Kilakoltatás előtt a Vas megyei Csókakő major lakói, 12 felnőtt és 5 gyermek

Nem azért, mert nem fizettek, baj sincs velük, de az üzlet az üzlet. Egy ingatlanbiznisz áldozatai lettek.

„1954-ben születtem, azóta itt élek, és most el kell mennem” – mondja az idősödő Gáspár a Vas megyei Porpác község határában, a Csókakő majorban. De itt élte le az életét egy 82 éves néni is, a falutól egy kilométerre, az egykori téesz szolgálati lakásában.

csókakői major Porpácon
Gáspár egész életében itt élt.
Mészáros D. Zsolt

A major lakóinak most el kell költözniük. A múlt héten, egészen pontosan július 16-án ugyanis megjelent az ingatlan tulajdonosa, és közölte velük, hogy 15 napon belül menniük kell. Azóta megfordult velük a világ.

A lakók úgy tudják, hogy van vevő a majorra. Azt is tudni vélik, hogy egy külföldi vállalkozó az, akinek a közelben már van telephelye, és bővíteni akar. A Csókakő major jelenlegi tulajdonosa pedig szabadulni akar az ingatlantól, mert nem jött be az üzlet, amit eltervezett.

Nehéz új lakóhelyet találni

Tizenheten laknak itt, a lelakott és meglehetősen lehangoló látványt nyújtó épületekben lévő hét lakásban. Az idősebbek már nyugdíjban vannak, öten közmunkásként dolgoznak Porpácon – és van öt kisgyerek is. Ők testvérek, a telep legfiatalabb párjának gyermekei.

csókakői major Porpácon
A gyerekek Csényére járnak iskolába és óvodába.
Mészáros D. Zsolt

Az anyuka is itt született 1990-ben, 30-as éveiben járó párja, Roland 13 éve költözött ide. A kicsik a szomszéd falu, Csénye óvodájába és iskolájába járnak. Kissé félősen, de barátságosan fogadják az idegeneket, vagyis minket.

A felnőttek tanácstalanok. Amikor szembesültek a helyzettel, próbálkoztak máshol lakhelyet találni, de ez nehéz, hiszen ha Porpácról elköltöznek, a munkahelyüket is elveszítik. A közmunkát a helyi önkormányzat adta.

csókakői major Porpácon
Itt él Gáspár.
Mészáros D. Zsolt

Roland azt mondja, a legígéretesebb ajánlatot Szolnokról kapták, de a költözés és az új lakóhely kialakítása olyan sokba kerülne, amit ők nem tudnak kifizetni. Az már más kérdés hogy az új helyen például nincs villany és vízvezeték sem.

A téesz egykori dolgozói és a leszármazottaik laknak a majorban

Mert vezetékes víz itt sincs, de a lakások többségét belülről egészen szépen kialakították, fürdőszobákat is építettek, amennyire tudták, kívülről is karbantartották az épületeket.

csókakői major Porpácon
A major egy kilométerre van Porpáctól.
Mészáros D. Zsolt

A Csókakő major ugyanis több száz éves, első említése a 17. századból származik. A major volt a térség gazdasági központja, a gazdasági épületek mellé építették a cselédlakásokat. A 2. világháború után a major egy termelőszövetkezeté lett, a cselédlakásokból pedig szolgálati lakások lettek.

A majorban jelenleg élő emberek a téeszben dolgoztak, vagy a téesz egykori dolgozóinak a leszármazottai, többségük egész életében itt élt.

csókakői major Porpácon
Vezetékes víz nincs, de megoldják.
Mészáros D. Zsolt

Most viszont menniük kell. Hogy megértsük a történetet, vissza kell ugranunk az időben 15 évet.

Nagy bevételt vártak az ingatlanüzlettől

2006-ban röppent fel a hír, hogy kínaiak közreműködésével kereskedelmi repülőteret építenek Vát és Porpác közé. Az ügyet az akkori politikai vezetés is felkarolta országos és megyei szinten is, a Bajnai-kormány 2008-ban kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a tervet.

csókakői major Porpácon
Abban bíztak, hogy többszörös áron tudják továbbadni a majort.
Mészáros D. Zsolt

Hat évig zajlott az előkészítés, közben aztán a politikaközeli, azaz belső információkkal rendelkező emberek rájöttek arra, érdemes az említett területen ingatlanokat vásárolni. Ez így is történt, nagyos sok szántót, erdőt, régi épületet vásároltak meg nyomott áron. Abban bízva, hogy a repülőtér miatt az ingatlanok értéke megsokszorozódik.

Megvették a Csókakő majort is. A majort és több, közeli külterületi ingatlant egy a Vas megyei közgyűlés fideszes vezetésénél dolgozó, majd később a regionális fejlesztési politikába átigazolt személy vásárolta meg 2006-ban.

Lakókkal együtt vette meg a majort a jelenlegi tulajdonos

Az akkori szerződésben szerepelt, hogy a majort „lakott állapotban” vásárolták meg, vagyis a lakókkal együtt. Ezt már Tóth Teodórától, Porpác polgármesterétől tudjuk, aki azt is elmondta, hogy a porpáci önkormányzat együttműködési szerződést kötött a reptérépítést előkészítő Sia-Port Kft.-vel.

csókakői major Porpácon
Még a téesztől kapták a lakásokat.
Mészáros D. Zsolt

2007 októberében a major tulajdonosa több kisebb földterületet ajándékozott az önkormányzatnak és a Sia-Portnak azzal, hogyha elindul a repülőtér építése, akkor ők hárman lakóházakat építenek a majorban élőknek.

A repülőtér építése azonban nem kezdődött meg. A 2010-es kormányváltás után egyre gyűltek felette a viharfelhők, Politikai okokból nem épül meg a vát-porpáci reptér? 2012. August 28. 10:41 annak ellenére, hogy a környező településeken, így Porpácon is helyi népszavazásokon fogadták el a lakók, hogy a közelükben reptér épül.

Bukott a reptér, bukott a nyereség

2012 augusztusában aztán az Orbán-kormány kivette Már nem kiemelt projekt a váti reptér 2012. August 17. 14:23 a repülőteret a kiemelt beruházások közül, majd Orbán Viktor miniszterelnök egy interjújában kijelentette, Politikai okokból nem épül meg a vát-porpáci reptér? 2012. August 28. 10:41 hogy nem lesz repülőtér Vát és Porpác térségében.

Hamarosan kiderült, hogy valószínűleg a Simicska Lajos-Nyerges Zsolt lobbi tett keresztbe A Simicska-Nyerges lobbi tett keresztbe a váti reptérnek? 2012. September 05. 08:08 a repülőtér terveinek, ugyanis a reptér zavarta volna a Sárvár közelében kiépített vadászati-turisztikai birodalmukat. Nagyon szereti Sárvárt! Simicska Lajos Vas megyei birodalma 2015. March 14. 18:26 Simicska azóta kiesett a kormánypárt kegyeiből, de ez már nem segített a tervezett repülőtérnek.

Az önkormányzattól várta a megoldást

Tóth Teodóra polgármester azt mondja, 2013-ban, amikor már látszott, hogy a repülőtér terve lejárt lemez, levelet kapott a Csókakő major említett tulajdonosától, aki arra kérte, gondoskodjon a majorban lakókról. A polgármester válaszában leírta, hogy erre a település anyagi helyzete miatt nincs lehetősége.

csókakői major Porpácon
Tóth Teodóra polgármester.
Mészáros D. Zsolt

Megint hosszú évekig csend volt, idén májusban újabb levél érkezett, ebben a tulajdonos az épületek állapotára hivatkozva bejelentette, ki fogják lakoltatni a majorban élőket. A polgármester az ügyet a képviselő-testület elé vitte, a testület is úgy döntött, hogy a nehéz pénzügyi helyzet miatt nem tudnak segíteni a lakhatás megoldásában, de megígérték, hogy közreműködnek, ha az állami szervekhez fordul a tulajdonos.

Tóth Teodóra mintegy magyarázatként elmondta, hogy Porpác 160 fős település, éves szinten 10 millió forintjuk van működésre. A polgármester szerint megkeresték a sárvári önkormányzatot is, hiszen közös a polgármesteri hivataluk, de ők sem tudnak segíteni.

Hozzáteszi, Ágh Péter országgyűlési képviselőt is keresték az ügyben, de nem kaptak semmilyen visszajelzést.

Irány a bíróság?

A majorban a lakók azt is mondták, hogy múlt héten a tulajdonos alá akart íratni velük egy papírt, amiben tudomásul veszik, hogy július 31-ig ki kell költözniük, és azt is elismerik, hogy eddig jogcím nélkül laktak ott. A papírt többen alá is írták, de néhányan nem.

csókakői major Porpácon
Törődnek a környezetükkel. Amennyire lehet, lakályossá tették.
Mészáros D. Zsolt
csókakői major Porpácon
Már csak egy kicsi, és ez nagyon is szép lehetne...
Mészáros D. Zsolt

Roland, az ötgyermekes apuka némileg bizakodó, azt mondja, egy kilakoltatás nem megy olyan egyszerűen, szerinte bíróság elé kell vinni az ügyet.

Közben a gyerekek vidáman ugrándoznak az udvaron felállított trambulinon. Ők nem tudják, hogy alig pár nap van hátra a 15 napos határidőből.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet