Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Továbbra is a Csókakő-major az otthonuk, a tulajdonos júliusban ki akarta őket költöztetni

Nem rakták ki az embereket az otthonukból. Az ötgyermekes család viszont talált új lakhelyet. A Nyugat.hu végigkíséri a Csókakő-major lakóinak történetét.

Mi már hetekkel ezelőtt elköltöztünk - mondja a telefonban Roland, aki párjával és öt gyermekével élt évekig a Porpác melletti Csókakő-majorban. Így most tíz felnőtt él a falutól egy kilométerre lévő házakban, elvileg július végéig nekik is el kellett volna költözniük.

Csókakó-major Porpác mellett
Mészáros D. Zsolt

Roland úgy tudja, a júliusi fenyegetőzés ellenére azóta sem történt semmi a majorban, és ezt több porpáci forrásunk is megerősítette.

A Csókakő-majorba július 23-án látogattunk el Kilakoltatás előtt a Vas megyei Csókakő major lakói, 12 felnőtt és 5 gyermek July 23. 07:31 , miután egy olvasónk jelezte, hogy az ott élő tizenkét felnőttnek és öt gyereknek napokon belül ki kell költözniük.

Tizenheten laktak akkor itt, a lelakott és meglehetősen lehangoló látványt nyújtó épületekben lévő hét lakásban. Az idősebbek már nyugdíjban vannak, a többiek közmunkásként dolgoznak Porpácon.

Ők már nem a majorban laknak
Mészáros D. Zsolt

A majorban jelenleg élő emberek az egykori téeszben dolgoztak, vagy a téesz egykori dolgozóinak a leszármazottai, a lakásokat szolgálati lakásként kapták a téesztől.

A major lakóit a tulajdonos szólította fel júliusban, hogy költözzenek ki, de őt azóta nem látták a környéken.

A háttérben valószínűleg egy ingatlanmutyi áll. 15 évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy megépül a vát-porpáci repülőtér. A politikaközeli, azaz belső információkkal rendelkező emberek gyorsan rájöttek arra, érdemes az említett területen ingatlanokat vásárolni, mert azokat később jó nagy haszonnal lehet eladni.

A majort és több, közeli külterületi ingatlant egy a Vas megyei közgyűlés fideszes vezetésénél dolgozó, majd később a regionális fejlesztési politikába átigazolt személy vásárolta meg 2006-ban. Az akkori szerződésben szerepelt, hogy a majort „lakott állapotban” vásárolták meg, vagyis a lakókkal együtt.

Többen egész életükben itt éltek
Mészáros D. Zsolt

A repülőtér nem épült meg, a tervet is törölték, így a tervezett ingatlanmutyi sem valósult meg. A tulaj most valószínűleg el akarja adni a majort, a lakók úgy tudják, hogy van is rá vevő.

Azt is tudni vélték, hogy egy külföldi vállalkozó az, akinek a közelben már van telephelye és bővíteni akar.

A lakók most várnak, a tulajdonos 15 napos határideje július végén lejárt, de eddig semmi sem történt, azon kívül, hogy az ötgyermekes család új otthonra lelt Porpácon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra