Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas hajcihő után 41 millió forintot fizettek ki a Czeglédy-ügy kártalanítása során

Ez fejenként nettó 63 ezret jelent. Az ügyben még új törvényt is hoztak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint egy hónapig tartott, de végül megkaptuk az Államkincstártól a Czeglédy-ügy kártalanítási adatait. Persze, nem volt könnyű, első információkérésünkre sem a kormány, sem az Államkincstár nem válaszolt.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Így közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, a 15 napos válaszadási határidőt az Államkincstár egyszer meghosszabbította, de végül megérkeztek az adatok.

Előzmények

Czeglédy Csabát tavaly júniusban tartóztatták le Őrizetbe vették Czeglédy Csabát, a szombathelyi MSZP elnökét 2017. June 14. 14:44 költségvetési csalás gyanújával. Az ügyben máig nem emeltek vádat, Czeglédy több munkatársát is letartóztatták, de mára hosszabb-rövidebb ideig tartó előzetes után mindenkit kiengedtek, egyedül Czeglédy Csaba maradt letartóztatásban.

Már egyedül Czeglédy van letartóztatásban
Vágvölgyi Bálint

A fideszes politikusok és a kormánypárti sajtó már az első pillanattól arról beszéltek, hogy több ezer diákmunkást károsítottak meg, és összesen százmilliós nagyságrendű kárt okoztak nekik.

Viszont arról nem tudtak, hogy Czeglédy cége a letartóztatás előtt a megszokott időnél kicsit korábban a diákmunkások nagyobb részének átutalta a munkabéreket, így már az első pillanattól túlzottnak tűntek a sokat emlegetett adatok. Arról pedig egyszerűen említést sem tettek, hogy a többi esedékes bért azért nem tudta kifizetni a cég, mert Czeglédy letartóztatásakor a NAV zárolta a számlákat Nem engedik bért fizetni a diákszövetkezeteket 2017. June 21. 09:03 . Ahol ott volt a bérek fedezete, de egyszerűen nem tudtak hozzányúlni.

Törvényt hoztak, pedig elég lett volna feloldani a számlák zárolását

A Fidesz októberben bejelentette A Fidesz szabályos vádiratot nyújtott be Czeglédy Csaba ellen, az ügyészségnek ehhez négy hónap kevés volt 2017. October 12. 10:33 , hogy kártalanítani akarják a Czeglédy-ügy károsultjait, pedig elég lett volna annyit tenni, hogy a NAV feloldja a számlákat, és engedélyezi a kifizetéseket.

Az országgyűlés (a Fidesz és a Jobbik szavazataival) tavaly november 14-én fogadta el a kártalanításról szóló törvényt, érdemes megjegyezni, hogy a törvény egyik beterjesztője Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, a törvényalkotási bizottság elnöke volt.

A kormány az Államkincstárt bízta meg a kártalanítás lebonyolításával, az Államkincstár pedig a megyei kormányhivatalokat kérte meg arra, hogy gyűjtsék be a kártalanítási igényeket, és ellenőrizzék azok jogosultságát.

Az igények benyújtására először megjelölt határidőt egyszer meg is hosszabbították, mivel kevés igénylő jelentkezett. A meghosszabbított határidő is lejárt már, ezért kértük ki az Államkincstártól az adatokat.

A közérdekű adatigénylés eredményeként megtudtuk, hogy a kormányhivatalok összesen

563 kártérítési igényt találtak megalapozottnak, és ezekre összesen bruttó 41 723 078, nettó 35 464 755 forintot fizettek ki.

Ami azért elmarad a Fidesz politikusai által hangoztatott több ezer károsulttól és több százmilliós kártól.

Forrás: Államkincstár

Mindez azt jelenti, hogy

a károsultak fejenként átlagosan bruttó 74 ezer, nettó 63 ezer forint kártalanítást kaptak.

Czeglédy Csaba ügyvédjének közleménye

2018. március 19-én kértünk adatot a Miniszterelnökségtől, hogy 2018. január 15. és március 19. között hány személy kártalanításról döntöttek és milyen összegben a Kormányhivatalok. A Miniszterelnökség 2018. április 23. napon kelt tájékoztatása alapján 224 esetben állapítottak meg kártalanítást 17.169.286,- forint összegben. 2018. július 09. napon ismételten közérdekű adatigényléssel fordultunk a Miniszterelnökséghez, akik ugyanazokat az adatokat közölték, mint amit az Államkincstár a nyugat.hu-val Hatalmas hajcihő után 41 millió forintot fizettek ki a Czeglédy-ügy kártalanítása során 2018. July 31. 19:34 .

Megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a 2018. március 19-i állapothoz képest 339 fővel nőtt a kártalanított személyek száma, rendkívül életszerűtlen, hogy azok, akik 2017. június-júliusa óta vártak az elmaradt bérükre, azok az eredetileg meghirdetett időszakban - a 2018. január 15. és február 28. közti időszakban - nem fordultak a Kormányhivatalokhoz, hanem csak 2018. március közepe után.

Egyértelmű tudomásunk van arról, hogy azok döntő többségének, akik már nem tudták megkapni a bérüket 2017. június-júliusában, nekik a tényleges foglalkoztatóik közvetlenül, vagy általuk megbízott harmadik személyen keresztül (jutalomként, egyéb juttatásként, kártalanításként) kifizették az elmaradt béreket, így kalkulációink szerint ezen 563 főből 250-300 fő feltételezhetően annak ellenére igényelte a Kormányhivataloktól az elmaradt bérét kártalanítás formájában, hogy azt már tavaly megkapta. A kétszeres kifizetés veszélyére például a Vas Megyei Kormányhivatal figyelmét is felhívtuk 2018. január közepén, majd 2018. februárjában is.

Arra pedig nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a Human Operator Zrt. a működésképtelensége miatt már ki nem fizetett bérek ellenértékét a megbízóitól nem kapta meg, azokat már ki sem tudta számlázni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés