Csúnyán leszerepelt Szombathely egy nemzetközi összehasonlításban

A parkosítás hiánya komoly egészségügyi gondokat okozhat a városban.

Lapunk az elmúlt években többször foglakozott azzal, hogy hiba volt a belvárosi területek (Fő tér, Berzsenyi tér) térkövezése, ahelyett, hogy parkosították volna őket.

És ezzel a véleményünkkel nem vagyunk egyedül.

Azt nem állítjuk, hogy egyenes összefüggés lenne a térkövezési mánia és a G7.hu portál által közölt nemzetközi tanulmány között, de átsiklani sem lehet felette.

Kevés a közelben a zöldfelület
Mészáros D. Zsolt

Merthogy a cikk szerint „Szombathely (7.), Budapest (12.) és Pécs (16.) is bekerült a legelső 20 városba azon a listán, amely azokat a települések tartalmazza, ahol lakosságarányosan a legmagasabb a zöld területek hiányának betudható korai halálesetek száma”, ami nagyon szomorúan hangzik, hiszen a tanulmány nem kevesebb, mint 900, 100 ezernél nagyobb lakosú város helyzetét elemezte.

A lista elkészítésének egyik fontos eleme volt a WHO azon ajánlása, hogy az emberek lehetőleg olyan környéken lakjanak, amelynek a 300 méteres körzetében legalább fél hektár (kb. egy futballpályányi méretű) zöldterület van.

Ehhez tették hozzá a területi halálozási adatokat, kiszűrve a lakosság várható élettartamát befolyásoló más hatásokat, mint az idősebbek arányát vagy a jövedelmi szintet.

Így mutatták ki a zöld területek hiányához köthető korai haláleseteket.

Szombathely esetében valószínűleg az a probléma, hogy hiába van egy nagyobb rekreációs övezete Csónakázótóval, szigettel és fákkal, illetve hiába vannak parkok itt-ott, az emberek többsége messze lakik ezektől és hatásuk nem érvényesül kellőképpen a mindennapokban.

A tanulmány szerint a közeli zöldfelületeknek számos előnye van. Ilyen például:

 • A parkok gyakran sportolási lehetőséget jelentenek a környékbelieknek,
 • a fák elnyelik a légköri szennyezőanyagokat,
 • mérséklik a városi hősziget hatást,
 • a közlekedési zajt elnyelve csökkentik a stresszt és az alvászavarokat.
 • Ennek fényében végképp nem örvendetes, hogy a szombathelyi közgyűlés a közelmúltban úgy döntött, hogy eladja és hagyja beépíteni Nem lesz licit, viheti a 800 milliós szombathelyi ingatlancsomagot az egyetlen állva maradt pályázó 2021. October 24. 11:30 a belváros egyik utolsó zöldfelületét, az egykori városi strandot.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Életmód