„Nagy lépés az önállóság felé” – a Facebookon kezdett érzékenyíteni dr. Varjú Gábor

Október óta tart a szombathelyi állatorvos rehabilitációja, melyről folyamatosan beszámol.

Szombathely ismert és elismert állatorvosának, dr. Varjú Gábornak nemcsak kedvenceink gyógyításáról szól az élete – lapunknak is többször nyilatkozott az elmúlt években, temérdek állatbarátnak és gazdinak segítve ezzel –, emellett igazi sportember is. Régóta oszlopos tagja volt a magyar triatlonosoknak is, amikor tavaly ősszel kerékpáros balesetet szenvedett edzés közben. Egy emberként mozdulnak meg a magyar triatlonosok a szombathelyi állatorvosért 2021. October 08. 10:30

„Szenior korcsoportjának élversenyzője, emblematikus figurája, az utánpótlás korú gyerekek fő támogatója, segítője, motivátora. Egy igazán JÓ EMBER” – jellemezték sporttársai még októberben, amikor egy emberként mozdultak meg érte a magyar triatlonosok egy jótékonysági futás kapcsán.

A Facebookon kezdett érzékenyíteni

Az állatorvos súlyos sérüléseket szenvedett, megsérült a tüdeje és a gerince is. Kemény hónapokon van túl, de nem adta fel a küzdelmet, és nemrég újra aktív lett a Facebookon is, egyfajta érzékenyítésbe kezdett.

Október óta tart rehabilitációja az Országos Rehabilitációs Intézetben Budapesten, karácsonykor viszont hazajöhetett két hétre. A pihenés után pedig jöhetett újra a kemény munka, melybe már ismerőseit is beavatta. Először egy állítási gyakorlatról posztolt, amit gerincsérülteknél alkalmaznak.

Facebook/Varjú Gábor

„A felállni képtelen gerincsérülteknek későbbi életükben is lényeges az állás. A csontozatnak igen fontos a függőleges helyzet, hiánya csontritkulást okoz. Szintén jótékony ez a pozíció a zsigerek, tüdő, hasi szervek számára is. Nagy gond a legtöbb betegnél, így nálam is, az ortosztatikus hipotenzió. Azaz felegyenesedéskor hirtelen vérnyomásesés (a sok fekvéstől elszokik a keringés az álló póz szabályozásától). Az első próbálkozásnál a szisztolés (magasabbik) értékem 70 alá esett (normál érték 120). Mostanra, ezt a közel függőleges beállítást is, fél óráig, szédülés nélkül bírom” – árulta el.

Nagy lépés az önállóság felé

Majd néhány nappal később egy videóval is jelentkezett, melyen az látható, ahogy egy csúszólap segítségével egyedül átszáll a kerekesszékébe. Mint írja, január eleje óta megy ez neki stabilan, külső segítség nélkül.

Ez egyébként a kezdő-középhaladó szint, „a profik csúszólapot mellőzve huppannak át”, de azért ez így is „nagy lépés az önállóság felé”.

Zárójelben pedig azt is hozzáfűzte még, hogy a rekesz vonalától lefelé nem érez semmit, és nem tudja mozgatni sem a lábait, sem a törzsét.

Varjú Gábor lapunknak azt mondta, hogy körülbelül hetente fog hasonló anyagokat posztolni, célja pedig az, hogy minél többen megismerjék a kerekesszékesek mindennapjait.

„Így talán könnyebben elfogadják és bánni tudnak a helyzettel, ha ilyen emberrel találkoznak. Két hetet voltam otthon, sokaknak okoz még gondot ez a szituáció, főleg vidéken” – osztotta meg az állatorvos.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód