Együtt vonult meleg, biszex, transznemű és heteró

Messziről kordonrázó majmoknak tűntek az ellentüntetők, de banán helyett gumibotot kaptak ajándékba a rendőröktől. Lezajlott a 2011-es Budapest Pride melegfelvonulás.

Idén is fokozott készültségben biztosították a rendőrök a melegfelvonulást a fővárosban: szombaton délután a 4-6-os villamos csak a Blaha Lujza térig járt, az Andrássy úton pedig nem csak a kis földalatti nem járt a külföldi turisták nagy értetlenkedésére, de az útvonalát már a környező utcákban is elzárták kordonokkal, hogy az ellentüntetők még véletlenül se közelíthessék meg a jogaikért kiálló melegeket, biszexuálisokat és a velük szimpatizálókat, mondjuk néhány dobálásra alkalmas tárggyal.

A nagyfokú biztosítottság nem véletlen, hiszen még alig négy éve is súlyos atrocitások érték a felvonulás résztvevőit, igaz, mindennek köszönhetően tudósítónk sem tudott bejutni azokon az előzetesen bejelentett ellenőrzőpontokon, amiken elvileg lehetett volna - így az Alkotmány utcai végcélhoz érve, egy szokásosnál frissebb gondolkodású rendőrszázadosnak köszönhetően sikerült hátulról a menetbe jutnia.

Budapest Pride 2011
klikkeljen a teljes képgalériához!
Unger András

Idén három, lufikkal és a szivárvány színeivel felszerelt kamion is a folyamatos zenei ellátmányról volt hivatott gondoskodni, a menetelőknek pedig nem is kellett kétszer mondani, hogy kifestve vagy anélkül, tarka vagy éppen konszolidált ruhákban, zászlót vagy kutyát hordozva, táncolva és vidáman sétálják le a Hősök terétől a Parlamenttől nem messzi végpontig tartó utat.

Megszólították a magyar kormányt is

A "mocskos buzik" rigmus nem maradt el most sem, de Sophie in’t Veld, az az Európai Unió LMBT (ennek jelentéséről itt ) Intergroupjának alelnökének szavai az ellentábor távolsága miatt hangosabban harsantak fel ott, ahol nemrég még a rendvédelmisek demonstráltak . A nemzetközi politikus azon túl, hogy határokon átívelőként jellemezte a melegek ügyét, feltette a költői kérdést: vajon itt ki érzi magát jobban, ők, vagy a másik oldal, ami épp ellenük kiabál a kordonon túl?

Látjátok? A sokszínűségben sokkal több szórakozás van

- mondta, a válasz szaggató üdvrivalgás volt. Ahogy arra is, amikor közölte: a magyar kormánynak is kifejezésre kéne juttatnia, hogy támogatja az LMBT-embereket.

Budapest Pride 2011
Unger András

Azon túl, hogy az Oktogonnál a rendőrök néhány túlhevült, és a kordonokat döntögetni igyekvő ellentüntetőt paprikasprével és gumibottal volt kénytelen lenyugtatni, nem történt különösebb atrocitás, a felvonulók békében hagyhatták el a helyszínt, és a nagy erőkkel kivonuló hatóság is viszonylag hamar levehette az izzasztó készenléti uniformist.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Beszivárgó neonácik állították volna meg a melegfelvonulást

Nem jártak sikerrel, rohamrendőrök szerelték le őket. A menetben ott volt a fehér tornacipős Gyurcsány és a brit birodalom leszbikusa, az antifasisztákat pedig rendre kellett inteni.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód