„Totális káosz van itt kérem” – Szerdán reggel összeomlás volt a szombathelyi oltópontoknál

Száznál is több ember egymás hegyén-hátán, késés és fejetlenség az SZTK előtt. Van, ahol flottul megy.

Szerda reggel nyolc órakor már kisebb sor állt Szombathelyen a régi SZTK épülete előtt, a város oltópontjai közül négy is ebben az épületben működik. Tömegnek ekkor még kevés volt az a pár ember, aki a lépcsőkön várt a sorára.

Nyolc órakor még csak ennyien álltak sorba
Horváth G. Martin/telefonos fotó

Nyolc óra húsz perckor viszont már olvasóink jelezték, hogy egyre nagyobb a fejetlenség az oltópontok előtt, ezért visszamentünk megnézni, tényleg ennyit változott-e a helyzet húsz perc alatt.

Tényleg. Nyolc óra harminckor már nem csak a lépcsőn álltak zsúfolva az oltásra váró idősek, hanem a mozgássérült-feljárón is, a lépcső alatt a járdán is, sőt az SZTK parkolójában is. Az épületben egyébként négy oltópont működik két külön bejárattal, így a Március 15. téri körforgalomtól az Agora Sportház lépcsőjéig egyetlen egybefüggő tömeg alakult ki.

Akinek elhangzott a neve, annak előbb át kellett verekednie magát a soron
Horváth G. Martin/telefonos fotó

Látszólag nagy volt a fejetlenség, a bejárat előtt már szó szerint egymást taposták az emberek, és senki sem igazán tudta, hova kéne állnia és meddig fog várni a sorára. A helyszínen több embert is megkérdeztünk, mitől alakult ki a káosz, és nagyjából mindenki ugyanarról számolt be.

Javarészt az időseket hívták be oltásra, akik a körzeti orvosuktól kaptak értesítést a helyszínről, az időpontról és az oltóanyagról. A beszámolók szerint mindenkit külön, konkrét időpontra, mondjuk 8:20-ra hívtak, és itt kezdődött a baj.

Az oltásra várok szerint ugyanis ők hiába érkeztek időben, már akkor nagy sor állt a bejárat előtt, és a csúszás miatt kezdtek feltorlódni a különböző időpontra érkezők. Pedig – mint a helyszínen mi is tapasztaltuk – a bejáratnál a nővérek vagy egyenruhások név szerint hívtak be mindenkit, és többször is rá kellett szólniuk az emberekre, hogy akinek még nem hangzott el a neve, ne álljon a bejárat elé.

A sportházhoz közelebb eső bejárat előtt messze nem álltak annyian, viszont itt meg arra panaszkodott mindenki, hogy bent kell várakozni, ahol egy kicsi helyiségben zsúfolódnak az emberek. „Nyolcvankét éves édesanyám egész eddig nem kapta el a koronavírust, na akkor majd most” – kommentálta röviden a helyzetet egy felháborodott nő.

A sportházhoz közelebb eső bejárat
Horváth G. Martin/telefonos fotó

Azok, akik idős szülőjüket hozták oltásra, mind arról panaszkodtak, hogy a rossz szervezés és a fejetlenség miatt most a legveszélyeztetettebb korosztály tagjai tömörültek össze, ráadásul már a nevüket sem hallják, ha szólítják őket. 8 óra 45-kor még volt olyan idős, aki nyolc órára kapott időpontot, de nem jutott sorra.

Hatalmas nyomás a háziorvosokon

Információnk szerint az oltás jelenlegi rendszere hatalmas feladatot ró a háziorvosokra, akik az utolsó pillanatban tudják meg, hogy mikor és mennyi vakcina érkezik a körzetükbe, és rájuk hárul az a feladat, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által küldött, folyamatosan frissített lista alapján megszervezzék a körzetükbe tartozók oltását. Mindezt úgy, hogy közben el kell látniuk a hagyományos rendelésüket is, időpontokra hívva a betegeket. Ehhez képest lapunk munkatársa nagy szervezettséget tapasztalt a közelmúltban átadott Egészségügyi Alapellátó Központban, ahol egyesével engedték be az oltásra érkezett időseket, akinek csengetniük kellet az ajtónál. A központ munkatársa a felszólított a kéz fertőtlenítésre, majd irányítottan ültette le a várakozókat a helyiségekben. Nyoma sem volt a ma reggel tapasztalt SZTK-s tömegjeleneteknek.

Várjuk olvasóink tapasztalatait, véleményét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19