Török Gábor szerint két emberen múlik, ki húzza a legnagyobb hasznot az MSZP történelmi elgyengüléséből

Az ismert politológus szerint Botka László lemondásával kiesett az irányítás a szocialisták kezéből.

Török Gábor a Facebookon reagált Botka László lemondására Lemondott a miniszterelnök-jelöltségről Botka László 2017. October 02. 09:21 :

törökgáborelemez

Olvasgatom az első értelmezéseket Botka László kilépése kapcsán. Sokak szerint teljesen új helyzet van, ami részben persze igaz, hiszen egy fontos szereplő távozott, de annyiban viszont nem, hogy a...

Olvasgatom az első értelmezéseket Botka László kilépése kapcsán. Sokak szerint teljesen új helyzet van, ami részben persze igaz, hiszen egy fontos szereplő távozott, de annyiban viszont nem, hogy a feladat, a rejtvény továbbra is ugyanaz az ellenzék számára, és a lehetséges megoldási módok sem nagyon változtak.

Botka távozásával elméletileg megnyílt az út egy MSZP-DK közös lista felé, vagy akár Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti beemelésével egy ennél is szélesebb összefogás irányába. Ugyanakkor ma már nem biztos, hogy a DK-nak ez annyira csábító megoldás lenne, az első nyilatkozataik alapján az sem elképzelhetetlen, hogy Gyurcsány Ferenc pártja már nem összefogást akar, hanem feldarabolást.

Ha a szocialisták egyedül és a siker minden reménye nélkül maradnak a mai szétesett helyzetükben, a DK mellett az LMP és a Jobbik is örömmel vesz részt a csalódott szavazóik elhalászásában. Még az sem biztos, hogy ebben versenytársai lennének egymásnak, hiszen az LMP a fiatalabb nagyvárosi, a DK az idősebb nagyvárosi, a Jobbik pedig a vidéki szocialisták számára lehet elsősorban alternatíva.

Ellenben, ha megvalósul az MSZP-DK-Karácsonyéstársai közös lista, az az LMP erősödő projektjét akaszthatja meg, és hozhatja újra elő velük kapcsán a folyamatos összefogás-mantrát. A helyzet tehát nem új, de a helyzet kulcsa a baloldalon egyértelműen kikerült a szocialisták kezéből: ma elsősorban Gyurcsány Ferenc és másodsorban Karácsony Gergely döntésén (aki a szocialisták helyett egykori pártját, az LMP-t is választhatja partnerül) múlhat, hogy mi lesz a baloldalon, és ki profitálhat az MSZP történelmi elgyengüléséből.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet