Nem lesz licit, viheti a 800 milliós szombathelyi ingatlancsomagot az egyetlen állva maradt pályázó

A jövő heti közgyűlésre készült anyag szerint elfogadják a Vasi Megyei Ingatlanfejlesztő Zrt. ajánlatát.

Az október 14-i licittárgyaláson az érvényes ajánlatát tevő pályázó elfogadta és fenntartotta az ingatlancsomag kikiáltási árát - írja a jövő heti közgyűlésre készült anyag. A közgyűlés elé így a Vas Megyei Ingatlanfejlesztő Zrt. ajánlatát viszik be, amit valószínűleg meg is szavaznak majd a képviselők.

Még a nyár elején, a júniusi közgyűlésen hirdetett meg Most vehet egy darabot a volt szombathelyi városi strandból, de csak hét másik ingatlannal együtt 2021. June 28. 07:11 a szombathelyi önkormányzat meghirdetett egy ingatlancsomagot, amiben több, egymástól teljesen különböző ingatlanok szerepeltek. Azzal, hogy az egész csomagot csak egyben lehet megvásárolni.

Az ötlet kissé meredeknek tűnt, tekintve, hogy a kiinduló ár nettó 816,4 millió forint volt és az ingatlanok jó része lelakott, felújításra, átalakításra szoruló.

A Szily János u. 42.
GA

A csomagban szereplő ingatlanok között van a már többször hiába meghirdetett Szily János utca 42. alatti ház. Ezt eredetileg irodaháznak építtették, rossz állapota miatt régóta üresen áll. 71,6 millióért kínálták eredetileg, négy éve már 589 millióra Egyre alacsonyabb áron kínálják Szombathely kultikus épületeit 2018. February 21. 07:04 tették az árát, most is ennyire tartják.

A kórházzal szemközti volt városi strand egy része is benne van a csomagban. Pontosan 4500 négyzetméter, a többi része ugyanis foglalt. Itt épült fel az új egészségügyi alapellátó Na, kb. így kell kinéznie egy egészségügyi intézménynek 2021-ben 2021. February 01. 15:44 , és itt akarják megépíteni az új bölcsődét Mutatjuk az uniós támogatással épülő új szombathelyi bölcsőde terveit 2020. September 23. 19:18 .

De az egykori Epcos-telephelyből is van itt egy darab, ide sok mindent álmodtak, például új egyetemi városrészt Megmutatjuk, milyen lesz Szombathely új, egyetemi városrésze 2014. December 19. 15:48 is. Azután lett cserkészház, vívócsarnok Ilyen szép lett az Epcos volt szombathelyi telephelyére épített cserkészház, vívóterem és asztalitenisz csarnok 2020. February 17. 16:18 , egy épületet az evangélikus egyház veheti meg Az evangélikus egyházközség veheti meg a volt szombathelyi Epcos telephely egyik épületét 2020. December 29. 07:05 . Most egy 7500 négyzetméteres területet kínálnak több épülettel, az értéke közel nettó 310 millió forint.

A volt városi strand
Tánczos Mihály

Több herényi ingatlan is a csomagban van, ezek jellemzően közmű nélküliek, de beépíthetőek. És van két ingatlan, ami a SZOVA tulajdonában van. Ebből az egyik 5 ezer négyzetméteres, a másik több darabból áll, összesen mintegy 25 ezer négyzetméter.

Két pályázó volt, egy maradt

A pályázatra aztán két cég jelentkezett Két pályázó is jelentkezett a több mint 800 millióért kínált szombathelyi ingatlancsomagért 2021. September 26. 19:29 , a VASI INTER-OPUS Kft. és a Vas Megyei Ingatlanfejlesztő Zrt. Utóbbi a kiindulási árként meghatározott nettó 816,4 millió forintot kínálta a csomagért. A VASI INTER-OPUS Kft. pályázatáét viszont érvénytelennek minősítették, az indoklás szerint azért, mert a pályázata több szempontból hiányos volt.

A pályázatból kizárt VASI INTER-OPUS Kft. viszont nem értett egyet a döntéssel. Horváth Róbert, a cég ügyvezetője lapunknak azt mondta 800 millió vagy több? – A szombathelyi ingatlaneladási pályázatból kizárt cég nem ért egyet a közgyűlési előterjesztéssel 2021. September 28. 15:10 , a szakértő bizottság az értékeléskor olyan részletekbe ment bele, amit a pályázati anyag nem határozott meg, és amiknek egy része már engedélyezési terv kategóriába esik, és amiket később még bőven lehet korrigálni.

Az ügyvezető szerint a városnak is az lenne az érdeke, hogy többszereplős valós licit alakuljon ki, és így az önkormányzat drágábban tudná eladni az ingatlancsomagot.

Egy részlet a volt Epcos-telephelyből
szombathely.hu

Horváth Attila alpolgármester (Éljen Szombathely) is megszólalt az ügyben Az alpolgármester a Vasi Inter-Opus kizárásáról 2021. September 29. 19:52 , azt mondta, a város szakítani akar azzal a gyakorlattal, hogy elad egy területet, és ott összevissza történnek a dolgok. Nagyon sok példa van a városban arra, hogy olyan beépítések történnek, amik nem jók az ott lakóknak.

Az alpolgármester azt is kiemelte, hogy a pályázatok érvényességéről nem a közgyűlés dönt, hanem egy szakmai bizottság, aminek a főépítész a vezetője. És ez a szakmai bizottság mondta ki a VASI INTER-OPUS Kft. pályázatáról, hogy nem megfelelő.

A szeptemberi városi közgyűlésen Utcák, hidak, százmilliók, városi sajtó, orvosi ügylet – Ezekről mind szó volt az ülésen 2021. September 30. 08:37 Illés Károly, a Fidesz-frakció kijelentette, egy ilyen fontos ügyben nem lehet formai okok alapján dönteni, hozzátette, az lenne a szerencsés, ha valódi verseny lenne az ingatlancsomagért.

Ez a hát is gazdát cserél - A tét nem kicsi
Mészáros D. Zsolt

Czeglédy Csaba (független) képviselő azt mondta, ha nincs versenyhelyzet, akkor verseny sincs, és a kikiáltási áron veszik meg az ingatlanokat. Így pedig nem lehet kipróbálni azt sem, hogy el lehetne-e adni az ingatlanokat drágábban. Czeglédy szerint mindenkiben aggályok fogalmazódtak meg az ügyben, ezeket fel lehetne oldani, ha nem hamarkodnák el a döntést.

Nemény András polgármester (Éljen Szombathely) viszont azt mondta, a csomag összeállítása kényszerhelyzet volt, így lehetett biztosítani, hogy a kevésbé értékes ingatlanokat is el tudják adni, és örülni kell, hogy egyáltalán van érvényes pályázat.

Az ügyről a jövő csütörtöki közgyűlésen döntenek, ahogyan írtuk már, a határozati javaslatban az szerepel, hogy fogadják el a Vas Megyei Ingatlanfejlesztő Zrt. nettó 816,4 millió forintos ajánlatát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet