Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Csúnyán leszerepelt Szombathely egy nemzetközi összehasonlításban

A parkosítás hiánya komoly egészségügyi gondokat okozhat a városban.

Lapunk az elmúlt években többször foglakozott azzal, hogy hiba volt a belvárosi területek (Fő tér, Berzsenyi tér) térkövezése, ahelyett, hogy parkosították volna őket.

És ezzel a véleményünkkel nem vagyunk egyedül.

Azt nem állítjuk, hogy egyenes összefüggés lenne a térkövezési mánia és a G7.hu portál által közölt nemzetközi tanulmány között, de átsiklani sem lehet felette.

Kevés a közelben a zöldfelület
Mészáros D. Zsolt

Merthogy a cikk szerint „Szombathely (7.), Budapest (12.) és Pécs (16.) is bekerült a legelső 20 városba azon a listán, amely azokat a települések tartalmazza, ahol lakosságarányosan a legmagasabb a zöld területek hiányának betudható korai halálesetek száma”, ami nagyon szomorúan hangzik, hiszen a tanulmány nem kevesebb, mint 900, 100 ezernél nagyobb lakosú város helyzetét elemezte.

A lista elkészítésének egyik fontos eleme volt a WHO azon ajánlása, hogy az emberek lehetőleg olyan környéken lakjanak, amelynek a 300 méteres körzetében legalább fél hektár (kb. egy futballpályányi méretű) zöldterület van.

Ehhez tették hozzá a területi halálozási adatokat, kiszűrve a lakosság várható élettartamát befolyásoló más hatásokat, mint az idősebbek arányát vagy a jövedelmi szintet.

Így mutatták ki a zöld területek hiányához köthető korai haláleseteket.

Szombathely esetében valószínűleg az a probléma, hogy hiába van egy nagyobb rekreációs övezete Csónakázótóval, szigettel és fákkal, illetve hiába vannak parkok itt-ott, az emberek többsége messze lakik ezektől és hatásuk nem érvényesül kellőképpen a mindennapokban.

A tanulmány szerint a közeli zöldfelületeknek számos előnye van. Ilyen például:

 • A parkok gyakran sportolási lehetőséget jelentenek a környékbelieknek,
 • a fák elnyelik a légköri szennyezőanyagokat,
 • mérséklik a városi hősziget hatást,
 • a közlekedési zajt elnyelve csökkentik a stresszt és az alvászavarokat.
 • Ennek fényében végképp nem örvendetes, hogy a szombathelyi közgyűlés a közelmúltban úgy döntött, hogy eladja és hagyja beépíteni Nem lesz licit, viheti a 800 milliós szombathelyi ingatlancsomagot az egyetlen állva maradt pályázó October 24. 11:30 a belváros egyik utolsó zöldfelületét, az egykori városi strandot.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Életmód

  Tovább az oldalra