Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathelyé lehet az EU egészségipari kutatás-fejlesztési központja

Ujhelyi István, Ungár Péter és Bokányi Adrienn vázolt szép jövőt a városnak, de szerintük ehhez is jól jönne a kormányváltás.

Kedden pontban 12 órakor tartott közös sajtótájékoztatót a szombathelyi városháza előtt Bokányi Adrienn tanácsnok, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő (MSZP) és Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő, aki egyúttal az MSZP által támogatott képviselőjelölt is.

"Ha nem lesz kormányváltás, nehezebb lesz megszerezni az uniós támogatást"

Ahogyan a meghívóból kiolvasható volt, uniós projektekről, és főleg a városnak nemrég kitörési pontként kijelölt egészségiparról volt szó, de azért belefért némi politika is. Ami abban öltött testet, hogy mindhárman kifejtették, a szép tervek csak akkor valósulnak meg, ha kormányváltás lesz, hiszen a Fidesz haveri, rokoni, családi logika szerint osztja el az EU-tól érkező támogatásokat.

Ujhelyi István sajtótájékoztató
Balról: Ujhelyi István, Bokányi Adrienn, Ungár Péter
Mészáros D. Zsolt

Ujhelyi István azt is kifejtette, hogy az Orbán-kormány olyan messze távolodott az európai értékektől, hogy ha nem lesz kormányváltás, akkor minden uniós támogatás veszélybe kerül, ugyanis be fogják azokat fagyasztani.

A sajtótájékoztató elején Bokányi Adrienn arról beszélt, hogy a Szombathely 2030 programban Egészségipari kutatás-fejlesztési központ létesülhet Szombathelyen July 06. 16:57 az egyik legfontosabb részlet az egészségipar fejlesztése, aminek érdekében ki is alakítanak egy kutatás-fejlesztési központot. Már tárgyaltak a területen működő cégekkel, a központ az északi iparterületen lesz, ősszel már látványtervek is lesznek.

A tanácsnok hangsúlyozta, oktatási tervek is vannak, ennek érdekében három egyetemmel működnek együtt. A költségeket uniós támogatásból akarják fedezni, az operatív programokból, a helyreállítási alapból és közvetlen EU-forrásokból.

Ujhelyi István sajtótájékoztató
Mészáros D. Zsolt

Ujhelyi István emlékeztetett, két éve kötött szerződést Újhelyi István: Kinyitjuk Szombathely előtt a brüsszeli kapukat 2019. April 13. 11:50 Nemény Andrással és társaival azzal, hogy ha vannak konkrét célok, akkor azok megvalósításának érdekében mindent megtesz az uniós szerveknél. Ezek a tervek most készen vannak, és minden esély megvan rá, hogy Szombathelyé legyen az EU egészségipari kutatás-fejlesztési központja.

Ehhez viszont uniós támogatás és kormányzati együttműködés kell. Utóbbi csak akkor megy, ha kormányváltás lesz, és olyan kormány alakul, amelyik nem politikai, baráti, családi alapokon osztja el az uniós forrásokat.

A pandémia mutatott rá a hiányosságokra

Megemlítette az Európai Egészségügyi Unió elképzelését, Szombathely az elsők között csatlakozik az Európai Egészségügyi Unióhoz 2020. December 29. 18:51 ami az MSZP programjában szerepelt, mára az Európai Bizottság és az Európai Parlament is prioritásként kezeli. Ennek lényege, hogy az EU minden polgára ugyanolyan minőségű szociális és egészségügyi szolgáltatásokat kapjon.

Ujhelyi István sajtótájékoztató
Ungár Péter
Mészáros D. Zsolt

Ujvári szerint az EU programjaiból eddig kimaradt az egészségügy háttériparának fejlesztése. A pandémia mutatott rá erre a hibára, hiszen nem voltak olyan európai cégek, amelyek ki tudták volna elégíteni a maszkok, védőfelszerelések iránti igényt és vakcinát is a tengerentúlról kellett beszerezni.

Így az EU következő hétéves pénzügyi ciklusában az egészségipar is kiemelt terület lesz. Viszont ebbe a kormány is beleszólhat, ha továbbra is megsérti az EU szabályait, és az unió befagyasztja a támogatásokat.

Ungár Péter azt emelte ki, hogy Szombathelyen dolgozik egy csapat a minél több uniós forrás megszerzése érdekében. Szerinte a kormány azzal játszik, hogy szembemegy a szabályokkal, de a pénzre igényt tart. A szabályokat azonban be kell tartani, és úgy elhozni minél több támogatást - mondta.

Kijelentette, Hende Csaba hiába dobálózik százmilliárdos számokkal, Szombathely nulla forint kompenzáció kapott az iparűzési adó csökkenése miatt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra