Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Decembertől jelentősen drágul a temetkezés

A magas energiaárak felnyomták a hamvasztás költségeit.

A törvény szerint a hamvasztóüzemeknek évente csak kétszer van lehetőségük áremelésre, a következő ilyen alkalom pedig december elsején lesz. A Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke nagyobb áremelésekre számít a magas energiaköltségek miatt. A KSH adatai szerint 2022 augusztusában egy koporsós temetés átlagosan 331 990 forintba került, míg egy urnásért 236 420 forintot kértek.

A gazdasági válság azonban a temetkezési szektorra is hatással van, amit csak áremelésekkel tudnak kompenzálni – derül ki a napi.hu cikkéből.

Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint a drágulás a járműveiknél kezdődik, amiket már literenként 730 forintba kerülő dízellel kell tankolniuk. De a szektor leginkább a hamvasztások megugró gázköltségei miatt aggódik. December elsején tudnak legközelebb árat emelni, és az áraikat júniusig kell meghatározniuk (legközelebb csak akkor emelhetnek árat), miközben fogalmuk sincs, hogyan fog alakulni a folyamatosan változó gázár a közeljövőben.

Az ágazat a kormány segítségére is számít, ugyanis Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban segítséget ígért az energiaintenzív ágazatoknak, ez azonban a szolgáltató szektorra nem vonatkozott. Azt szeretnék elérni, hogy legalább a nagy gázigényű krematóriumokat vonják be a támogatott körbe, vagy legalább vonják vissza azt a szabályt, hogy évente csak kétszer módosíthatnak árat.

Mostanáig a hamvasztós temetkezés számított olcsóbbnak, sokan a spórolás miatt választották, így épp azok számíthatnak jelentős drágulásra, akiket ez a leginkább érint. A magyar krematóriumok döntő többsége magántulajdonban van, kisebb részüket önkormányzatok üzemeltetik.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság