Disznóságok hétvégéje - Kóstoló a mangalicafesztiválból

Malacságokban erősek vagyuk - erre a megállapodásra juthatott, aki a hétvégén sétát tett a Fő téren. A sercegéstől, röfögéstől és csámcsogástól hangos Mangalica Fesztivál a kellemetlen időben is sokakat csábított, a kereskedők szorgosan szelték a kóstoltató falatkákat, melyek egy szempillantás alatt elfogytak. És hóvég ide, kisnyugdíj oda, azért kisebb-nagyobb csomagok kerültek a táskákba is.

No nézzük, milyen egy igazán magyar fesztivál: amikor magyar földről, magyar termelő hozza a magyar disznót és disznóságokat! - indul a kíváncsi újságíró. Sajnos az egyetlen "rossz" útvonalon. A Király utca felől közeledve ugyanis elsőként Amerikába botlunk, a nemzeti zászlóba burkolt lakókocsiban amerikai minifánkot kínálnak. A szökőkútnál műkő bútorok kerti partykhoz, a grillhús helyén most chips, kindertojás és gyömbér - a kereskedő vacsorája. Kicsit odébb Belgium kínálja eredeti minigofriját számtalan ízben, a popcorn szomszédságában. A sor végén újabb lakókocsiban folyik a csokiszökőkút, déli gyümölcsök várnak a mártózásra.

Mangalica Fesztivál 2010. - Szombathely
a gyomrok nem bánták
Mészáros Zsolt

A Bicskás család

25 éves a Nyugat.hu. Ne feledd, ide kattintva támogathatod következő 25 évünket!
Támogatom

A párhuzamos oldalon jobb a helyzet - igaz itt is árulnak ékszert, játékot, könyvet és fakanalat - de már végre „idevaló“ ízeket is kóstolhatunk. Aki nem tette bánhatja, ha nem állt meg egy szeletkére a diósdi sajttermelők portáján. Szénavirágban érlelt-, tiroli pászor-, medvecsalogató,- juh,- és érlelt fekete sajt igazán egyedi ízvilág, utóbbit például 1.5 évig érlelték, mielőtt beleharaptunk. Jól tették, kár, hogy az ára olyan borsos.

A sor végén a legsikeresebb porta: kis helyen sokan, vörösek, fehérek, feketék és csíkosak, röfögnek és kicsit büdösek - ők a főszereplők, a mangalicák fajták és korosztályok szerint szétválogatva. A karám végén állandó tumultus, gyerekek, felnőttek, kutyák tolonganak, hogy lássák Bicskás apuka fiait, az augusztus 15-én született malacokat. Őket hidegen hagyja a népszerűség, kizárólag a mamaemlőkre összepontosítanak.

Mangalica Fesztivál 2010. - Szombathely
klikk után még több fotó!
Mészáros Zsolt

Dr. Mangalica

Nézzük, mi lesz belőlük néhány év múlva! Végre láthatjuk a Mangalica Fesztivált is, a tér közepén, kis fabódékban lógnak a sonkák, kolbászok és szalonnák, a sétálók kóstolgatnak, kis darabkákat vesznek, de inkább a helyben sütöttből esznek, fogy a mangalicacsülök annak rendje s módja szerint. „Mert ez legalább egészséges...“ Persze, az lenne, ha mangalica lenne, mert a mangalica sokkal zsírosabb annál - vigyorog a nagydarab, kopasz, szemüveges termelő. Fehér köpeny, névtábla, sztetoszkóp és fejtükör - jó geg, gondolom. De kiderül, hogy Dr. Mangalica, azaz Olasz Imre „civilben“ valóban orvos. Csakhogy amikor friss doktorként 100 forintos órabért kínáltak neki, búcsút intett a pályának és a felszámolt TSZ malacait kezdte nevelgetni.

Az első mangalicát 2003-ban vette meg, ma 14 hektáron 300 kocát nevel, és „minden egyes kolbászért személyes garanciát vállal“. És mellette gyógyít - no nem csak a termékekkel, melyek jótékony élettani hatásáról gyors képzést kapok - édesapjának tett ígérete szerint visszatért a praxishoz, így Békészentandráson ő látja el a betegeket. És a továbbvivők? Ők pedig a maguk módján már most keresik a pénzt, a két fiú tangoharmonikán, a kislány klarinéton játszva apjuk standja előtt tették ki kalapjukat...

Mangalicából is bio

Tollas fekete kalapban vékony, szikár férfi és felesége árul a túlsó sarkon, övék a bio stand. A Virágoskút Biogazdaság, Balmazújváros mellett igazi nagyvállalkozás: 25 hektáron a kertészet mellett élnek a szürkemarhák, rackák, mangalicák, bivalyok ridegen tartva, biotakarmánnyal táplálva. A Hortobágyi Nemzeti Park területén boldogan töltik napjaikat, mielőtt több fővárosi és vidéki bioboltba kerülnének. Mindenhol másnak van nagy keletje, mondja Rózsa Péter, a gazda. Itt például első nap elfogyott a kenőmájas és a tepertő, de a sós szalonnát még csak meg sem akarták kóstolni a szombathelyiek. „Mifelénk nagyon szeretik“ - mutatja a leginkább egy zsírtömbre emlékeztető terméket. Jelentem, valóban finom.

Nagydarab szigorú férfi a következő bódéban, rezzenéstelen arccal áll, nem kínál, nem cseveg. Ha kérdezik tömören válaszol, ha kérik szel egy falatkát. „Cégérként“ előtte egy hatalmas, egész comb - 4000 kilója. Amúgy a mangalica nem olcsó, de ha az árát összevetjük a nagyáruházak felvágottas pultjaiban sorakozó műrudakéival a különbség nem is olyan óriási. Inkább kevesebbet, de jobbat alapon én is beruházok némi kolbászra és sonkára. Parasztkenyérrel fenséges vacsora lesz.

Egy kis édes disznóság

Amúgy a töpörtyűt valóban egy standon sem találom, hamar elkapkodták. Kivéve ott, ahol csokit töltöttek meg vele. Őrültnek tűnik az ötlet, épp annyira, mint a külföldinek a túró és csoki háziasítása. Bizalmat hát neki! A standnál két fiatal férfi. Ülnek és valahova kitartóan bambulnak. Hiába köszönök és nézegetem a termékeket, még pillantásra sem méltatnak. A neten egyébként magasztalják a meglehetősen drága terméket, úgy tűnik a szombathelyiek kevésbé kísérletező kedvűek. Inkább csoportosulnak a bor- és pálinkaállomáson illetve eszik az egészséges zsírtól csöpögő disznóságokat - miközben a színpadról megzenésített verseket pengetnek a Tarisznyások.

Szombathely első mangalicafesztiválját csak az idő nem fogadta kegyeibe, a városlakók szorgosan kóstolgattak, s ha jól vizsgáztak, a termelők talán töltenek nekik jövőre is néhány kolbászt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód