Csúnya világ jöhet július 1-tól Magyarországon

Lejár a kamatstop, ami közel félmillió családot érint. Megismétlődhet a devizahitel-válság?

Akármi lesz az április 3-i választás végeredménye, az biztos, hogy az új kormánynak hatalmas kihívásokkal kell szembenéznie.

Jó néhány abból adódik, hogy a jelenlegi kormány tompította ugyan a lakossági terheket, de ezeknek az intézkedéseknek az árát egyszer meg kell fizetnie valakinek, ráadásul nem tarthatók fenn a végtelenségig.

Ilyen például a rezsicsökkentés, az alapvető élelmiszerek árának a befagyasztása, az üzemanyag-ársapka, és ilyen a kamatstop Mennyit jelent egy háztartásnak, ha vonatkozik rá a kamatstop? 2021. December 22. 16:40 is.

Ez utóbbiról már félig el is feledkeztünk.

Három hónap múlva lejár a kamatstop
Józing Antal

Orbán Viktor nem sokkal karácsony előtt jelentette be Mennyit jelent egy háztartásnak, ha vonatkozik rá a kamatstop? 2021. December 22. 16:40 , hogy a korábban felvett hitelek kamatainál lakossági kamatstopot vezetnek be, azaz az október végi szinten rögzítik a jelzálogalapú hitelek kamatait.

Az intézkedés január elején lépett hatályba és 2022. június 30-ig tart.

A Portfolio akkori számítása szerint ez átlagosan egy háztartásnál havi 11 ezer forint törlesztőrészlet-megtakarítást jelent a családoknál.

Most ugyanez a portál hívja fel a figyelmet arra, hogy nem lehet tudni, mit lejárat után lehet kezdeni a 470 ezer családot érintő kamatstoppal.

Merthogy időközben elszálltak a bankközi kamatok, így a jelzáloghitelesek a nyár és az ősz folyamán tömegével szembesülnének bőven 30% feletti törlesztőrészlet-emelkedéssel, amire a devizahiteles társadalmi dráma óta nem volt példa.

A szakemberek egyébként azzal számolnak, hogy a lakáshitelek tovább emelkednek, így az jár jól, aki kiváltja őket vagy fix kamatozásra vált.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság