Az Állami Számvevőszék kezébe adják a civil szervezeteket

Az ÁSZ nemrég az ellenzéki pártokat vette célba, most jönnek a civilek.

"A kormány által tegnap benyújtott törvényjavaslat értelmében többé nem vagyunk külföldről finanszírozott szervezet. Mostantól a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek vagyunk" - írja közleménye elején a Transparency International.

A civil szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány (pontosabban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes) benyújtott egy törvényjavaslatot, amivel eltörlik a "külföldről finanszírozott szervezet" kategóriát. Ezt még a Fidesz Soros-György elleni háborúja közben hozták létre, a cél az volt, hogy megbélyegezzék azokat a szervezeteket, amelyek külföldről is kapnak támogatásokat.

Orosz mintára készült törvényt kell eltörölni

A törvény egyébként orosz mintára készült, a jogállamért, sajtószabadságért, a korrupció ellen, az átlátható működésért küzdő szervezeteket sújtotta, ezeket úgy állította be a kormánypropaganda, mintha külföldi, idegen érdekeket szolgáló szervezetek lennének.

A törvényt azonban tavaly nyáron jogsértőnek ítélte Jogsértő a külföldről támogatott civileket listázó törvény - döntött az Európai Bíróság 2020. June 18. 18:58 meg az Európai Unió Bírósága, többször felszólították a magyar kormányt, hogy szüntesse meg a jogsértést.

Semjén Zsolt törvényjavaslata ezt akarja orvosolni, de úgy, hogy azonnal másik kategóriát hoz létre a Fideszben "nemkívánatosnak" tartott szervezeteknek. Ez lesz a "közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek" kategória. Persze, ez a kategória is alkalmas a civil szervezetek megbélyegzésére.

Mindenkit megbélyegezhetnek

Ráadásul fűnyíróelvet alkalmaznak, már nem kitétel, hogy külföldről is kapjanak támogatást, minden olyan civil szervezetet idesorolnak, amelyik évi 20 millió forintnál több pénzből gazdálkodik. Ezek között pedig van bőven kormánypárti is, ilyen a Századvég Alapítvány és a békemenetes Civil Összefogás Fórum is.

A legszembetűnőbb változás az, hogy az Állami Számvevőszékre bízzák az ebbe a kategóriába tartozó szervezetek ellenőrzését. Ami egyrészt akár megoldhatatlan feladat is leshet az ÁSZ-nak, hiszen rengeteg, akár több ezer olyan civil szervezet van, amelyik évente több mint 20 millióból gazdálkodik.

A másik, hogy az Állami Számvevőszéknek eredetileg az a feladata, hogy az állami szervezeteket ellenőrizze, és azokat, amelyek állami támogatást kapnak. Vagyis a kormány olyan területre terjeszti ki az ÁSZ fennhatóságát, ahol elvileg semmi keresnivalója nem lehetne.

A pártoknál már láttuk a módszert

De az ÁSZ fennhatósága más szempontból is komoly kérdéseket vet fel. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Számvevőszék a kormány kinyújtott karjaként működik. Elég, ha a pártok mint államilag támogatott szervezetek ellenőrzéseit nézzük. Miközben a kormánypártoknál mindig mindent rendben találnak, sorra bírságolják az ellenzéki pártokat.

A Jobbikot A megszűnés határán a Jobbik, az EP-választástól várják a megoldást 2019. February 23. 16:36 a megszűnés szélére sodorták egy gigabírsággal, de nem úszta meg a DK Az Állami Számvevőszék elveszi a DK teljes állami támogatását 2020. April 18. 11:04 és a Momentum Kutatás, motozás és lefoglalás: megjelent a Momentum székhelyén a NAV 2019. October 30. 14:08 sem. Jogos az aggodalom, hogy a civil szervezeteknél is hasonló módon járnak majd el, hiszen ezek már régóta csípik kormány szemét.

A Transparency International közleménye itt olvasható .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet