Kíméletlenül elbántak a régi trafikosokkal

A pályázaton sikertelen kereskedők zöme kénytelen lehúzni a rolót, sokakra megélhetési gondok várnak.

Óriási a felháborodás a dohányárusítással már évek, sőt, évtizedek óta foglalkozó Vas megyei kereskedők, trafikosok között. S nemcsak azért, mert a dohánykoncessziós pályázaton szerte az országban mindenféle milliárdosok, ilyen-olyan nagyvállalkozók, politikusok, polgármesterek, táncdalénekesek, s a legkülönfélébb rezsimszolgák arattak, hanem legfőképpen azért, mert közülük szinte senki sem nyert.

Elkeseredett kereskedők

Az általunk felkeresett kereskedők azt mondják, nem akartak hinni a szemüknek, amikor elolvasták a pályázatnyertesek névsorát. Ez a lista ugyanis arról tanúskodott, hogy Bükön és Kőszegen senki nem nyert a régi árusok közül, de - két kivétellel - így jártak szombathelyi kollégáik is. Külön érdekesség, hogy az igazán nagy forgalmú bozsoki üzletet sem viheti tovább az eddigi tulajdonos.

A kereskedők nagyon el vannak keseredve, hiszen nagy részüknek a dohányárusítás jelentette az egyetlen megélhetési lehetőséget. A legtöbben bezárják az üzleteiket, s arról fogalmuk sincs, miből tesznek szert valamiféle bevételre a jövőben.

A legtöbben végleg bezárják az üzletüket
Bonyhádi Zoltán

S a dohányárukat terítő gépkocsivezetők is csak azt tudják megerősíteni újra és újra, hogy nagy a baj, hogy a kis üzletek tulajdonosai valóságos tragédiaként élik meg a történteket. Egyikük például egyszerűen elsírta magát, miközben elmesélte a szállítónak, hogy sikertelenül pályázott a koncesszióra.

Beszélgetőpartnereink azt mondják, hogy - bár voltak baljós előérzeteik - azt legrosszabb rémálmaikban sem gondolták volna, hogy a hatalom ennyire gátlástalanul átgázol rajtuk, hogy ilyen nyíltan és szemérmetlenül hozza helyzetbe a kedveseit.

Idegen nyertesek

Boda Jenő szombathelyi kereskedőnek hasonló a véleménye a szégyenteljes koncessziós pályázatról. A középkorú férfi hosszú-hosszú évek óta foglalkozik dohánytermékek árusításával, két üzlete is van a belvárosban, s nyugodtan állíthatja, hogy ismeri a szakma minden csínját-bínját. Ennek ellenére nem nyert a pályázaton.

Nyert viszont, mondja, egy körmendi és egy szolnoki illetőségű pályázó, ketten együtt hat, úgynevezett nemzeti dohányárudát nyithatnak a vasi megyeszékhelyen. Boda Jenő nem tehet mást, bezárja mindkét üzletét, de arról egyelőre fogalma sincs, hogyan tovább. Nincsen „B” terve. Most még el sem tudja képzelni, miből él meg a családja, s hogy miképpen finanszírozza egyetemista gyerekei tanulmányait.

Boda Jenő azt mondja, nagyon kíváncsi lenne arra, mit szólna Puskás Tivadar polgármester például az ő esetéhez. A napokban el-eljátszott a gondolattal, hogy találkozót kér a drága első embertől, akit azért, és nem másért választottak be az Országgyűlésbe is, hogy legelsősorban a szombathelyi polgárok érdekeit képviselje.

S Boda Jenő csak egy kérdést tenne fel a képviselő úrnak. Azt tudakolná mindössze, hogyan lehetséges, hogy ő, aki tisztességes, becsületes szombathelyi polgár, aki itt fizet nem is kevés adót, akinek hosszú és eredményes szakmai múltja van, nem nyert a pályázaton, ellenben egy szolnoki és egy körmendi jelentkező igen. Csak ennyit kérdezne Boda Jenő, semmi egyebet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Rogán munkatársának testvére öt dohányboltot kapott

Folytatjuk kutatásunkat a dohánykoncesszió szombathelyi nyertesei után. Van meglepetés.

A kiválasztottak – Ők mérgezhetnek dohánnyal

Őrző-védő kamara vezetője, kick-boxer a dohánykoncesszió szombathelyi nyertesei között.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet