Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Ne a futárokkal és azok parkolásával foglalkozzanak!” – A sárga villogós írásunk utóélete

Sejtettük, hogy lesznek olvasói reakciók, de arra nem, hogy ekkora vitát gerjeszt. Kaptunk egy hosszabb levelet is.

Múlt pénteken jelent meg a "Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók " című írásunk Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók April 16. 07:13 , amely egy olvasói felvetésre igyekezet válasz keresni, illetve egy jelenségre, a figyelmeztető jelzés egyre terjedő használatára hívta fel a figyelmet.

A cikk több száz kommentet gyűjtött be, részben a Facebookon , részbe itt az oldalon.

Sokan kritizálták az írást Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók April 16. 07:13 , a futárok elleni támadásnak tartva a tartalmát.

Egy tipikus Facebook-hozzászólás:

"Az esetleg fel sem merült a kedves "cikk" íróban, hogy nem azért van az a villogó, hogy bármilyen különleges jog származzon belőle? Esetleg egyszerűen csak azt a célt szolgálja, mire ki van találva? Figyelmeztet. Egy csomagszállító, megáll, kinyit hátul, oldalt, dobozt ad ki, vagy dobozzal lép ki a járműből, esetleg a címzett is ott sertepertél a kocsi körül, stb, stb. Legtöbbször az út szélén, a forgalomban. Hát ezért van villogó, hogy felhívja a figyelmet, hogy ott most történik valami. Ennyire egyszerű szerintem."

Egy másik komment a cikkhez:

"Ez azért elég erőltetett cikk. Miért fáj, ha szerencsétlen futár egy pillanatra megáll. Azért az extrém ritka, hogy sokáig teljesen fenntartja a forgalmat. A munkáját végzi. Békén kellene hagyni őket."

Ugyanakkor olyanok is vannak, akik jogosnak érzik a felvetést:

"… A csomagosok, kiszállítók, futárok közlekedési kultúrájáról is lehetne egy jó cikket összedobni. Mert ilyen alapon mint a csomagosok, kb. minden ember használhatna sárga villogót valamiért. Mivel különb egy csomagszállító futár, mint mondjuk egy redőny szerelő, vagy vizes, gázos, vagy háztartási kisgép szerelő? Mennyivel van több joga a futárnak megállni a címhez közelebb, mint nekem, amikor redőnyt szerelni megyek, és 3 koffer, 8 redőny vár kipakolásra?" – írja egy másik hozzászóló.

Mészáros D. Zsolt

Nos, írásunkban eszünk ágában sem volt a csomagszállítók munkájának fontosságát és annak nehézségeit kisebbíteni, egyszerűen csak egy olvasói véleményt közölt, illetve megpróbált utána járni egy jogi kérdésnek. Ez utóbbi nem sikerült maradéktalanul, de ez nem feltétlen rajtunk múlt.

A hétvégén kaptunk egy hosszabb olvasói levelet is, amit teljes terjedelmében közlünk. Nem azért, mert mindenben egyetértünk vele – lapunk például nem közölt nem igaz dolgokat -, de arra rávilágít, hogy hogyan is látják a helyzetüket a csomagszállítók.


Olvasói levél: Sárga villogó

"Üdvözlöm! Az imént olvastam, a sárga villogóval felszerelt futár autókról írt cikket és szeretném azért helyre tenni a dolgokat, mert ez nem teljesen így működik ahogy önök leírták.

Először is az, hogy mit szállít a csomagszállító cég, mindenkiben az a kép él, hogy a csomagszállító cégek Kínából rendelt cuccokat hordozgatnak, meg pizsamát, ajándékokat. Ez nagyon-nagyon tévhit, ők hordják manapság a kisboltokba az árut, ok viszik a kutya kaját, a papír boltokba a papírt stb. Apropó, kutya kaja, egyszer felszólal az olvasó, hogy áll a dugóban a futár miatt, aztán fél óra múlva meg telefonál, és fel van háborodva, ha a Bodri kiskutyának késik 10 percet vagy fél órát a kaja, és ő már menne dolgozni. Közben fél órával azelőtt ő zavarta el a futárt az útból, mert sietett, amiért a futárnak arrébb kellett megállnia, és mondjuk 500 méter távolságból kellett becipelnie a papírboltba 5-6 darab 40 kilogrammos csomagot. És mindezt azért, mert türelmetlen volt, és nem képes 5 percet várni, amíg a szerencsétlen futár gyorsan átadja a csomagot...

Másodszor , mint írtam, a futárok viszik sok esetben az árut a boltba, és nem csak a belföldön feladott csomagokat fuvarozzák; azaz nemzetközi áruszállítás is folyik egy ilyen futár cégnél.

Harmadszor meg az, hogy Vas megyében nem adtak ki ilyen engedélyt, az nem jelent semmit. Mert ezeket az az autó forgalmijába jegyzik be, és ha már villogóval vásárolták az autót, és ugyanúgy, rendeltetésszerűen, azaz áruszállításra használják, nincs mit vizsgálni.

Szóval ezek alapján, kérem, ne közöljenek fél- vagy egyáltalán nem igaz dolgokat, és ne a futárok legyen bántva. Arról sosem ír senki, hogy egy futár mennyit dolgozik, rohan, megy és teljesíti az ügyfelek kérését azért, hogy kézbesíteni tudjon egy csomagot. Mielőtt az lenne a válasz, hogy ez a dolga leszögezném, hogy igen az a dolga, hogy aznap, amikor megkapja a csomagot, elvigye a megadott címre, csak manapság azt nem szokták az emberek ehhez hozzátenni, hogy amikor reggel elindul a futár, küld a cég értesítőt. Ennek ellenére az emberek 20%-a vagy nincs otthon, vagy elfelejti, vagy nem hagy otthon pénzt és így a futárnak plusz köröket kell futnia, ha kézbesíteni akarja a csomagot. És őket kézbesített címre fizetik, ha 3x dolgozik ugyanazzal a csomaggal, akkor is ugyanannyit kap, mintha egyszer dolgozna.

Szóval kérném, ne a futárokkal és azok parkolásával, vagy szabályos nem szabályos megállásával foglalkozzanak. Inkább azzal, hogy az emberek és cégek hogyan szoktak ezeket az embereket szívatni, hátha páran ráeszmélnek, hogy nem teljesen jól csinálják a dolgot, és ha ők máshogy állnak hozzá, akkor lehet a futár se fogja feltartani a forgalmat, mert nem kell a szomszédokat kutatni (akar cégek eseteben is, akik összevissza vannak nyitva), hogy átadja a nem fizetős csomagokat, ami alap esetben fél percig tart, kiszállás-beszállás és átadással együtt.

Üdvözlettel,"

(Név és cím a szerkesztőségben)

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók

Értjük, persze, hogy fontos, de valahogy mégsem értjük.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra