Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Fidesz korrupciója ellen harcolt, most őt vádolják hárommilliárd forint eltüntetésével

Kicsoda Czeglédy Csaba, aki magát politikai zongoristának tartotta, most pedig ritkán látott szigorral csaptak le rá a hatóságok?

Lokálpatrióta, sportember, politikus és ügyvéd. Sokan most mégis egyszerűen csak az adócsaló bélyegét sütik rá Czeglédy Csabára, akire pár hete ritkán látott szigorral csaptak le a hatóságok. Vajon mi lehet ügyének hátterében? A szombathelyi baloldal koncepciós eljárást emleget, a jobboldal pedig leginkább hallgat. Puskás Tivadar polgármestert kivéve, aki a legutóbbi közgyűlésen az ártatlanság vélelmét szajkózta vele kapcsolatban.

De én egy zongoracipelő, vagy sokszor maga a zongorista vagyok. A vadnyugati kocsmákban állítólag ki volt írva, hogy »kérjük, a zongoristára ne lőjenek!«

Sportember

Ez az idézet is abból az interjúból való, amit két éve készítettünk vele, Czeglédy Csaba: Én a zongorista vagyok, akire országosan ne lőjenek! 2015. April 21. 00:17 , s amit egyébként azóta is előszeretettel hivatkozik az országos sajtó. Czeglédy arról mesélt, hogy pár éve még 100 kiló fölött volt, akkor döntötte el, hogy nekiáll edzeni. Fazekas Róbert dobóatléta segítségével kezdett neki az életmódváltásnak. Azóta is kitartóan futott nem egy félmaratont, maratont vagy éppen Balaton-kört teljesítve. Ahogy mondta, rájött, hogy a futás közben nem csak magát tudja legyőzi, hanem a stresszt is le tudja vezetni.

Czeglédy Csaba
facebook.com

Legutóbb azt is megírtuk , hogy most az előzetes letartóztatásban a napi egy szabad órájában is sportol, rendszeresen fut.

Lokálpatrióta

A szocikra soha nem szavaznék, impotensek, de amíg Czeglédy indul önkormányzati képviselőnek, számíthat rám. Talpal, veszekszik az igazunkért

– mondja róla egy szomszédos lépcsőházban lakó férfi a 168ora.hu -nak.

Tény, hogy Czeglédyt szeretik a körzetében, ő maga is a Derkovits-lakótelepen nőtt fel. Ismeri a helyi viszonyokat, a körzet ügyes-bajos dolgait.

Czeglédy Csaba tulajdonrészt vásárol a Haladás MArketing Kft.-ből. Szerette a foci csapatot.
Mészáros Zsolt

De nem csak a lakótelepért, Szombathelyért is sokat tett magánemberként. Nem véletlen, hogy Ipkovich polgármestersége alatt ő volt a város sportért felelős alpolgármestere, hiszen fanatikusan rajong a sportért.

A Halinak az elmúlt nyolc évben több támogatást adtam, mint a szombathelyi Fidesz összes tagja együttvéve, így teljesen nyugodtan nézek bárki szemébe. Azt meg különösen sajnálom, kifejezetten tragédiának tartom, hogy most hol áll a Hali a tabellán. Amíg lehetett és amíg hagyták, én próbáltam összetartó erőként megjelenni a csapatnál, de ott valami nagyon elromlott az elmúlt egy évben.

- nyilatkozta nekünk Czeglédy két évvel ezelőtt. Akkor egyébként a 14. helyen tanyázott a Haladás az NB 1-ben.

Szponzori sajtótájékoztató
BZ

De olyan is előfordult, Czeglédy nyúlt a zsebébe akkor, amikor egy sportklub már nem tudott. Így maradt 2011-ben továbbra is a Falcóban Kálmán László, akit egyénileg szponzorált Czeglédy cége. Volt, hogy a Falco kosárlabda csapata azért játszhatott az Aréna Savariában, mert Czeglédy szintén saját zsebéből fizette ki a csarnok bérleti díját, a város ugyanis ekkor több havi elmaradást halmozott fel a csarnokot üzemeltető céggel szemben, így az utcára akarta rakni a sárga-feketéket.

Politikus

Czeglédy már diákként foglalkozott a közélettel. Megválasztották ugyanis diákpolgármesternek, és azóta is aktív részese a helyi politikának.

Helyben sokáig Hende Csaba országgyűlési képviselővel folytatott állandó háborút, vitáik többször átlépték a jó ízlés határait. Czeglédy akkor vált országosan ismertté, amikor oknyomozásának eredményeképpen azt állította, hogy »fideszes képviselők egy része, az ő szűk baráti körük, illetve a vonzáskörzetükben lévő emberek drogoznak, és kapcsolatba kerültek a szombathelyi alvilággal. Vannak köztük intézményvezetők, városházi dolgozók, olyanok, akik trafikokat nyertek, s akik adósságot hajtanak be önkormányzati cégeknek. Ez az ügy azokról az alvilági körökről szól, akik legalább egy évtizede prostitúcióval, kábítószer-terjesztéssel foglalkoznak Szombathelyen, és összefonódtak a döntéshozókkal.«

- írja cikkében a 168ora.hu.

Czeglédy Csaba - sajtótájékoztató
Garai Antal Atom

Tény, hogy Czeglédy politikusként nemcsak körzetéért és a városért dolgozott, hanem komoly nyomozásokat végzett a Fidesz politikusaival szemben. Ő robbantotta ki a szombathelyi "yachton kokózós" drogügyet Találtak kábítószert a szombathelyi képviselők bulihajóján 2014. May 19. 10:51 is, amiben több, azóta már a közgyűlésből távozott, fideszes politikus is érintett volt. És amit egyébként különösebb felhajtás nélkül lassan kivezettek a közbeszédből.

Szinte már az is elfelejtődött, hogy az akkor drogozással vádolt politikus ugyan vizeletmintát adott, ám a hajmintát megtagadta. (A haj- vagy testszőrminta elemzése megmutatja, hogy a mintát adó az elmúlt években fogyasztott-e keménydrogot, a testszőr ugyanis évekre tárolja ezek nyomait.) - írtuk három évvel Valódi a szombathelyi drogos videó 2014. May 05. 12:35 ezelőtt.

Érdekes egyébként, és erre megint csak a 168ora.hu hívja fel a figyelmet, hogy mennyire nem használták fel a fideszes politikusok az elmúlt havi közgyűlésen Czeglédy ügyét.

A máskor harciasan vitatkozó fideszes képviselők szokatlanul visszafogottan viselkedtek – noha Czeglédy általában bicskanyitogató stílusban sorozza őket, az egyetlen jobbikosnak pedig úgy beszólogat, hogy még a baloldali közönség is fel-felszisszen. Vagyis a kormányoldal nem használta ki a baloldali politikus további lejáratására kínálkozó alkalmat, sőt, miután a Jobbik képviselője vissza akarta hívatni Czeglédyt a felügyelőbizottságból, a Fidesz-frakció ellenállt. Visszafogottságuknak talán a tanácstalanságuk lehet az oka: nem tudtak arról, mi készül Czeglédy ellen, előzetesen senki sem tájékoztatta őket, nem sejtették, honnan fúj a szél.

Ügyvéd

Czeglédyt a baloldal ügyvédjének kiáltották ki, amit ő maga alapozott meg. Rengeteg sajtópert nyert meg Sorra nyeri a sajtópereket a kormánypárti sajtó ellen Czeglédy Csaba, az MSZP szombathelyi elnöke 2016. December 22. 13:03 olyan cikkekkel kapcsolatban, amik a kormányt kiszolgáló propagandaoldalak és újságok jelentettek meg. Ő volt Botka László és Gyurcsány Ferenc ügyvédje is.

A nagypolitikát állítólag akkor kezdte különösen érdekelni a személye, állítja a 168ora.hu, amikor ügyvédként országos ügyekbe is belenyúlt. Képviselte a Quaestor-károsultakat, fellépett a választási irodánál és más helyszíneken is „rendet csináló” kormánybarát kopaszokkal szemben.

Ellenük nyert eddig pert Czeglédy
Vágvölgyi Bálint

De a szombathelyieknek is nyújtott ingyenes jogsegélyt. A Falco-gyár tövében élők közösen indítottak birtokvédelmi eljárást az üzemmel szemben, amiben Czeglédy és ügyvédi irodája képviseli a felpereseket. A bírósági eljárás egyébként jelenleg is tart és többször beszámoltunk az aktuális fejleményekről Van már olyan szombathelyi, aki a Falco-gyár miatt süketült meg 2017. March 28. 08:22 .

Visszaeső?

A mostani ügy kapcsán sokat emlegetik, hogy Czeglédy Csabának volt már adóügye.

Az APEH Bűnügyi Igazgatósága 2001 elején adócsalás és magánokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt kezdett el nyomozni a Rébusz iskolaszövetkezet háza táján. A könyvelésben olyan számlákat találtak, amelyeknek eredetét a kiállítók nem ismerték el és könyvelésükben sem szerepeltették. A nyomozás eredménye szerint a fiktív számlák 8 milliós kárt okoztak az államnak. Az 1997-ben megalakult Rébuszt 2000 decemberéig nem más, mint a szombathelyi önkormányzat MSZP-s képviselője, Czeglédy Csaba vezette.

Az adóhatóság adó- és társadalombiztosítási csalás, a számviteli fegyelem megsértése és magánokirat-hamisítás miatt emelt vádat a képviselő ellen, akit korábban gondatlan adatkezelés és magánokirat-hamisítás miatt már megrovásban részesítettek. Czeglédy Csaba magánnyomozó segítségével próbálta felkutatni azt a Németh Attilát, akinek az állítólagos fiktív számlák ellenértékét kifizette piackutatás és üzleti tanácsadás címén, de nem járt sikerrel. Az adótartozást pedig a cég megfizette.

Minderről még anno részletesen beszámolt Nálunk széllel szemben is lehet 2002. May 29. 01:02 a Nyugat is.

Ritkán látott szigor egy gyanúsítottal szemben

Fontos kérdés egyébként, hogy miért most, és miért ennyire nagy szigorral járnak el Czeglédy Csabával kapcsolatban a hatóságok. Czeglédy cégeit már egy ideje figyelte a NAV. A cég egyébként a szabályokat betartva adta le a szokásos bevallásokat és soha, semmilyen szabálytalanságot nem találtak náluk. Most hirtelen 3 milliárd forint eltüntetésével vádolják őket.

Ipkovich György ügyvéd, szocialista képviselő, volt szombathelyi polgármester – akinek korábban Czeglédy Csaba az alpolgármestere volt – nyilatkozott a 168ora.hu-nak. Ő azt mondta, hogy szakmai szempontból képtelenségnek tartja Czeglédy letartóztatását.

Elmarasztaló NAV-határozatok nélkül? Egy több éve zajló eljárásban hirtelen felindulásból úgy látták, hogy most jött el az idő arra, hogy kivonják a forgalomból?

– kérdi. Több, az ügyet részleteiben nem ismerő tekintélyes jogásszal is beszélt a portál. Csupán egyikük állította azt, hogy ha megáll a súlyos vád, az Czeglédyéket öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti, márpedig ilyen esetekben igenis indokolt lehet az előzetes letartóztatás.

MSZP sajtótájékoztató a SEK "A" épülete előtt
Vágvölgyi Bálint

Azt is sok szakértő furcsállja, hogy miért kellett Szegedre vinni előzetesbe Czeglédyt, hiszen a távolság miatt csorbulhat a védelemhez való jog, és ahogy azt a 168 óra is írta, egyáltalán miért kell előzetesben tartani. Arról nem is beszélve, hogy a politikus ügyvédje rengeteg szabálytalanságról beszélt nekünk Czeglédy ügyvédje többszörösen jogsértőnek tartja a politikussal szembeni intézkedéseket 2017. June 24. 10:50 korábban, az eljárással kapcsolatban.

Ami tény, hogy Czeglédyt pár nappal az esküvője előtt vitték el. És egy olyan közgyűlés előtt pár nappal, ahol már előre tudható volt, hogy egy több milliárd forint közpénzt érintő újabb fideszes mutyibotrányt akar kirobbantani. Ez a Haladás-sportkomplexum ügye, ami aztán így sem maradt a szőnyeg alatt, hiszen Ipkovich György vette végül elő és a szombathelyi MSZP azóta is aktívan foglalkozik Napi ötvenmilliót bukhatunk: ennyit a Haladás stadionépítés körüli balhés ügyletről 2017. June 26. 13:48 vele.

Gerenda a hatalom szemében

A kormányoldal gépezete olajozottan indult meg Czeglédy lejáratásában. Miközben Orbán Viktor szövetségesét, Farkas Flóriánt azon túl, hogy közokirathamisítással, költségvetési csalással és hivatali visszaéléssel vádolják, még 1,6 milliárddal sem tud elszámolni, mégis szabadlábon parolázik a miniszterelnökkel.

Ugyancsak szabadlábon védekezhet az a fideszes Mengyi Roland, aki ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérletének, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének, hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanújával vádolnak. Nem mellesleg több tíz-, egyes források szerint százmilliós pénzek lenyúlására volt komplett hálózata.

Czeglédy Csaba
Vágvölgyi Bálint

Czeglédy nevét a diákokkal is jól megjegyeztették a propagandaoldalak. Ők ugyanis úgy állítják be, mintha Czeglédy cége nem fizette volna ki az általuk megkeresett fizetést, azt pedig előszeretettel hallgatják el, hogy a NAV zárolta azokat a bankszámlákat Nem engedik bért fizetni a diákszövetkezeteket 2017. June 21. 09:03 , ahonnan a megkeresett béreket ki tudnák fizetni.

Az előzetesben tartott gyanúsítottak benyújtották a fellebbezést, hogy szabadlábra helyezik-e őket, arról hamarosan a bíróság dönt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra