Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Így járnak majd a buszok Szombathelyen január 1. után

A közgyűlés módosította a helyijáratok menetrendjét, amibe jövőre nem akarnak belepiszkálni.

Hosszú, kilenc hónapig tartó vita után megszületett a döntés, az ÉNYKK-val (régi nevén VOLÁN) módosította a közgyűlés a helyijáratos buszok menetrendjét. A vita nem nélkülözte a politikai hangokat, és a lakossági felháborodást sem.

Javasolták, megcsinálták, baj lett belőle

Az egész történet tavaly kezdődött, amikor a közgyűlés baloldali frakciója (Éljen Szombathely!, MSZP, DK, Együtt frakció) lakossági jelzésekre hivatkozva kezdeményezett egy módosítást, amit a közgyűlés február 1-től be is vezetett. A baloldal akkor is és később is azzal érvelt, hogy ők a nyár időszakra és próbaképpen javasolták a módosításokat, de a többség megszavazta, így az év elején életbe is lépett az új menetrend.

Lakossági fórum februárban a menetrendről
Bonyhádi Zoltán

Amiből aztán nagy felháborodás lett Az új menetrend mindenkinek jó, csak az utasoknak nem - lakossági fórum is lesz 2016. February 18. 09:00 , a panaszok főleg arról szóltak, hogy vannak olyan helyek, amiket már csak átszállással lehet elérni és a járatok száma is ritkult. A legtöbb kritika az 1-es buszjáratot érintette, azt, hogy az 1 és 1A járatokat megszüntették a 21-es busz útvonalát módosították és bevezették a 12-es járatot (ez utóbbi a Vasútállomás - Bogát Szociális Otthon - Sport tér - Vasútállomás útvonalon közlekedik). Az ügyről lakossági fórumot is tartottak Forrtak az indulatok, követelik vissza az 1-es és a 21-es buszokat Szombathelyen 2016. February 23. 14:20 , ahol nem csillapodtak a kedélyek.

A tapasztalatok alapján a baloldali frakció minden közgyűlésen kérte, hogy állítsák vissza menetrendet, hiba volt a gyors bevezetése, a városvezetés pedig minden alkalommal elmondta, hogy ezt a módosítást a baloldal javasolta. Így telt el az évből közel tíz hónap, a háttérben azért folyt az egyeztetés a szolgáltatóval.

A hivatalos indoklás szerint azért tartott ilyen sokáig a megegyezés, mert a város olyan módosításokat akart, amelyek megfelelnek az utasok kívánságainak, és nem járnak többletköltséggel. Így készült el az új menetrend, ami még csak a közgyűlési előterjesztés formájában elérhető, ez alapján mutatjuk be.

A módosítások

 • Az 1C járaton a csúcsidőszakon kívüli időszakban az 50 perces járatkövetési idők 40-45 percre csökkennek, a járati útvonal nem változik. A járatszám munkanapokon egy járatpárral csökken, szabad- és munkaszüneti napokon, illetve tanszüneti munkanapokon egy-három járatpárral növekszik. A menetrend összehangolásával kedvezőbb csatlakozási, átszállási lehetőség nyílhat a déli városrész felől/felé közlekedő járatokhoz.
 • Az 1U-s járat tanszüneti munkanapokon a Vasútállomásról 15:30 helyett 16:15 órakor indul a járatpár, ezzel az egyműszakos munkarendben dolgozók munkaidő beosztásához alkalmazkodik.
 • A Minerva és Újperint lakópark között közlekedő 6-os viszonylaton a járatok száma szabad- és munkaszüneti napokon csökken. Az Újperint városrész kiszolgálása az elvárt szolgáltatási szinten marad, tekintettel arra, hogy a Szent Gellért u. – Vasútállomás vonalon a tervezett csökkentés ellenére a szabad- és munkaszüneti napokon napi öt járatpárral több indul a 2016. február 1. előtti időszakhoz képest. (2016. február 1. előtt 5 db, 2016. február 1-től 17 db, 2017. január 1-től 10 db járatpár)
 • A 9-es busz járatai a szabad- és munkaszüneti napokon a jelenleginél 10 perccel korábban indulnak.
 • A Károly R. u., a Szent Gellért u. és a Hunyadi J. u. környékének kiszolgálására a korábbi 1-es jelzésű járathoz hasonlóan tervezik az autóbuszjáratokat. A 12 buszok csúcsidőszakon, valamint szabad- és munkaszüneti napokon kívül módosított útvonalon, a Rumi u. helyett a Károly R. u. érintésével, új 12 B jelzéssel közlekednek. A 21-es jelzésű járatok csúcsidőszakban módosított útvonalon, a Rumi u. helyett a Hunyadi J. u. érintésével, új 21A jelzéssel járnak, szabad- és munkaszüneti napokon a 21-es járatok nem közlekednek.
 • A 29A járatoknál a menetidőt hat perccel meghosszabbítják, az indulási idők nem változnak.
 • A 4H-s viszonylaton a Futóműgyár elnevezésű megállóhelyet BPW-Hungária Kft-re nevezik át.
 • Az új menetrend 2017. január 1-én lép életbe, a városvezetés álláspontja szerint jövőre nem nyúlnak a menetrendhez, mert annak lényege, hogy ne változzon gyakran.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet