Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Demonstrációt szerveznek Sárváron az oltatlan pedagógusok

Ha nem vállalják be az oltást, január 2-től fizetetlen szabadságra küldik őket. Márpedig többen nem vállalják.

Az Emmi tájékoztatása szerint 15 ezer oltásellenes magyar pedagógus nem kér a vakcinából 2021. December 02. 08:28 150 ezer magyarországi tanárból körülbelül 15 ezer nem oltatta be magát. Ha december 15-ig ez nem történik meg, akkor fizetés nélküli szabadságra küldik őket, majd egy év múlva elveszítik az állásukat is.

Ehhez közvetlenül kapcsolódik az a hír, hogy most szombatra sárvári pedagógusok tiltakozó demonstrációt szerveznek.

„A délután kettőkor kezdődő eseményre háromszáz embert jeleltettünk be a rendőrségen” – mondta lapunknak ez egyik szervező, akit a részletekről és az indokokról is faggattunk.

A magát megnevezni nem kívánó sárvári tanár megerősítette az Emmi adatait. Azt mondja, pontos számokat nem tud, de becslése szerint a sárvári tankerülethez tartozó iskolákban is körülbelül 10 százalékra tehető azon pedagógusok száma, akik nem értenek egyet az „oltáskényszerrel”, és visszautasítják a tankerület felszólítását A Szombathelyi Tankerület megküldte az iskoláknak a kötelező oltásra utasító levelet 2021. November 13. 10:45 .

13 oldalas jogi nyilatkozatot fogalmaztak meg
Pexels.com

Azt is lehet tudni, hogy több mint húszan vannak közöttük olyanok, akik aláírtak egy 13 oldalas jogi nyilatkozat, amely hivatkozási alapként szolgál az oltás elutasítására. Szerintük a kötelező oltás ellentétes a magyar Alaptörvénnyel, az EU egyik év eleji döntésével és az 1947-es nürnbergi kódexszel. Emellett sérül a gyerekek oktatáshoz való joga is.

A tiltakozók nagyon szeretnék megismerni azt a kockázatértékelési szabályzatot is, amellyel elrendelték oltásukat.

A tanárok nemcsak a kötelező oltás ellen tiltakoznak Sárváron, tudtuk meg, hanem az ellen is, hogy a kormány politikája két részre, oltottakra és oltatlanokra szakítja az országot.

„Nem akarjuk annak bélyegét magunkon viselni, hogy a társadalom ellenségei vagyunk” – magyarázta a férfi, aki szerint a választás joga még a járvány alatt is feljogosítja őket arra, hogy eldönthessék, mit engednek be a szervezetükbe. A tudomány mélységeibe nem lehet ugyan belátni, de az biztos, hogy a kommunikáció területén hatalmas a káosz, és a hírek egyáltalán nem megnyugtatók a vakcinák esetleges mellékhatásiról – tette hozzá.

A sárvári tanárok csoportja eltökélt abban, hogy nem oltatja be magát, vállalva azt, hogy január 2-től már fizetetlen szabadságon lesznek. Közben azt sem értik, hogy miért a sietség, miért nem lehet megvárni a legalább félév végét, hogy a jegyeket le tudják zárni.

Lapunk felvetésre, hogy az ilyen demonstrációk nem mélyítik-e el még jobban az oltottak és oltatlanok közötti ellentéteket, azt a választ kaptuk, hogy a Sárváron készült mini közvéleménykutatások szerint még a háromszor oltottak zöme sem ért egyet azzal, hogy emberek azért veszítsék el munkájukat, mert nem vállalják az oltást.

Egyelőre nem lehet tudni, mekkora gondot okoz, ha a tanárok egy részét fizetetlen szabadságra küldik
Flicks (Creative Commons)

Lapunk még csütörtökön délelőtt elküldte a kérdéseit a Sárvári Tankerületi Központnak. Többek között azt szerettük volna tudni, hogy mit gondolnak a demonstrációról, mekkora az oltatlan tanárok aránya a tankerületben, és mekkora nehézséget okoz, ha ők január elején kiesnek az amúgy is feszített rendszerből. Egyelőre nem kaptunk válaszokat. Ha megtörténik, frissítjük írásunkat.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet