Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathelyen egyelőre nem terveznek változtatást a műszaki vizsgáztatás időpont-foglalásában

Budapesten több helyen új rendszer lépett életbe, miután korrupció vádjával tucatnyi embert letartóztattak.

A budapesti kormányhivatal még a múlt hónapban közölte honlapján, hogy a főváros két vizsgaállomásán (a Mozaik és a Vas Gereben utcában) új időpontfoglalási rendszert indítottak el.

„A műszaki vizsgáztatásra várók érdekében történt változás lényege, hogy a foglalás véglegesítése után megszűnik az adatok módosításának, az alvázszám átírásának, illetve a törlésének utólagos lehetősége. A változásoknak köszönhetően a műszaki vizsgaállomásokon a foglalt időpontokban kizárólag a foglaláskor rögzített alvázszámú járművel jelenhetnek meg az ügyfelek” – olvasható a közleményben.

És most a lényeg:

A fővárosi kormányhivatal a változásoktól azt várja, hogy:

 • jelentősen csökkennek az időpontokkal történő esetleges visszaélések, trükközések
 • felgyorsul az ügyintézés
 • elégedettebbek lesznek az ügyfelek
 • rövidebb időn belül lehet időpontot foglalni.
 • Vas megyében nem terveznek változást

  Lapunk a hír kapcsán felkereste a Vas Megyei Kormányhivatalt, és azt tudakoltunk, hogy várhatók-e nálunk is hasonló változások.

  Nos, röviden összefoglalva: NEM

  Valamivel hosszabban, idézve a hivatal válaszát:

  „A Vas Megyei Kormányhivatal által végzett hatósági jármű vizsgálatokra, engedélyezési eljárásokra (honosítás, egyedi forgalomba helyezés stb.) történő időpont előjegyzés a továbbiakban is elektronikus úton, a bejelentes.jarmu@vas.gov.hu e-mail címre továbbított, olvasható és beazonosítható dokumentumok alapján lehetséges, amin a Vas Megyei Kormányhivatal, a jelenlegi tapasztalatok alapján, egyelőre nem kíván változtatni.”

  A Vas megyei hivatal hozzátette:

  „Az előjegyzett időpont nem minősül helyfoglalásnak. Az adott járműre vonatkozó időpont lemondása esetén a hatóság határoz annak betöltéséről”

  Egy korábbi műszaki vizsga Szombathelyen
  Nyugat.hu

  Megtudtuk azt is, hogy a fővárosban egy már meglévő elektronikus időpontfoglaló rendszerben történt szigorítás, hogy ne lehessen konkrét jármű nélkül akár több időpontot is előre lefoglalni, valamint, hogy az adott időpontra bejelentett járműnek valósnak kell lennie, erre az időpontra nem lehetséges más járművel megjelenni.

  Korábban balhé volt

  A fővárosi kormányhivatal közleménye nem említi, de változtatásnak minden bizonnyal köze van ahhoz, hogy bíróság tavaly nyáron 11 személy a letartóztatását rendelte el Feltehetően korrupcióban úszott egy műszaki vizsgaállomás - 11 embert tartóztattak le 2020. July 10. 18:02 , akiket bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítottak.

  Néhány hónappal korábban a nyomozók pont a Mozaik utca műszaki vizsgáztató állomásra csaptak le, motozásokat, kutatásokat, gyanúsítotti kihallgatásokat hajtott végre.

  Tavalyi rendőrségi intézkedés a Pillangó utcában
  Központi Nyomozó Főügyészség

  A rendőrség közleményes szerint a járművek műszaki vizsgáztatását végző kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők több gépjármű kereskedelemmel foglalkozó személlyel abban állapodtak meg, hogy "rendszeresen jogtalan anyagi előnyt kérnek, illetve fogadnak el gépjárművek műszaki vizsgáztatásával összefüggésben" .

  A korrupciós kapcsolatrendszerben érintettek a soron kívüli vizsgáztatásáért, vagy a vizsgák során felmerülő szabálytalanságok figyelmen kívül hagyásáért, ezzel naponta több tízezer, esetenként akár százezer forintot is bezsebelve.

  A kutatások során jelentős mennyiségű készpénz lefoglalása és több ingatlan, gépkocsi, valamint bankszámla zár alá vétele történt meg, összesen megközelítőleg 250 millió forint értékben.

  Arról nem érkezett hír, hogy más műszaki vizsgáztató állomásokat is vizsgáltak volna a hatóságok.

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hasznos

  Tovább az oldalra