Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Dobrev Klára Szombathelyen: az EU-s források jelentős része akár közvetlenül is az önkormányzatokhoz kerülhet

Az EP-alelnök kedd délután Nemény Andrással tárgyalt.

Dobrev Kláráról, az Európai Parlament képviselő-alelnökéről – és nem mellesleg Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök feleségéről – sokan már most úgy gondolják, hogy 2022-ben ő lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Dobrev jelenleg országjáró körúton van, melynek során ellenzéki vezetésű városokba látogat el, és egyeztetéseket folytat a polgármesterekkel. Így jutott el március 2-án kedden Szombathelyre, ahol Nemény Andrással tárgyalt.

„Dobrev Klárával arról beszélgettünk, amiről egy önkormányzat ebben az esetben szokott: a forrásszerzési lehetőségekről” – kezdte az egyeztetés utáni sajtótájékoztatót Nemény András.

Nemény András és Dobrev Klára a Városháza előtt tartott sajtótájékoztatót.
Kiss Tamás

A polgármester arról számolt be, hogy az Európai Parlament (EP) következő költségvetési ciklusában Szombathely a hazai források mellett jelentős EU-s forrásokra is számít. Nemény András hangsúlyozta, hogy a város eddig is egész jól szerepelt az EU-s pályázatokon, az elmúlt hónapban például 150 millió forintot nyert Szombathely a levegőminőség javításra a Just Nature pályázat keretében.

Az egyeztetés elsősorban arról szólt, hogy a következő, tehát a 2021-2027-es költségvetési ciklusban Szombathelynek milyen lehetőségei lesznek EU-s források lehívására, és ehhez mit kell tennie.

Dobrev Klára először is gratulált a szombathelyi városvezetésnek, amiért egy olyan EU-s pályázaton nyert, konkrétan a Horizon 2020-on, amin tényleg csak a legjobb pályázatoknak sikerülhet. „Ez jó hír azoknak, akik szeretnék, hogy az Európai Uniós források jelentős része közvetlenül önkormányzatokhoz és civilekhez kerüljön, hiszen azt látjuk, hogy az Orbán-kormánynak erősen a saját barátai, rokonai felé hajlik a keze” – fűzte hozzá az EP-alelnök.

2021 második félévében indul az újabb EU-s költségvetési ciklus, mely a szokásos pénzeken kívül a helyreállítási alapot is tartalmazni fogja, Nemény András pedig számíthat az EP-alelnök és a Demokratikus Koalíció (DK) segítségére is, hogy ezekből a forrásokból minél többet tudjon lehívni – hangzott el.

Nemény András és Dobrev Klára ezen felül arról is tárgyaltak, hogy mit lehetne tenni az ellen, hogy sok multinacionális cég a kedvezőbb feltételek miatt külföldön adózik, Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen 2021. January 27. 19:08 ezzel nehéz helyzetbe hozva az önkormányzatokat.

Az EP-alelnök ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte egy olyan közösségben, mint amilyen az Európai Unió, egész egyszerűen káros, ha a tagállamok adózási feltételei egymással versenyeznek. Ez végső soron csak a multinacionális cégeknek jó, viszont az állampolgárok szenvedik el a kárát.

„Az Európai Parlamentben ebben az évben fogunk benyújtani egy törvényjavaslatot arra vonatkozóan, hogy egységesen állapítsuk meg legalább az adóalapot, hogy pontosan lássuk, hol vannak azok a kiskapuk, ahol a multik az európai polgárokat, köztük a magyarokat is megkárosítják. Annyit igazán el lehet várni, hogy egy multinacionális cég fizessen legalább annyi adót, amennyit egy átlag kis- és középvállalkozó” – mondta Dobrev Klára.

Nemény András és Dobrev Klára
Kiss Tamás

Az EP-alelnök arra is kitért, hogy Európában nincs még egy olyan kormány, amelyik a válsághelyzetben az önkormányzatoktól vonná meg a támogatást.

„Orbán Viktor vagy Gulyás Gergely valóban jobban tudná, hogy a szombathelyi vállalkozások közül ki az, aki nehéz helyzetben van? Jobban tudnák esetleg az oltópontok kijelölésénél, hogy hány ajtaja és hány vészkijárata van egy-egy intézménynek?” – tette fel a kérdést Dobrev Klára, ezzel utalva a múlt heti SZTK előtt kialakult tömegjelenetre „Totális káosz van itt kérem” – Szerdán reggel összeomlás volt a szombathelyi oltópontoknál 2021. February 24. 10:08 is.

Kérdésre az EP-alelnök elmondta, levélben kérte az ellenzéki városvezetőket, hogy részletesen mondják el neki, az elmúlt hónapokban a kormány hányszor és milyen módon egyeztetett velük az EU-s pénzek felhasználásáról, illetve milyen javaslatokról és projektekről számoltak be a polgármesterek a kormánynak. Ezeket aztán Dobrevék össze fogják vetni azzal, amit a magyar kormány benyújt az Európai Bizottságnak.

Ez azért fontos – hangsúlyozta Dobrev Klára –, mert így az Európai Bizottság is láthatja, hogy a forrásokat, különösen a helyreállítási alap forrásait mennyire lehet a kormányra bízni.

Másik kérdésre azt is megtudtuk, hogy múlt héten az ellenzéki pártok elnökei arról döntöttek, hogy a járványhelyzet miatt az eredetileg április-májusra tervezett előválasztást szeptember-október környékére tolják.

A sajtótájékoztató után lapunk Dobrev Klárával interjút készített, amely a közeljövőben lesz olvasható.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet