Augusztusban is megéri felnézni az égre

Végre megérkeznek a Perseidák, azonban a Hold fénye miatt jobban kell figyelnünk.

Az augusztus ugyan nem bővelkedik égi jelenségekben, mégis ebben a hónapban éri meg igazán kémlelni az égboltot. Az éjszakák egyre hosszabbodnak, ezért ha éppen kellemes meleg van, akkor már csak a kósza hullócsillagok miatt is megéri kimenni a kertbe, vagy udvarra. Esetleg egy pohár borral is kiülhetünk az erkélyre.

A hónap első hét napján még Holdmentes lesz az ég. Teljes pompájában csodálhatjuk meg a Tejút központi régióját. Erre minden este fél tizenegytől, nagyjából éjfélig lesz lehetőségünk. Ugyan a telihold ebben a hónapban 15-én lesz, de már előtte hat nappal is megéri kísérőnket keresni. Kilencedikén a Hold bal oldalán figyelhetjük majd meg a Naprendszer legnagyobb bolygóját, vagyis a Jupitert.

Csillaghullás - Perseidák
Zergi Borbála

A hónap kiemelkedő eseménye, a 12 és 13-ra eső Perseida meteorraj megérkezése. Az óránként 50-60 hullócsillagot produkáló raj, azonban az idei évben 94%-os holdfényben lesz megfigyelhető. Ez egyben azt jelenti, hogy szerencsésebb esetben 10-15 fényesebb meteort láthatunk.

Ezért inkább a hónap elején ajánlott, a sötét égbolt alá kimenni. Igaz csak néhány Perseidákból származó hullócsillagot láthatunk, de azokat sokkal könnyebb lesz észrevenni. Valamint nem csak a Perseidák, hanem további meteorrajok is előfordulnak a napokban.

Aki mégis ragaszkodik a tizenkettedikén lévő Perseida hulláshoz, az inkább a másnapi hajnali órákban keresgéljen, ugyanis a Hold negyed kettőkor nyugszik. Így pedig ha szerencsések vagyunk, még el is kaphatunk egy-két Perseidákból származó, elégő meteort.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?