Buja angolkertet épített a falusi udvarából a szombathelyi könyvtárigazgató

Az egyházasrádóci családi házuk hátsó részében, Nagy Éváéknál az ablakokon függöny sincs, hogy semmi se zavarja a rálátást a kertre. Nem is akármilyenre, nézzék!

Hónapok óta csodáljuk már a Facebook- oldalára feltöltött fotóit, buja kertrészleteket, színes növénycsoportokat, szebbnél szebb virágzó növényeit. Nagy Évának, a szombathelyi Berzsenyi könyvtár vezetőjének egyik hobbija, le se tagadhatná: a kert. A növények fotózása, meséli, ehhez képest csak mellékes, legtöbbször nem is a látványért örökíti meg az ágyásokat, hanem azért, hogy dokumentálja, hova mit ültetett.

Nagy Éva kertje
Buja tavaszi csendélet
Nagy Éva

Egyházasrádóci kertje nem kicsi, 1500 négyzetméteres. Hagyományos falusi porta volt, még a szüleié, ők építették a házat:

- Valamikor a nyolcvanas években kezdtük a férjemmel kialakítani. Inkább én dolgozom benne, a férjem a nehezebb munkákat, a komposzt gondozását, fűnyírást intézi. Ő időnként szeret függőágyban pihenni, én viszont meg nem állok; ha kint vagyok, folyton kertészkedem. Esetleg annyi időre, amíg a cicáimat megsimogatom:)”.

Nagy Éva kertjében
Nagy Éva kertjében
Nagy Éva

Kedvenc kerttípusa az angol tájképi kert, mindent úgy alakít és formál, hogy neki kedves legyen, számára a látvány az elsődleges:

- Szeretem a nem „manikűrözött” kerteket, a nem szabályosan rendezett, buja, gazdag ágyásokat.” Vannak, akik tematikusan csak egyszínű, például fehér vagy vörös virágokat ültettek, sokan száműzik a sárgákat, nálam ez elképzelhetetlen.

Nagy Éva kertje
Szereti a zöldeket, a zöld különböző árnyalatait
Nagy Éva

Kertben is a természeteset szereti, ami persze önmagában is lehetetlenség, hiszen minden kert, bármennyire próbáljuk megőrizni eredetiségét, művi, ember alkotta:

- De legalább egy kicsit hasonlítson a természetesre! Vannak például olyan növényeim, amik csak úgy kinőnek egy-egy ágyásban, a madarak elpottyantotta magokból, és ezer színben pompáznak. Miért is venném ki őket?

Zöldségeskertje nincs, egy magaságyást nevel, ami megterem rajta, azt is gyakran elajándékozza. Amikor nagyon belevetette magát a kertészkedésbe, tavat is ásatott, fóliával bélelték ki az alját, aztán vízi növényeket telepítettek köré. Volt egy ír szetter kutyájuk, ami köztudottan vízivadász. Nos, hát az eb ki sem jött a vízből, egész nap csak úszkált, hol ezt a növényt, hol azt a növényt hozta ki a szájában. A nagyobb baj aztán az lett, hogy súlyos bőrbetegséget kapott az állandó vízben tartózkodástól, úgyhogy kivették fóliát, a víz pedig visszahúzódott. A mélyedésbe egy sziklakert került, mocsári növényekkel.

Nagy Éva kertje
A tó helyén befelé sziklakert van
Nagy Éva

Minden fontosat, amit tud, egy barátnőjétől tanulta, aki egy vasúti őrház mellett csinált egy gyönyörűséges kertet. Kutyasétáltatás közben találkoztak, onnan van a szoros kertészbarátság. Növényeinek 80 százaléka is tőle származik:

- Elképesztően szép az a kert, még talán annyira sem rendezett, mint az enyém, de annyi különleges növénye van, magról nevelt csodálatos példányok! Ő a kertjének minden részletét ismeri, óriási a tapasztalata, ha előbújik tavasszal két levél, azonnal felismeri. Fantasztikusan szaporít, de sok-sok növényt gyűjt erdőről-mezőről is. Érdekes, de mind másképp viselkednek, mint a szabadban, nagyobbak, szebbek lesznek.

Munka közben Nagy Éva, a könyvtárban
Munka közben Nagy Éva, a könyvtárban
Nagy Éva

Sokan fordulnak hozzá tanácsért, mert tudja hova mit érdemes ültetni, mi bírja az adott talajt és klímát, igényel-e extra törődést, melyik fajta virágzik sokat, és terjed jól. Amikor elkezdett komolyabban érdeklődni a kertek iránt, rengeteg szakkönyvet olvasott, de nem másol le egy az egyben semmit. Inkább elraktározza a tudást és a praktikákat, amit aztán lehet, hogy csak tíz év múlva vesz elő.

Nagy Éva kertje
Tényleg, minek az ablakra függöny, amikor meseszép a kilátás!
Nagy Éva

Meséli még, ilyenkor ősszel, ahogy tavasszal is mindig, elhatározza, hogy kivesz egy hét szabadságot és csak a kertben tölti. Sohasem sikerül aztán betartania, de újra és újra eltervezi. Gyakran hoz a kollégáinak és az ismerőseinek is növényeket, amiket ő szaporít, vagy csak szelektálás során vett ki. Szereti ezeket továbbadni:

- De amikor megkérdezik tőlem, hogyan alakítsák ki a kertjüket, milyen legyen, abban nem szeretek tanácsokat adni, mert mindenkinek magának kell kitalálnia, milyen környezetben érezné jól magát. Sokan olyan kertet szeretnének maguknak, ami könnyen fenntartható, keveset kell benne dolgozni, és látványos. Nekem sincs sok időm rá, de én minden percét élvezem annak, amit benne töltök.

Ősz a kertben
Tényleg, minek az ablakra függöny, amikor meseszép a kilátás!
Nagy Éva
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód