A választások után lesz a tárgyalása az „ördög ügyvédje”-ügynek

Czeglédy Csaba megfellebbezte, hogy Szombathelyre helyezték át a pert, így elhúzódik az ügy.

Az ügyészség tavaly október elején emelt vádat Vádat emelt Czeglédy ellen a Fővárosi Főügyészség az „ördög ügyvédje”-ügyben 2021. October 04. 11:09 a szombathelyi Czeglédy Csaba városi képviselő, és az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje ellen. A vádirat szerint Czeglédy az, a magát „ördög ügyvédjének” nevező ismeretlen, aki nyilvánosságra hozta a Borkai Zsolt, volt győri fideszes polgármestert lebuktató szexvideókat.

Czeglédy az első pillanattól kezdve tagadta a vádat, akkori Facebook-posztjában azt írta, az ügyészség politikai érdekeket szolgál ki.

Czeglédy Csaba
Nyugat.hu

A tárgyalásra először kijelölt Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) nem vállalta az ügyet, és a tárgyalást Szombathelyre helyezte át. Áttették Szombathelyre az "Ördög-ügyvédje ügyet" 2021. December 22. 14:48 Czeglédy Csaba megfellebbezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság PKKB döntését – írja a 24.hu.

Indoklása szerint a PKKB olyan hivatkozással igyekezett megszabadulni az eljárástól, amit nem támasztanak alá a nyomozás eredményei. A büntetőeljárásról szóló törvény alapján a Magyarország határain kívül elkövetett bűncselekmény elbírálására az a bíróság illetékes, aminek illetékességi területén a terhelt lakcíme vagy tényleges tartózkodási helye található.

Czeglédy viszont azt állítja, hogy a vádirat egyáltalán nem támasztja alá a bíróság érvelését. A nyomozás ugyanis nem terjedt ki annak megállapítására, hogy hol vannak az „ördög ügyvédje” által használt weboldalak szerverei.

A fellebbezés azt is állítja, hogy a PKKB végzése a facebookos rágalmazási büntetőügyekben követett bírósági gyakorlattal sem egyeztethető össze. A bíróságok a Facebookon megjelent jogsértő közlések esetén ugyanis az elkövetés helye szerinti illetékességi szabályt alkalmazzák. A nyomozás azonban azt sem állapította meg, hogy az „ördög ügyvédje” bejegyzéseit hol töltötték fel az internetre.

Mivel fellebbezés miatt az eljárás Szombathelyre való áthelyezése sem emelkedhetett jogerőre, kicsi a valószínűsége az ügy tárgyalásának az április 3-ai országgyűlési választás előtt – írja a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Közélet