Augusztusban is megéri felnézni az égre

Végre megérkeznek a Perseidák, azonban a Hold fénye miatt jobban kell figyelnünk.

Az augusztus ugyan nem bővelkedik égi jelenségekben, mégis ebben a hónapban éri meg igazán kémlelni az égboltot. Az éjszakák egyre hosszabbodnak, ezért ha éppen kellemes meleg van, akkor már csak a kósza hullócsillagok miatt is megéri kimenni a kertbe, vagy udvarra. Esetleg egy pohár borral is kiülhetünk az erkélyre.

A hónap első hét napján még Holdmentes lesz az ég. Teljes pompájában csodálhatjuk meg a Tejút központi régióját. Erre minden este fél tizenegytől, nagyjából éjfélig lesz lehetőségünk. Ugyan a telihold ebben a hónapban 15-én lesz, de már előtte hat nappal is megéri kísérőnket keresni. Kilencedikén a Hold bal oldalán figyelhetjük majd meg a Naprendszer legnagyobb bolygóját, vagyis a Jupitert.

Csillaghullás - Perseidák
Zergi Borbála

A hónap kiemelkedő eseménye, a 12 és 13-ra eső Perseida meteorraj megérkezése. Az óránként 50-60 hullócsillagot produkáló raj, azonban az idei évben 94%-os holdfényben lesz megfigyelhető. Ez egyben azt jelenti, hogy szerencsésebb esetben 10-15 fényesebb meteort láthatunk.

Ezért inkább a hónap elején ajánlott, a sötét égbolt alá kimenni. Igaz csak néhány Perseidákból származó hullócsillagot láthatunk, de azokat sokkal könnyebb lesz észrevenni. Valamint nem csak a Perseidák, hanem további meteorrajok is előfordulnak a napokban.

Aki mégis ragaszkodik a tizenkettedikén lévő Perseida hulláshoz, az inkább a másnapi hajnali órákban keresgéljen, ugyanis a Hold negyed kettőkor nyugszik. Így pedig ha szerencsések vagyunk, még el is kaphatunk egy-két Perseidákból származó, elégő meteort.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?