Durván drágul a cigaretta is januártól - Frissítve

Egy doboz cigaretta 200-250 forinttal lesz drágább.

10-12 százalékkal drágul majd a cigaretta 2024 január elsején, egy 2050 forintos doboz 2250-2300 forintba fog kerülni – írja az mfor.hu.

Mint arról a beszámoltunk A kormány megemeli a benzin és a gázolaj adóját 2023. June 06. 14:29 , Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a 2024-es adócsomagot. A mintegy 153 oldalas dokumentumból többek közt az is kiderült, hogy a benzin és a gázolaj jövedéki adóját is megemeli a kormány, de a törvény más energiahordozók esetében is módosul.

A kormány azzal indokolja a lépéseket, hogy uniós kötelezettségszegési eljárást kockáztatnának, ha az EU-s szintnél alacsonyabban határoznák meg az adóminimumokat. De nemcsak az üzemanyagok adója növekszik, hanem a dohánytermékeké is, mutatjuk a változásokat:

- a cigaretta esetén az eddigi 26 000 forint/ezer darab és a kiskereskedelmi ár 23 százaléka, legalább 39 300 forint helyett január elsejétől 29 500 forint/ezer darab és a kiskereskedelmi ár 24 százaléka, legalább 41 800 forint lesz a jövedéki adó;

- szivaroknál a kiskereskedelmi ár 14 százalékról, legalább 4400 forint/ezer darabról a kiskereskedelmi ár 14 százalékára, legalább 4840 forintra emelkedik az adó mértéke;

- finomra vágott dohánynál 23 600 forint helyett 25 960 forint lesz az adómérték;

- töltőfolyadék esetében a korábbi 30 forint/milliliter helyett 33 forint/milliliterre lesz;

- füst nélküli dohánytermékeknél pedig 23 600 forint/kilogrammról 25 960 forint/kilogrammra nő a jövedéki adó.

Mint írják, a dohánytermékeknél is azért tartja szükségesnek a kormány az adóemelést, mert az uniós minimumadót euróban állapítják meg. A lap szerint az adóemelés azt jelenti, hogy egy doboz cigaretta 200-250 forinttal lesz drágább jövő januártól.

A Pénzügyminisztérium reagált írásunkra: „A tegnap benyújtott adótörvények semmiféle emelést nem tartalmaznak sem a dohánytermékek, sem az alkoholos termékek esetében. Mindössze az történt, hogy a veszélyhelyzeti rendeleti szintről törvényi szintre került – változatlan feltételek mellett – ezen termékkör szabályozása. A változás kizárólag az üzemanyagokat terhelő jövedéki adót érinti: Magyarországon ennek szintje évek óta az uniós minimum alatt van, ezért Brüsszel nyomására emeljük jövőre az adó mértékét, az uniós előírásokhoz igazítva.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek