3 214 611 Ft, 145 támogató. Köszönjük!
Légy része az igazságnak!

Utcát neveznek el Szombathelyen Csinger Péter kőfaragó mesterről, közéleti szereplőről

Ha a közgyűlés megszavazza, a Csinger Péter utca a bogáti városrészben lesz.

Csinger Péter, egykori kőfaragó mesterről, volt városi képviselőről, közéleti személyiségről nevezhetnek el egy utcát Szombathely bogáti városrészében – derül ki a jövő heti közgyűlésre készült anyagból.

Az elnevezést Tóth Kálmán városrészi képviselő javasolta. Ha a közgyűlés megszavazza, akkor a Vízmellék utcáról nyíló, a Festetics és az Almássy László utcával párhuzamos, jelenleg név nélküli utca kaphatja meg Csinger Péter nevét.

A térképen pirossal jelöltük a leendő Csinger Péter utcát
Forrás: googlemaps

Az utca egyelőre közforgalom által el nem zárt magánútként működik, de az önkormányzat a jövő csütörtöki ülésen veszi át, és attól kezdve önkormányzati utca lesz.

Csinger Péter
(1949-2008)

Csinger Péter Szombathelyen született 1949. július 22-én. A középiskola elvégzése után szakmunkásképzőben sajátította el a műkő, betonáru készítő, kőfaragó mesterséget. 1970 óta Szombathely egyik legjelentősebb és szakmájában elismert vállalkozója volt, aki több embernek biztosított folyamatosan munkát.

Elismerésként 2003. évben megkapta a kőfaragó szakma kitüntetését, s tagja volt az Országos Kőfaragó Szakosztály elnökségének.

Csinger Péter mestersége mellett a közélet kiválósága volt. Az önkormányzatok megalakulásától, 1990 és 2006 között képviselte Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésében a déli városrészen található, egykori önálló településeket (Szőlős, Gyöngyöshermán, Szentkirály, Zarkaháza, Bádonfa, Bogát).

Nevéhez fűződik a Gyöngyöshermán - Szentkirályi Polgári Kör létrehozása, a múzsák találkozóhelyének is nevezett egykori Szily Kúria felújítása, valamint a Szedreskert, a városrész, szabadidő központjának kialakítása, a szabadtéri színpad felépítése.

Rendszeresen bemutatkozási lehetőséget kínált a vasi képzőművészek számára, kiállítások létrehozásával a Közösségi Házban kialakított STEPHANUS REX galériában.

Komolyzenei rendezvénysorozatok, koncertek megszervezésével sok felejthetetlen estét, zenei élményt nyújtott az érdeklődőknek. Irodalmi esteket és könyvbemutatókat rendezett országos és megyei hírű alkotókkal.

Több intézménynek, például a szőlösi templomnak is adományozott szobrot, illetve köztéri szobrot állíttatott a déli városrészen, Szent István és Gizella szobrát. Három évtizedig volt a tagja a Szombathelyi Szépítő Egyesületnek, melynek nemcsak szellemi munkájából vette ki a részét, hanem tevőlegesen is hozzájárult, ezáltal számtalan emlékmű jött létre és újult meg.

Alapító tagja és első elnöke volt 1999-2005 között a Gyöngyöshermáni Szentkirályi Polgárőrségnek.

2007-ben több évtizedes közéleti munkásságának elismeréseként megkapta a Közszolgálatért Érdemrend ezüst fokozatát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet