Cirkuszt és rollert a népnek – Mindegy mennyi, csak legyen

Kipróbáltuk az új zöld járműveket, és bátran állítjuk: nem lesz könnyebb a közlekedők dolga Szombathelyen.

Ahogy arról elsőként beszámoltunk, múlt héten elindult a rollerkölcsönzés Mennyire zöldek? - Elindultak a kölcsönözhető elektromos rollerek Szombathelyen September 22. 09:42 Szombathelyen. Hogy mennyit tesz az újdonság varázsa, azt nehéz megmondani, de az biztos, hogy sokan használják az elektronikus szerkezeteket. Hogy megnézzük, mi olyan vonzó a rollerezésben, leteszteltük az új rendszert.

Hogyan használjuk?

Olvasónk korábban már leírta Nem minden roller, ami fénylik, azaz, nem tökéletes az elektromos járművek kölcsönzése Szombathelyen September 25. 11:04 tapasztalatait a rollerkölcsönzéssel kapcsolatban, most mi is megtesszük ezt, kicsit részletesebben.

A kölcsönzéshez az első lépés egy ingyenesen letölthető applikáció, amibe először egy Google-fiók segítségével – vagy külön regisztrációval – be kell jelentkeznünk, aztán elkérik a bankkártyaadatainkat.

Ha mindez megtörtént, megjelenik előttünk egy térkép, ahol azt láthatjuk, hogy hol lehet felvenni és letenni ezeket a járműveket. Ezt azért is fontos figyelni, mert ha nem egy erre kijelölt parkolóban tesszük le a rollert, a rendszer tovább vonja a pénzünket.

10 percig ingyenes, aztán lehet perkláni egy kisebb utazásért.
Nyugat.hu/Telefonos fotó

A rollerek kölcsönzése is igényel némi digitális jártasságot. A lényeg, hogy kiválasztjuk, hogy melyik rollert szeretnénk lefoglaltatni, ennek a QR-kódját be kell szkenneltetni. Ettől a perctől indul is a bérlés, ami finoman szólva sem olcsó.

A tíz perc ingyen utazás után indul a csak az igazi buli: egyetlen percnyi rollerezés 60 forintba kerül, az elindulás díja pedig laza 250 forint. Így aztán ha belemerülünk a rollerezésbe, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

Nem mindenhova lehet behajtani

Az applikáció térképén piros jelzéssel vannak feltüntetve Szombathely azon pontjai, ahová nem lehet menni rollerrel. Akad néhány érdekes helyszín ezek között, például ilyen a Gayer-park, a KRESZ-park vagy a temetők. Az sem tartozik a szerencsések közé, aki a belvároson kívül lakik, merthogy nem lehet a járművekkel kijutni például az újperinti vagy a zanati városrészre sem.

Az app szerint nem lehet a Fő térre sem behajtani, ahol egy hang jelzi: tiltott zónában vagyunk, ahol a gázkar nem működik, tolni azonban lehet a rollert.

Ha repül az idő, lehet sokat fizetni.
Nyugat.hu/Telefonos fotó

Rollerek szerteszét

Annak ellenére, hogy csak ott áll le a bérlés, ahol felvettük a rollert, az első napok viszonylagos rendezettsége után mára láthatóan eljött a káosz korszaka.

Bár az app továbbra is jelzi, hogy hol van szabad jármű, azokat szétszórva találni meg a város több pontján, melyeknek a töltöttsége sem biztos, hogy elég arra, hogy sokat tudjunk vele menni.

Ettől függetlenül sem árt átgondolni, hogy melyik útvonalon akarunk haladni.

Az utak és járdák ugyanis néhány helyen olyan siralmas állapotban vannak, hogy a közlekedő döntéskényszerbe kerül: vagy a gyalogosokat tarolja le, hogy elférjen a rollerrel, vagy pedig a nagy buckáknál a saját testi épségét kockáztatja.

Ez amúgy is nagy veszélyt hordoz magával, pláne akkor, amikor valaki teljesen tapasztalatlan a rollerezésben. Mint például én.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet