Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkezdődik a dozmati víztározó építése, ha elkészül, nem lesz több árvíz Szombathelyen

A lukácsházi víztározóval együtt védik a Szombathelyt és több települést.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy hónapon belül elkezdődik az Aranypatak kotrása, és ezzel gyakorlatilag a dozmati víztározó építése is - ídézi Torony község honlapja Gaál Róbertet, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóját.

Kétmilliárdba kerül

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az építés hivatalos kezdése 2018 augusztusa, befejezési határideje 2019 júliusa, de a kotrással már könnyítenek az Aranypatak vízlevezető képességén. A tározó völgyzárógátja Dozmat nyugati határán lesz, a gátat 400 méter hosszúra, legnagyobb magasságát nyolcméteresre tervezték. Területe 44 hektár, egymillió köbméter víz tárolására alkalmas.

Dozmatnál lesz majd a völgyzárógát
Bonyhádi Zoltán

A víztározó éppúgy működik majd, mint a többi, hasonló célú létesítmény. Nagy eső és nagy vízhozam esetén megfogja és eltárolja az Aranypatak vízét, amit aztán egy bukógáton át, szabályozott mennyiségben enged tovább. Ezzel Torony, Sé és Szombathely északi részét is megvédi az árvíztől, ráadásul javítja a Csónakázótó vízminőségét.

A víztározó közel kétmilliárdba kerül, uniós pénzből épül meg.

Régi terv valósul meg végre

A dozmati víztározó terve is régi már, hasonlóan a lukácsháziéhoz, ami 2010-ben készült el, szintén uniós pénzből, és a Perint felső szakaszán érkező árvizet fogja meg. Már 2015 elején is szó volt Focival védekezhetünk az árvíz ellen 2015. February 11. 08:12 arról, hogy sürgős lenne a megépítése, 2015 végén azt is bejelentették Kormányzati támogatásból épül meg a dozmati víztározó 2015. December 23. 13:48 , hogy kormányzati támogatásból épül meg.

A lukácsházi víztározóból élettel teli tó lett
Garai Antal Atom

2016 márciusára már azt is nyilvános volt, hogy kétmilliárd forintba kerül Kétmilliárd forintból épülhet meg a dozmati víztározó 2016. March 29. 19:57 a megépítése, tavaly szeptemberben azt is megírtuk Három év és kétmilliárd forint választ el minket a dozmati víztározótól 2016. September 28. 07:47 , hogy miért kerül ennyibe. Közben aztán a finanszírozást mégis inkább a uniós pályázatra bízták, ami sikeres lett, idén szeptemberben aztán lejárt a kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázat, amit most nem Mészáros Lőrinc cége nyert meg Jaj, pont a dozmati víztározót nem építheti meg Mészáros Lőrinc cége, elbukta a közbeszerzést 2017. August 11. 21:07 , pedig ők is pályáztak.

Ha elkészül a dozmati víztározó, nem lesz több árvíz Szombathelyen. A Perint patak felső szakasza 2010-től már védve van, de mivel az Aranypatak a Derkovits lakótelep szélén a Perintbe torkollik, mégsem volt teljes a védelem.

Lehet majd víziszínpad, sétány, szökőkút a Perint medrében

Arról nem is beszélve, hogy megépülhet végre az Árkádia mögötti autóshíd az Aranypatakon, ezzel elvezetve a Dolgozók utca forgalmát a Kárpáti Kelemen utcára Megszűnik az érszűkület a Saághy utcában, összekötik a Körmendi és a Jáki utat 2017. October 30. 12:26 . És van egy régebbi, távlati terv Hét kilométeres élménypark a Perintnél 2013. January 30. 13:29 is, ami a Perint partját hasznosítaná a Derkovitstól egészen a Körmendi útig. Sétányokkal, mesterséges tavakkal, szökőkutakkal, víziszínpaddal.

Erre azért nem volt eddig lehetőség, mert az árvízveszély miatt szükség volt a széles és mély mederre. A dozmati víztározó megépítése után nem kell a mély és széles meder.

(Címlapképünkön a lukácsházi víztározó zsilipje.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés