Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Képviselők és drogteszt – magyarázkodás, ígérgetés

Sikerült megmozgatni a szombathelyi képviselőket, egyre többen jelzik, hogy részt vettek a drogteszten. Vagy éppen most egyeztetik az időpontot.

Az év elejének egyik közgyűlésén hoztak határozatot a szombathelyi képviselők arról, hogy alávetik magukat egy drogtesztnek, aminek költségeit is vállalják. A javaslat a jobbikos Balassa Pétertől ered, az ötlet mellé állt Horváth Zoltán (LPM) is, majd az MSZP-SZTKE frakció is.

Nem is olyan egyszerű

Aztán sokáig nem történt semmi, pedig a közgyűlési határozatokat végre kell hajtani, leginkább a képviselőknek, már csak példamutatásként is. Amúgy ez a példamutatás volt a célja a kezdeményezésnek is, ezt legalábbis így ítélte meg Végh György, a Kábítószer Egyeztető Fórum (KEF) társelnöke is. Szerinte gesztusnak is szép, hiszen így a képviselők elkötelezték magukat a drogfogyasztás ellen. A droghasználat elleni küzdelem legfontosabb eszköze a megelőzés, ezért fontos, hogy a választott képviselők példát mutassanak – mondta a társelnök.

Balassa kezdeményezett, de nem válaszolt
VB

De a dolog nem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Ugyanis a drogteszt eredménye magánügynek számít, annak nyilvánosságra hozatalára senki sem kötelezhet senkit. Vagyis, a képviselő nem köteles válaszolni az ezt firtató kérdésekre.

Van még más probléma is. A drogtesztben megjelennek a gyógyszerek nyomai is, amiket a teszt kábítószerként észlel. Ezért betegeskedő embereknél nem sok értelme van ennek a tesztnek, a közgyűlésben pedig vannak ilyenek. Tehát nem olyan egyértelmű az ügy.

Nem kell vért hullatni

Egyébként a drogteszthez vizeletmintát kell adni. Volt olyan képviselő, aki vérvételre jelentkezett, így akarta teljesíteni a feladatot, de ezzel nem járt sikerrel, később aztán az előírt módon teljesítette a tesztet. A vizeletből a kábítószer jelenlétét akár 90 nappal a fogyasztás után is lehet kimutatni. Ezt egyébként májusban újabb közgyűlési döntés Kis város, kis mutyi – visszacsorgatások Szombathelyen? 2013. May 31. 13:43 szentesítette, de határidőt nem szabtak meg.

Marton túl van rajta
VB

Mindezek tudatában közel hét hete azonos tartalmú emailt küldtünk, azt kérdezve, részt vett-e a drogteszten, és ha igen, akkor az milyen eredménnyel zárult. Pontosabban nem mindenkinek, hiszen korábban Czeglédy Csaba frakcióvezető (MSZP-SZTKE), majd nem sokkal később Marton Zsolt alpolgármester (Fidesz) jelentette be Facebook-oldalán, hogy elvégeztette a drogtesztet, és az negatív eredményt mutatott.

Nem írtunk levelet a városvezetőknek sem, azaz Puskás Tivadar polgármesternek (Fidesz), Lazáry Viktor (Fidesz) és Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármestereknek sem, a városháza sajtóirodáját kértük meg, hogy segítsen nekünk. A múlt hét közepén kis időt kértek, azóta semmi.

Hol kell a mintát produkálni?

De azért néhány képviselőtől kaptunk választ, néhányan véleményt is írtak. Kezdjük Poór Andrással (Fidesz), aki Végh György mellett a KEF másik társelnöke. Ő azt írta, megcsináltatta a drogtesztet, és az negatív eredménnyel zárult.

Poór András megcsináltatta
Vágvölgyi Bálint

Ők hárman (Czeglédy, Marton, Poór) azok, akik már túl vannak a teszten, és ezt hajlandóak is közzétenni. Többen vannak, akik jelezték, tervezik a tesztet. Köztük Horváth Csaba (Fidesz), aki hosszú levélben indokolta a késedelmet:

A drogtesztet még nem végeztettem el, de szándékomban áll, ugyanis nincs mitől tartanom. Egyébként - értelemszerűen - nem futottam még ki a határidőből. Úgy gondolom, nem kell magyarázkodnom, de azt hadd mondjam el, hogy a május végi közgyűlést követően elég sűrű programom volt. Június második hetében 8 napot árvédekeztem a Mosoni-Duna I. rendű fővédvonalán, Győrújfalu térségében. Azt követően külföldi rokonainkat láttuk vendégül Szombathelyen. Majd jött egy hosszabb betegség (emiatt a júniusi közgyűlésen nem is tudtam részt venni). Néhány hét balatoni nyaralás (nyugdíjas vagyok). Több napos látogatás a 92 éves - súlyos beteg - édesanyámnál, aki az ország másik felében lakik. Majd erdélyi barátaink meghívtak bennünket egy 12 napos erdélyi körútra. Aztán jött a karnevál, s már vége is a nyárnak. S "Uram bocsá...(!)" a drogteszt elmaradt.

Ő kinyilvánította véleményét is:

Nem tudom, hogy mi a garancia arra, hogy mindenkinek a saját vizeletét tesztelik-e, vagy csak azt, amit lead? Vagy netán az asszisztens előtt kell a vizeletet "produkálni"? S, ha mégsem így van, akkor van valami értelme ennek az egésznek??? A véleményem tömören ennyi!

Egyszer, a tévében

Sági József (Fidesz) annyit írt, hogy egyszer a tévében látott valaki kezében drogot, az illető lehetett vámos, határőr vagy rendőr. Neki ennyi volt az összes kapcsolata a droggal.

Sági csak a tévében látott drogot
Bonyhádi Zoltán

Gyebrovszki János (MSZP-SZTKE) annyit közölt, hogy neki hetente vizsgálják a vérét, így régen kiderült volna, ha drog nyomait mutatták volna ki. És kemokezelésre is jár, ami kétséges lenne, ha drogot fogyasztana.

Horváth Zoltán (LMP) még nem csináltatta meg a tesztet, azt mondta, szándékában áll, de nem nagyon tudja, hogyan fogjon neki. Ha valaki ebben segít, akkor kész mintát adni bármikor.

Prugberger méltatlannak tartja

Hasonló volt a válasza Horváth Attilának (MSZP-SZTKE) is. Ő készségesen beismerte, hogy elfelejtkezett a dologról, hozzátéve, hogy nehéz időpontot egyeztetnie. De bármikor hajlandó mintát adni, ha valaki ezt kéri tőle.

Prugberger Emil méltatlannak tartja
Mészáros Zsolt

Prugberger Emil (Pro Savaria) volt az egyetlen, aki elutasító véleményt írt. Íme:

Nem csináltatom meg a drogtesztet!! Miért nem?! Mert méltatlannak tartom. Ötven éve vagyok gyógyító orvos, és két évtizede veszek részt - mindig egyéni választott képviselőként - a város közéletében.

Hálát adok a Mindenhatónak, hogy mindezidáig gyógyszerre sem vagyok beállítva. Amennyiben lehetőségként felmerülne, hogy drogfogyasztó vagyok visszavonulnék, nemcsak a közéletből, de választott hivatásomból is.

Egyébként úgy tudjuk, hogy körlevelünknek volt hatása, több képviselő is jelentkezett a tesztre. Ha annak eredményét megosztják velünk, mi közzétesszük.

Megmozgattuk a képviselőket

Cikkünk megjelenése után forródróttá vált a telefonvonal, kiderült, a képviselőkben valóságos ingert váltottunk ki a drogteszt elkészítésére. Elsőként Balassa Péter (Jobbik) jelentkezett, aki közölte, a teszten túl van, és az negatív eredményt hozott.

Aztán a városháza sajtóirodája jelentkezett, az alábbi információkkal:

Marton Zsolt, Szakály Gábor (Fidesz) és Takátsné Tenki Mária (Fidesz) elvégeztette a tesztet, mindhármuknál negatív lett.

Puskás Tivadar polgármester (Fidesz), Lazáry Viktor alpolgármester (Fidesz) és Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) jelenleg a teszt időpontját egyeztetik. Ők azt is megígérték, hogy az eredményről tájékoztatják szerkesztőségünket.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Kis város, kis mutyi – visszacsorgatások Szombathelyen?

"A hálapénz nem az enyém lesz, ebből kell ajándékokat venni azoknak a jó embereknek, akiknek köszönhetőek a nagy pénzek…" - (Frissítve).

Még mindig nincs meg a drogtesztje minden képviselőnek

Jó példával akartak elöl járni a szombathelyi közgyűlés tagjai, mégsem sikerült alávetniük magukat az egy hónapja megígért drogtesztnek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra