Czeglédy: a társadalom megkötötte a maga alkuját az Orbán rendszerrel

Nyugat podcast: Hogyan tovább, Czeglédy Csaba? -

/

letöltés 100.30MB
Czeglédy Csaba sokáig azt hitte, győzni fog, aztán Hende Csaba megverte a választásokon. Marad önkormányzati képviselő, és nem vonul vissza, még ha akkor könnyebb is lehetne az élete.

Az április 3-i országgyűlési választások másnapján, az előzetes eredmények ismeretében hívtuk meg rendkívüli Nyugat-podcastba Czeglédy Csabát, aki az ellenzéki összefogás jelöltje volt Vas megye 1-es választókerületében, azaz Szombathelyen és 11 környékbeli településen. Aztán alulmaradt Hende Csabával szemben Az országban és Vas megyében is tarolt a Fidesz 2022. April 03. 23:09 .

Czeglédy a városvezetéssel közösen tartott sajtótájékoztatójáról Czeglédy Csaba: „Nem áll meg az élet” 2022. April 04. 16:28 érkezett a stúdióba, ahol a Nyugat két munkatársa, Roznár Gyöngyi és Szilágyi József kérdezte. Többek között ezekről esett szó:

 • Azt hitte, megverheti Hende Csabát. Ezt érezte az embereken is. Annak viszont örül, hogy őrá mintegy 1500-zal többen szavaztak, mint az ellenzéki összefogás listájára.
 • Úgy véli, nem volt itt választási csalás - csak éppen nem volt tisztességes és szabad a választás. Hatalmas anyagi és intézményi fölényben volt a Fidesz.
 • Czeglédy az ellenzék gyenge szereplésének okait firtató kérdésünkre azt mondta, a választók nem találták meg a számításukat az ellenzéknél, miközben a Fidesz egyre több baloldali, szocialista eszközhöz nyúlt. A szociális biztonságot is ígérte az embereknek.
 • Kijelentette, hogy Márki-Zaynak elnézést kellene kérnie azért a sok hibáért, amit a kampányban elkövetett. De most már felesleges őt a többi ellenzéki pártnak hibáztatni. Véget ért az ellenzéki összefogástól kapott megbízatása. Kölcsönösen meg kellene köszönni a nem túl eredményes együttműködést, és pontot tenni az ügy végére. Most már senkit sem érdekel, hogy ki mit mondott és mit tett a kampányban.
 • Hogyan tovább? - kérdeztük. Czeglédy azt mondta, folytatja a munkát városi képviselőként és a szociális bizottság elnökeként, már a múlt héten meghirdetett egy fogadónapot erre a hétre. Tovább kell segítenie a rászoruló szombathelyieket, úgy, hogy közben tudja, hogy akiknek segített, azok közül sokan a Fideszre szavaztak. Ez nem befolyásolhatja a munkáját.
 • Szerinte a vasárnapi eredmény megmutatta, hogy a választókat nem befolyásolja, hogy bűnözőnek nevezi őt a Fidesz és a sajtója. Az "ördög ügyvédje"-ügyben a tárgyalás nélkül kiszabott büntetését nem fogadja el, tárgyalást kér. A költségvetési csalás miatti eljárást most is politikai indíttatásúnak nevezte, és azt mondta, hogy az még a 2026 választási kampányra sem fejeződik be. A rá adott szavazatok megmutatták, hogy helyben nem érdekli az emberek jó részét az ellene folyó eljárás.
 • Bár tudja, kesztyűsebb kézzel bánnának vele az ügyeiben, ha visszavonulna, ezt nem teszi meg. A politika az élete 22 éves kora óta.
 • Elképzelhetőnek tartja, hogy a most kezdődő ciklusban előrehozott választások lesznek. Az a kérdés, hogy meddig lehet fenntartani ezt a posztszocialista rendszert, ahol az üzemanyagnak és a csirkefarhátnak is hatósági ára van. Bár minden lehet, az is, ha 800 forint lesz egy kiló kenyér, akkor az emberek azért örülnek majd, hogy mégse 1200... És hálát adnak Orbán Viktornak, hogy "csak" 800 forintot kell fizetniük egy kiló kenyérért.
 • Azt mondja, a magyar társadalom anno megkötötte az elvtelen alkuját a Kádár rendszerrel, hogy mi békén hagyunk téged, te is hagyj békén minket – erről szólt az egész gyerekkora.
  Az a véleménye, hogy most ugyanezt az alkut kötötte meg a társadalom Orbán Viktorral. De minden rémálom véget ér egyszer. A Kádár rendszerrel is megesett, hogy egyik napról a másikra nem lett, könnyen lehet, hogy arra fogunk ébredni, hogy Orbán rendszer sincs már.
 • 2017 előtt éveken át kapott olyan üzeneteket a Fidesz vezérkarától, hogy ha nem vállal országos politikai szerepet, akkor békén hagyják. Tartotta magát ehhez, ami könnyű volt, hiszen nem vágyott országos politikai szerepre. Aztán a Fidesz megszegte az adott szavát, és történt, ami történt. Amikor kiszabadult az előzetesből, akkor szembesült vele, hogy közben országosan ismert ellenzéki politikus lett belőle. Most már mindenhol megismerik az országban, de ő jól érzi magát önkormányzati képviselőként is.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Podcast