Czeglédy Csaba szerint nagyot hibázott az ügyészség

A politikus azt mondja, nincsen épeszű, jogi magyarázat arra, hogy Völner Pál miért van még szabadlábon. Szerinte a közvélemény az ő győzelmét várja Vas 1-ben.

Czeglédy Csaba - az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje Vas megye 1-es számú választókerületében - volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának tegnap esti vendége.

„Jogi nonszensz, hogy Völner Pál még szabadlábon rohangál”

Először arról kérdezték a politikust, hogy kettős mércét alkalmaz-e az ügyészség, hiszen amíg vele és társaival szemben - akik ellen a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával indult nyomozás során - 2017 júniusában kényszerintézkedést rendelt el a bíróság, addig Völner Pál annak ellenére is szabadlábon védekezhet Nem veszik őrizetbe Völner Pált 2021. December 16. 17:19 , hogy a gyanú szerinti Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pál államtitkárt 2021. December 07. 08:50 bűncselekmény elkövetéséért akár 10 év börtönt is kaphat.

"Erre nincsen épeszű, jogi magyarázat. Az ügyészség nagyon nagyot hibázott. Én még nem hallottam olyanról, hogy ilyen büntetési tétellel valaki szabadlábon rohangálhat, főleg úgy, hogy fölmerül az összebeszélés veszélye is, hiszen nyilvánosságra kerültek a nyomozati iratok - a 444 szerkesztősége dolgozza fel kétnaponta ezt a témát" - mondta Czeglédy.

Czeglédy Csaba az ATV-ben
Forrás: atv.hu

Hozzátette, az ügyészség előszeretettel hivatkozik a szökés-elrejtőzés veszélyére is, ám Völner Pál esetében ez sem merült fel bennük.

"Az ügyészség pontosan tudta, ha indítványoznak kényszerintézkedést Völner Pál ellen, akkor 99 százalék, hogy a bíróság annak helyt ad. Ilyen százalékkal dolgozik ugyanis egy nyomozási bíró, ha elé kerül egy ilyen ügy. Az ügyészség azért nem mert kényszerintézkedést indítványozni, mert akkor biztos, hogy letartóztatás, vagy régi nevén házi őrizet lett volna a "jussa" Völner Pálnak. Teljesen jogi nonszensz, hogy ő szabadlábon rohangál most is" – mondta a politikus.

"Nem kell félteni a magyar ügyészséget, mert azt szokta mondani, és ez Völner Pál esetében is fennállhat, hogy ha valakinek bűnözésből nagyobb a jövedelme, mint a valós jövedelme, akkor fenn akarja tartani a régi életszínvonalát, és újabb bűncselekményt fog elkövetni. Akár más módon. Márpedig a nyilvánosságra került adatok alapján, a gyanúsítás szerint Völner Pálnak több volt a bűnözésből származó jövedelme, vagy közel ugyanannyi, mint amennyi a miniszterhelyettesi fizetése. Ilyenkor az ügyészség azt szokta mondani fapofával, hogy újra bűnözni fog, mert szeretne ugyanazon az életszínvonalon élni" - válaszolta Czeglédy arra, hogy az ügyészség gondolhatott-e Völner esetében a bűnismétlés esélyér.

"Más esetben a kormánypárti sajtó már jönne azzal, hogy biztos pártokat finanszírozott ezekből a pénzekből"

Az interjúban felmerült, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter érintett-e vagy sem ebben az ügyben. Az ATV által megkérdezett jogászok szerint jogi értelemben nem bűnös, legfeljebb politikai felelőssége lehet.

"Völner Pál a tudója, hogy mibe kellett, vagy mibe avatta be Varga Juditot” – mondta erre a szombathelyi politikus. Hozzátette, Völner ellen azért is kellett volna kényszerintézkedés, mert nem működik együtt a hatóságokkal.

„Mindent tagad, nem válaszolt érdemben a kérdésekre, ezt a jogban úgy szokták megfogalmazni, hogy a gyanúsított érdemben nem működik együtt a hatóságokkal, mert nem segíti az ügy feltárását. Völner Pálon valami miatt nincs rajta az a nyomás, hogy el van szakítva a családjától. Hogy egy zárka magányában gondolkozzon el azon, hogy esetleg elmondja-e, feltárja-e a hatóságnak, hogy Varga Judit tudott-e a dolgokról, vagy sem. És, hogy magára fordította-e ezt a 80-90 millió forintot, vagy esetleg finanszírozott belőle valamit. Más esetben a kormánypárti sajtó már jönne azzal, hogy biztos pártokat finanszírozott ezekből a pénzekből..." – mondta Czeglédy.

Még hosszú évekig húzódhat a pere

A beszélgetésben természetesen szóba kerültek Czeglédy saját bírósági ügyei is. Jelenleg a Kecskeméti Törvényszék tárgyalja a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával folyó ügyet. Végeztek a vádlottak meghallgatásával, de hátra vannak még a szakértők, illetve 180 tanú meghallgatása is. Czeglédy azt mondta, a realitás az, hogy körülbelül 3-4 év múlva várható elsőfokú ítélet az ügyben.

"Lett egy-két ősz hajszálam tőle, de ezt a politikai támadást ki fogom védekezni, és a bíróság előtt be fogjuk bizonyítani, hogy ez tényleg egy koncepciós eljárás" - mondta Czeglédy.

Szó volt még az "ördög ügyvédje" ügyről is. Elmondta, hogy az égvilágon semmilyen érdemi bizonyítékot nem hozott elő az ügyészség azzal kapcsolatban, hogy ő lenne a titokzatos "ördög ügyvédje" A választások után lesz a tárgyalása az „ördög ügyvédje”-ügynek January 24. 18:15 .

"Az ügyészség nem is akart tárgyalást, anélkül akarta megúszni az Ördög ügyvédje büntetőügyet. 2-300 ezer forintos pénzbüntetést akartak, ha megvonom a vállamat, de nyilván nem fogom hagyni, hogy alap nélkül elítélhessenek" - mondta a politikus.

30 éve nem járt baloldali politikus a falvakban, most Czeglédy győzelmét várják

Ami pedig a választásokat illeti, a Fidesz éppen most jelentette be Hende Csaba lesz Czeglédy Csaba ellenfele az áprilisi országgyűlési választásokon January 26. 12:12 a jelöltjeit, a vasi 1-esben a jelenlegi képviselő, Hende Csaba indul. Czeglédy szerint a kampánymunka már az előválasztás megnyerésének másnapjától elkezdődött. Járja a falvakat és a peremkerületeket, érdekességként meg is említette, hogy a falvakban sok helyen 30 év után most láttak először baloldali politikust.

"A Závecz Kutatóintézet csinálta a legutóbbi, általunk ismert közvéleménykutatást december közepén, ott 4 százalékponttal vezetek Hende Csaba előtt, ez a hibahatár környékén mozog. Az a ritka eset van Szombathelyen és környékén, hogy az a várakozás is, hogy én nyerem meg ezt a küzdelmet" – mondta Czeglédy Csaba.

A teljes beszélgetést ide kattintva nézheti vissza.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet