Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Kíméletlenül elbántak a régi trafikosokkal

A pályázaton sikertelen kereskedők zöme kénytelen lehúzni a rolót, sokakra megélhetési gondok várnak.

Óriási a felháborodás a dohányárusítással már évek, sőt, évtizedek óta foglalkozó Vas megyei kereskedők, trafikosok között. S nemcsak azért, mert a dohánykoncessziós pályázaton szerte az országban mindenféle milliárdosok, ilyen-olyan nagyvállalkozók, politikusok, polgármesterek, táncdalénekesek, s a legkülönfélébb rezsimszolgák arattak, hanem legfőképpen azért, mert közülük szinte senki sem nyert.

Elkeseredett kereskedők

Az általunk felkeresett kereskedők azt mondják, nem akartak hinni a szemüknek, amikor elolvasták a pályázatnyertesek névsorát. Ez a lista ugyanis arról tanúskodott, hogy Bükön és Kőszegen senki nem nyert a régi árusok közül, de - két kivétellel - így jártak szombathelyi kollégáik is. Külön érdekesség, hogy az igazán nagy forgalmú bozsoki üzletet sem viheti tovább az eddigi tulajdonos.

A kereskedők nagyon el vannak keseredve, hiszen nagy részüknek a dohányárusítás jelentette az egyetlen megélhetési lehetőséget. A legtöbben bezárják az üzleteiket, s arról fogalmuk sincs, miből tesznek szert valamiféle bevételre a jövőben.

A legtöbben végleg bezárják az üzletüket
Bonyhádi Zoltán

S a dohányárukat terítő gépkocsivezetők is csak azt tudják megerősíteni újra és újra, hogy nagy a baj, hogy a kis üzletek tulajdonosai valóságos tragédiaként élik meg a történteket. Egyikük például egyszerűen elsírta magát, miközben elmesélte a szállítónak, hogy sikertelenül pályázott a koncesszióra.

Beszélgetőpartnereink azt mondják, hogy - bár voltak baljós előérzeteik - azt legrosszabb rémálmaikban sem gondolták volna, hogy a hatalom ennyire gátlástalanul átgázol rajtuk, hogy ilyen nyíltan és szemérmetlenül hozza helyzetbe a kedveseit.

Idegen nyertesek

Boda Jenő szombathelyi kereskedőnek hasonló a véleménye a szégyenteljes koncessziós pályázatról. A középkorú férfi hosszú-hosszú évek óta foglalkozik dohánytermékek árusításával, két üzlete is van a belvárosban, s nyugodtan állíthatja, hogy ismeri a szakma minden csínját-bínját. Ennek ellenére nem nyert a pályázaton.

Nyert viszont, mondja, egy körmendi és egy szolnoki illetőségű pályázó, ketten együtt hat, úgynevezett nemzeti dohányárudát nyithatnak a vasi megyeszékhelyen. Boda Jenő nem tehet mást, bezárja mindkét üzletét, de arról egyelőre fogalma sincs, hogyan tovább. Nincsen „B” terve. Most még el sem tudja képzelni, miből él meg a családja, s hogy miképpen finanszírozza egyetemista gyerekei tanulmányait.

Boda Jenő azt mondja, nagyon kíváncsi lenne arra, mit szólna Puskás Tivadar polgármester például az ő esetéhez. A napokban el-eljátszott a gondolattal, hogy találkozót kér a drága első embertől, akit azért, és nem másért választottak be az Országgyűlésbe is, hogy legelsősorban a szombathelyi polgárok érdekeit képviselje.

S Boda Jenő csak egy kérdést tenne fel a képviselő úrnak. Azt tudakolná mindössze, hogyan lehetséges, hogy ő, aki tisztességes, becsületes szombathelyi polgár, aki itt fizet nem is kevés adót, akinek hosszú és eredményes szakmai múltja van, nem nyert a pályázaton, ellenben egy szolnoki és egy körmendi jelentkező igen. Csak ennyit kérdezne Boda Jenő, semmi egyebet.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Rogán munkatársának testvére öt dohányboltot kapott

Folytatjuk kutatásunkat a dohánykoncesszió szombathelyi nyertesei után. Van meglepetés.

A kiválasztottak – Ők mérgezhetnek dohánnyal

Őrző-védő kamara vezetője, kick-boxer a dohánykoncesszió szombathelyi nyertesei között.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet