelyen egy 2012-es önkormányzati rendelet szabályozza a fizetőparkolók működését, és ez mondja ki, hogy a figyelmeztető jelzést használó gépjárművek részére a város nem biztosít díjmentességet, tehát ezen gépjárművek is csak díjfizetéssel vehetik igénybe a fizetőparkolókat - közölte lapunkkal a cég képviselője.

  Azt is megtudtuk, hogy Szombathelyen az a gyakorlat, hogy a figyelmeztető jelzést használó cégek (Telekom, E-ON stb.) ismerve a helyi önkormányzati rendelet rendelkezéseit, rendszerint bérlettel vagy mobilparkolással várakoznak.

  Mire jó a sárga villogó?

  A KRESZ egyébként hivatalosan nem ad túl sok extra jogosultságot a figyelmeztető jelzést (sárga villogót) használó járműveknek.

  Négy ilyen van:

 • 22 és 6 óra között -és legfeljebb 10 km/óra sebességgel - egyirányú forgalmú úton és osztottpályás út bal oldali úttestjén a menetiránnyal szemben is közlekedhet;
 • legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is közlekedhet;
 • olyan helyen is megállhat, ahol az egyébként tilos;
 • behajthat olyan útra, vagy övezetbe ahová egyébként behajtania tilos.
 • De ezt csak akkor tehetik meg, ha "a munka végzése érdekében elkerülhetetlen, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és a forgalmat lényegesen nem akadályozza"

  A cikknek folytatásáért ide kattintson! „Ne a futárokkal és azok parkolásával foglalkozzanak!” – A sárga villogós írásunk utóélete April 19. 11:28

  ❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
  Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
  Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
  Köszönjük nektek! ❤️

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra